Reklama

Reklama

Nemocnice na kraji města

(seriál)
  • Československo Nemocnica na okraji mesta (více)
Drama / Psychologický
Československo, (1977–1981), 18 h 21 min (Minutáž: 46–65 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hudba:

Jan Klusák

Hrají:

Ladislav Chudík, Miloš Kopecký, Eliška Balzerová, Josef Abrhám, Hana Maciuchová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Jana Štěpánková, František Němec (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál nás provází osudy protagonistů spjatými ze všech úhlů pohledu s oddělením ortopedie. Do příběhu vcházíme ve chvíli, kdy do místní nemocnice je po autonehodě přivezen těžce raněný známý hokejista, reprezentant Přemysl Rezek, na oddělení primáře Sovy nastupuje mladá lékařka Alžběta Čeňková, právě sloužící, nezapomenutelný doktor Štrosmajer svérázně "chválí" sestru Huňkovou a primář Sova na rodinné oslavě začíná mít vážné obavy o svého syna Karla... A to zdaleka není celý výčet postav a událostí, které nás čekají v jednom z nejlepších Dietlových seriálů, podpořený skvělými hereckými výkony a vydařenými dialogy... Seriál měl původně třináct dílů, po velkém úspěchu pak bylo dotočeno dalších sedm. Roli primáře Sovy původně rozehrál Karel Höger, kterého po jeho úmrtí během natáčení nahradil právě Ladislav Chudík. (pfa)

(více)

Recenze (414)

Skip 

všechny recenze uživatele

Jednotlivé postavy byly velmi dobře zahrané, ale bohužel to vše kazily všelijaké ty schůze SSM apod. To se ale nemůže moc tvůrcům vyčítat, když byla doba taková, jaká holt byla. Stačilo mi vidět seriál jen jednou a utkvěli mi v paměti především Miloš Kopecký a Ladislav Chudík, kteří vyloženě excelovali. Nijak však netoužím vidět seriál znovu jako celek. Spíš si rád připomínám jednotlivé scény. ()

Marci 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší český seriál všech dob - skvělým scénářem počínaje, vynikajícím hereckým obsazením a režií konče. Schopnost postihnout rozmanitost lidských charakterů a prostředí - to byla Dietlova největší devíza. Životní role nejen Ladislava Chudíka, ale vlastně všech zúčastněných herců v titulních postavách. Všichni byli skvělí, nejraději jsem však měla doktorku Fastovou Dany Medřické. ()

Reklama

cariada 

všechny recenze uživatele

Ano je to už legenda ,která dokáže stále udržet diváka u tv. Ale při současném neustálém opakování tohle prostě ztrácí na zajímavosti a spíše nudí aspoň mě. Je z toho příliš znát ta šed těch seriálů z tv provedení 70 let. Některý momenty působí dnes naprosto jinak než by měli velice směšně a trapně ,nudně viz seznamování doktorky Čeňkové s Němcem (ted si nevzpomenu jak se v seriálu jmenoval). ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Pro někoho jsou 4 hvězdičky mo, já si ale myslím, že v porovnání s novodobou snahou navázat na Nemocnici a vůbec při porovnání s mnoha původními televizními seriály je vidět, že Jaroslav Dietl prostě uměl a toto dílko se mu povedlo. Velkou zásluhu však na tom mají i herci, v čele se Štrosmajerem Miloše Kopeckého, který dodal celému projektu neuvšřitelnou šťávu. A právě zde spatřuji slabiju "nových" dílů - ve špitálu po 20. letech naprosto chybí odbobná neustále ironicky glosující postava padoucha s citlivým nitrem. Ostatně, kdo by ji hrál, že? ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Celý seriál především stojí na dokonalém scénáři Jaroslava Dietla, kdy je poznat, že i ty nejmenší detaily práce chirurgů občíhnul a nechal si vysvětlit, aby je zapracoval do scénáře. Použil pak uvěřitelné lidské osudy a příběhy, a hlavně nečernobílé, ale životné postavy - dokonce ani primář Sova není až takový klaďas, jak časem zjistíme. Vynikající herci, až na pár výjimek. Občas mi tam ale vadí určitá klišé, jež sem tam problesknou, i určité tehdy tendenční postupy, takže na plný počet bodů to není. ()

Galerie (131)

Zajímavosti (153)

  • Se jmény postav je v seriálu vůbec problém. Ve 4. díle (Loket) dr. Štrosmajer (Miloš Kopecký) na chodbě osloví vrchní sestru Jáchymovou (Nina Popelíková): "Valentýnko". V 9. díle (Odchod) ji ale při poradě osloví: "Martičko". Nina Popelíková coby vrchní sestra vtipně reaguje: "Kdo by to byl řekl!"   Ředitel nemocnice se jmenuje Pekař (Josef Somr), sám se tak představuje do telefonu např. v závěru 9. dílu. Ovšem v 19. díle (Procento hnisavých komplikací) přichází do nemocnice doc.Hýbner (Jiří Adamíra), vedoucí kontrolní komise z ministerstva, a ptá se po řediteli doktoru Brunclíkovi. Sekretářka se cizímu jménu nediví, jenom poznamená, že pan ředitel nemá čas, protože čeká kontrolu z ministerstva. (heavy66)
  • Seriál začal natáčením epizody Setkání (1977), posledního obrazu. Jedná se o scénu, kdy doktorka Čeňková (Eliška Balzerová) děkuje primáři Sovovi (Karel Höger). Bylo to ještě před smrtí tohoto herce. (sator)
  • Prelietavý doktor Blažej (Josef Abrhám) sa v deji zblížil s plachou sestričkou Inou, ktorú stvárnila Andrea Čunderlíková. Z romániku sa vykľula láska, z ktorej vzišlo dokonca spoločné dieťa. V seriáli sa Blažej svojej žene priznal, ako sa veci majú, rozviedol sa a začal nový život po boku Iny. Skutočný životný príbeh Josefa Abrháma bol takmer totožný so svojou filmovou postavou. Osem rokov tvoril pár so speváčkou Naďou Urbánkovou, zoznámenie s mladučkou Libuškou Šafránkovou mu zmenilo život. Dva roky udržoval pomer s oboma dámami, kým sa Urbánková o jeho „druhom živote“ dozvedela od svojej kaderníčky. Veľmi zamilovaná, ale teraz aj nesmierne sklamaná a zúfalá Naďa Urbánková sa Abrháma nechcela len tak vzdať. Dokonca sa mala z nešťastnej lásky pokúsiť o samovraždu. Lenže Abrhám sa definitívne rozhodol pre Šafránkovú a Urbánkovú opustil. [Zdroj: Pluska] (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Zemřela herečka Jana Štěpánková

Zemřela herečka Jana Štěpánková

21.12.2018

Česká herečka Jana Štěpánková zemřela. 84letá dáma nakonec nezvládla boj s těžkou nemocí, podle všeho zemřela již v úterý, dnes se s ní pak měli rozloučit její blízcí. Mezi její nejznámější role… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama