Reklama

Reklama

Nemocnice na kraji města

(seriál)
  • Československo Nemocnica na okraji mesta (více)
Drama / Psychologický
Československo, (1977–1981), 18 h 21 min (Minutáž: 46–65 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hudba:

Jan Klusák

Hrají:

Ladislav Chudík, Miloš Kopecký, Eliška Balzerová, Josef Abrhám, Hana Maciuchová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Jana Štěpánková, František Němec (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál nás provází osudy protagonistů spjatými ze všech úhlů pohledu s oddělením ortopedie. Do příběhu vcházíme ve chvíli, kdy do místní nemocnice je po autonehodě přivezen těžce raněný známý hokejista, reprezentant Přemysl Rezek, na oddělení primáře Sovy nastupuje mladá lékařka Alžběta Čeňková, právě sloužící, nezapomenutelný doktor Štrosmajer svérázně "chválí" sestru Huňkovou a primář Sova na rodinné oslavě začíná mít vážné obavy o svého syna Karla... A to zdaleka není celý výčet postav a událostí, které nás čekají v jednom z nejlepších Dietlových seriálů, podpořený skvělými hereckými výkony a vydařenými dialogy... Seriál měl původně třináct dílů, po velkém úspěchu pak bylo dotočeno dalších sedm. Roli primáře Sovy původně rozehrál Karel Höger, kterého po jeho úmrtí během natáčení nahradil právě Ladislav Chudík. (pfa)

(více)

Diskuze

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
Lojz@

Lojz@ (hodnocení, recenze)

Nyní se na to dívám, máme originál DVD, ta Ina nebo jak se jmenuje je hrozná, totální mrtvola, ty jo vždyť to by mi ani nestoupl, tak snad ani nežije, jen čumí do země :D

reich

reich (hodnocení, recenze)

makoko1

Cvach je Cvach, v zásadě neuměl nic praktického, ale teoreticky byl na tom dobře. Osobně se mi líbí, jak tvůrci ho pojali, hodně dodal tomu Vinklář, který se na to hodí... Inna hraje klasickou ženu, která sedí i na dnešní ženy... A no dnešní seriály se tomu nemohou a nechtějí přiblížit. tzv. Ordinačka nebo Modrásek jsou blízko telenovelám a cílí to jenom na drama, ne na reálné osudy lidí... To je jedna věc, druhá věc, slabý scénář těchto snímků tomu nedodává vlastně nic...  

makoko1

makoko1 (hodnocení, recenze)

Asi najlepší Československý seriál , malo to hlavu aj pätu ,skvelé dialógy ,vynikajúci maestro Miloš Kopecký . Nemal som v tomto seriáli rád doktora Cvacha ( kto aj? ) ,bola to vyslovene slizká a nesympatická postava , sestrička  Ina taká nemastná neslaná....No a samozrejme veľmi dobrá hudba Jana Klusáka . Dnešné seriály z nemocničného prostredia sa tejto kvalite ani nepribližujú.

na příspěvěk reagoval reich

inachisio

inachisio (hodnocení, recenze)

Potřebuju upřímnou odpověď :). Kdo měl rád Inu nebo komu přišla hezká? :))

na příspěvěk reagoval reich

Raccoon.city

Raccoon.city (hodnocení, recenze)

topi80

Prvá voľba po smrti Karla Högera bol Jan Tříska ten mal ale zlý kadrový profil.Druhý bol Josef Větrovec ktorý rolu odmietol. Martin Růžek hral v seriály profesora na lekárskej fakulte Chalabu v dvoch častiach a hlavnú rolu odmietal kôli vyťaženosti. Miloš Nedbal stvárnil v seriáli rolu ako primár ortopedie kliniky v Prahe a na hlavnú rolu ktorá mu bola ponúknutá reagoval že sa kvôli zdravotným problémom necíti že by ju zvládol. 

topi80

topi80 (hodnocení, recenze)

Docela mě zaujalo, jak dlouho sháněli náhradu za Karla Högera a nemohli jí najít, až přišli na Ladislava Chudíka (který samozřejmě naprosto obstál). Mě napadá, že by toho Sovu uhrál třeba Martin Růžek anebo, pokud bychom ho chtěli mít ještě přísnějšího, Miloš Nedbal.

na příspěvěk reagoval Raccoon.city

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Tak jsem se na to podíval po těch hrůznejch 40 letech znovu. Ano, je to téměř dokonalý, ale tu dokonalost tvoří jenom dvě věci - za prvý perfektně vybroušený dialogy, jaký se dnes už nepíšou, protože jsou literární a nikdo tak, jak postavy Nemocnice, v reálným životě nemluví. Ani chirurgové ne. (A tak se dnes točí úplně jinak, mluví se úsporně a na půl huby, aby se to víc přiblížilo skutečnýmu životu, včetně plytkýho obsahu toho tlachání.) No a za druhý bezchybný herecký výkony hlavních postav, však to taky byla herecká esa tý doby. Jediná výjimka z důležitějších postav je Ina - srala nás už tenkrát, a to mi bylo deset, sere mě i dnes. Jejích chování je nesmyslný, její nemluva hraničí až s nějakou poruchou osobnosti a moc nechápu, co na ní lze milovat, že se stává tak osudovou ženou. Ty krásný vlasy a psí voči? No to je trochu málo, ne? Takže na plnej počet to podle mě není, ale 4 hvězdy si to jistě zaslouží.

reich

reich (hodnocení, recenze)

Al90

Tak to by jeho postava nesměla umřít v seriálu a myslím si, že pokud seriálová postava by nezemřela a kdyby byl samotný herec na živu v době, kdy se točilo pokračování, tak by se natáčení asi zúčastnil. Ale je tady moc kdyby. Tento seriál je originál a další pokračování už nenavázala na to dobře. 

na příspěvěk reagoval Al90

Al90

Al90 (hodnocení, recenze)

Serial jsem mnohdy videl jako maly klucina,tak jsem si rekl zhruba pred 14 dny,ze se na ne podivam pekne od prvniho dilu..No bavil jsem se kralovsky,hltal jsem osudy postav i kdyz jsem zhruba vedel jak to dopadne...Abraham,Kopecky zahrali sve partie s noblesou a v mych ocich si zase splhli o neco :) Bohuzel postavy ktere me celkem obtezovaly se take objevily,napr pani Emma(s vyrazem ubrecenho psa vyptavajici se stale po Karlovi),dale povedena dceruska od doktora Strosmayera,nastesti teda dostala rozum a uz se moc tam nevyskytovala..a da se rict ze chvilemi i dr Fastova mi neprijemne lezla na nervy..Avsak jak se vybarvil mlady Sova,to jsem necekal,peknej zbabelecky srac a ozralec..

 

Na nove dily se koukat nebudu,nechci si kazit dojem z prvnich dvou serii a napada me,kdyby zil pan Kopecky,zda by se zucastnil toho cirkusu Nemocnice na kraji mesta po 20 letech... :) 

na příspěvěk reagoval reich

reich

reich (hodnocení, recenze)

Saturny

Bohužel, můj názor je takový, že nic podobného a kvalitního už se nenatočí. V současné době, když se točí seriál z nemocničního nebo kriminálního pohledu, tak je inspirován z USA, což nemám nic proti USA seriálům, ale Češi z toho udělají akorát parodii o ničem. Navíc chybí kvalita hereckých výkonů. 

Saturny

Saturny (hodnocení, recenze)

Jééžišmarjáá, teď jsem dala maraton a shltla jsem všech 20 dílů po sobě :-D ...to teaková lahůdka,

krom nějakého občasného soudruhování, žádné zbytečné slovo...uplně jsem si to užila :-)

škoda že se už nic takového nepodaří...nebo jsem zbytečně skeptická?

na příspěvěk reagoval reich

Artigas

Artigas (hodnocení, recenze)

Nemocnice je opět zde. Díval jsem se jako študák a rád se podívám i dnes, jelikož proti tzv. seriálům, které se točily po sametu, jsou to vyjma Humoresek, jsou to hrůzy, které nemají hodnotu ani titulků z tohoto seriálu. Ostatní Dietlovy díla nemusím, ale tohle díky Kopeckému vždy. Jediné, co by mě fakt zajímalo, jak by to vypadalo, kdyby primáře Sovu hrál M. Hoget

reich

reich (hodnocení, recenze)

Rozhodně klenot českých seriálů. Doktor Štrosmajer a doktor Sova (Ladislav Chudík) mám vůbec nejradši. Herecké výkony jsou excelentní. Škoda, že nenatočili víc dílů! Pokračování po dvaceti letech už bylo strašné oproti tomuhle. Každopádně můj nejoblíbenější český seriál.

gonga

gonga (hodnocení, recenze)

No já to vidím tak, že jako postavy v seriálu se snad nechová vůbec nikdo. Postavy zde pronášejí knižní moudra nebo se chovají jako naprostí pitomci (cévní chirurg Řehoř). Všichni proklamují co jim autor vložil do úst, dnes to na mě působí pouze směšně.

na příspěvěk reagoval Martin741

Madelein

Madelein (hodnocení, recenze)

Ještě jsem chtěla dodat, že mi v seriálu vadí rádoby vtipná moudra a bonmoty Štrosmajera. Pachuť komedie. Nešlo by to zahrát víc civilně? A ten bonmot s holubičkou, vůbec nerozumím, jak se tomu někdo může smát. Cha cha cha.

Madelein

Madelein (hodnocení, recenze)

Na můj vkus je to příliš dlouhé, utahané a složité. Některé postavy, typicky dr. Čeňková jsou strašně angažované, naprosto morálně uvědomělé, což působí nepřirozeně -- takhle se přece nikdo nechová. Nadruhou stranu, seriál je z mého milovaného zdravotnického prostředí, má dobrou atmosféru, děj, i když by mohl být jednoduší, je zajímavý..Postavy jakž takž (Chudík ok, Frej ok, Čunderlíková až moc naivní, Balzerová nepřirozeně angažovaná, Vinklář ok,  Janžurová jako většinou přehrává, tlačí na pilu, Kopecký totéž, ale co se dá dělat.)

Poznámka: v roli té mladé lékařky by, myslím, byla mnohem lepší Šafránková  - podle mně by to zahrála přirozeněji, ne tak přepjatě či upjatě jako Balzerová a veřila bych jí to. Navíc je mnohem hezčí. A pak, nelíbí se mi, že Abrhám je v roli lékaře příliš morousovitý. Tohle ztvárnění se mi moc nelíbilo. Možná kdyby ho hrál Hanzlík? Ale ten na to vypadal docela mladě....

Celkově hodnotím za 3 hvězdy, protože je to rozvláčné a některé postavy jsou velice nepřirozené a nepříjemné.

Ale to je úspěch, protože seríálům dávám, až na vyjímky, odpad :-)

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

Konecne je to v cervenych farbach. Takyto serial by si to zasluzil. Kvalita, mam to stale rad.

gonga

gonga (hodnocení, recenze)

Ať dnes hledám jak hledám, nenacházím jedinou sympatickou postav, která by mě nesrala.

DanušeGr.

DanušeGr. (hodnocení, recenze)

V  hereckém  obsazení  chybí postava  Oldřišky, kterou  zde  ztvárnila  Alice Rodová.

 (hodnocení, recenze)

Dobrý seriál o doktorech.Nemocnice na kraji města právě běží každý den od Pondělí do Čtvrtka v televizi na ČT1 a rád se na něj koukám moje nejoblíbená postava je doktor Štrosmajer v podání Miloše Kopeckého.Škoda ,že v seriálu zemře.

Hanver

Hanver (hodnocení, recenze)

Když vidím další Dietlova díla, jako Žena za pultem nebo Inženýrský odysea, myslím, že námět k Nemocnici Dietl snad někomu ukradl. Jak by tohle mohl napsat stejný člověk? Ovšem upřímně, Nemocnice snad byla dobrá v době svého vzniku a tak 10, 15 let po něm. Neustálé opakování tohoto seriálu pro pamětníky, kterému musíme při každém zapnutí TV čelit, už ale jistě unavuje nejen mne.

Kámen

Kámen (hodnocení, recenze)

Koukám, že tady docela dost chytráků sere, že je to v červených číslech. Dobře Vám tak, blbouni...

M.B

M.B (hodnocení, recenze)

jeden z našich nejlepších serialů,bez diskuze.Dietl nejlepší scénárista naší filmové historie,psal příběhy ze života.

HonzaR.

HonzaR. (hodnocení, recenze)

Na svou dobu asi dobrý námět i provedení. Nicméně už kdysi jako kluka, stejně jako nyní už odrostlejšího kluka, mě to výrazněji neoslovilo. Když se teď dívám na seznam herců, napadá mě: Možná to hráli příliš jako divadelní představení. "Sterilní" je možná to pravé slovo, které bych s tímto dílem spojil. Nejvíce živá a uvěřitelná byla paní Medřická.

jardariha

jardariha (hodnocení, recenze)

Nemůžu si pomoct, ale je to česká seriálová špička. Myslím, ze jí překonaly snad jen Četnické humoresky!!!!!

freddie

freddie (hodnocení, recenze)

Pán Dietl je seriálový majster s veľkým M a tento projekt patrí celkom určite medzi jeho najvydarenejšie.

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Zemřela herečka Jana Štěpánková

Zemřela herečka Jana Štěpánková

21.12.2018

Česká herečka Jana Štěpánková zemřela. 84letá dáma nakonec nezvládla boj s těžkou nemocí, podle všeho zemřela již v úterý, dnes se s ní pak měli rozloučit její blízcí. Mezi její nejznámější role… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama