Reklama

Reklama

Co se stalo Rosemary Kennedyové?

(TV film)
  • Francie Qu'est-il arrivé à Rosemary Kennedy ? (více)

Obsahy(1)

Dívka z obdivované rodiny se kvůli nepovedené lobotomii stala panenkou bez vůle... Rosemary, mladší sestra budoucího prezidenta Spojených států amerických Jacka Kennedyho, musela být vymazána z oficiální historie rodiny, aby nezhatila ambice klanu. Od dětství měla problémy s učením a lékaři museli vyřknout nekompromisní diagnózu – mentální retardace a doporučili umístit ji do speciálního zařízení. Rodiče to ale rázně odmítli: Ona to zvládne, je přece Kennedyová! Mezi lety 1929 a 1938 Rosemary střídala jednu školu za druhou, ale nestačila na učivo a pokaždé ji vyloučili. Narůstala v ní úzkost a cítila se osamělá. Spolu s celou rodinou doprovázela otce do Londýna, kde plnil povinnosti velvyslance. Zde Rosemary prožívala šťastné období a těšila se na královský ples. Rodiče se ji za každou cenu snažili držet stranou společnosti, aby se neprojevil její hendikep a veřejnost nezjistila, že má IQ desetiletého dítěte. Léto 1941 je poslední, které Kennedyovi stráví společně. Hlava rodiny zamýšlí její nemocnou část definitivně odstranit. Intenzivně hledá řešení problému s Rosemary, šanci na uzdravení nabízela lobotomie. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Člověka až mrazí, ale v tomto případě bohužel v negativním smyslu díky nelidskosti, zrůdnosti, násilí a zneužití moci. :(Jak je vidět i Amerika má svoje "Co by tomu řekli lidi" a jak se říká v každé rodině je něco : ( Dobře, že se točí takové dokumenty. Čest památce Rosemary Kennedy. Budiž ji útěchou snad jen to, že se na rozdíl od svých bratrů dožila vysokého věku, ale v jakém stavu. :( Unikátní záběry z rodinných alb i videí a také záběry tehdejšího dění, politické situace a války. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Je neuvěřitelné, že tohle Kennedyovi dovolili. Kdo ví, možná za tenhle čin přišel zasloužený trest. Krutý, ale zasloužený. Je totiž ironií osudu, že Rosemary všechny členy původní rodiny přežila a ne zrovna o málo. To jak se zachovali je skutečně odporné. A nejhorší je, že to byli zvdělaní lidé. Ovšem tenkrát nebyli ani zdaleka jediní, kteří uvěřili lobotomii. Jsou zde skvělé záběry se skvělými prostřihy a vše je děláno dramatickou formou, která chytí a zároveň děsí. Trochu jako domentární thriller s hororovými prvky. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

SPOILER ! Krásný dokument o nešťastném osudu nejstarší dcery Josepha Patricka Kennedyho a sestry bývalého prezidenta USA. Její ambiciózní rodiče nesnesli pomyšlení na to, že by mentálně zaostalejší dívka (úroveň 10letého dítěte) poškodila pověst rodiny. Přesouvali ji z jedné školy do druhé, poté z jednoho ústavu do druhého. Neustále ji též kritizovali za to, že nedrží dost dietu a že se chová odvázaně. Až se její otec rozhodl nechat jí provést zákrok nejodpornější - lobotomii. Po ní dívka ztratila paměť a i zbytek předchozích schopností. Také věřím, že prokletí rodiny Kennedyů je za to, co provedli Rosemary. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Obetovať vlastné dieťa pre zachovanie pozitívnej verejnej mienky celej rodiny, to chce dávku “charakteru”. Asi som mentálne slabší, aby som to dokázal pochopiť, no toto je tradičné zmýšľanie len pre tých, čo majú chrbát ako bežne odnímateľnú “súčiastku”. Fakt smutný osud ďalšieho člena “prekliatej” rodiny .. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

"Výdobytky" medicíny priniesli mnohé bizarné riešenia, ale fakt nedokážem pochopiť, ako lekári mohli praktizovať lobotómiu ako vedecký zázrak. Je to hnus len na to pomyslieť, žiaľ, zdá sa, že chirurg sa skutočne rovná mäsiarovi (řezníkovi). Je zaujímavé, že taký Antonio Egas Moniz dostal za lobotómiu v roku 1949 dokonca Nobelovu cenu! A pre tých, ktorí majú radi nadsádzku a za čokoľvek sa len tak neurazia, krátky úryvok z mojej knihy: "Kým sa lobotómia oficiálne zakázala, len v USA bolo viac ako 40 000 ľudí lobotomizovaných, často dokonca bez ich súhlasu. Medzi nimi sa ocitla aj 23-ročná Rosemary Kennedyová, sestra známeho amerického prezidenta, na ktorú sa jej otec sťažoval, že je „impulzívna a prostoreká“, ako by to bolo medzi ženami niečo výnimočné. Následkom zákroku sa mentálne dostala na úroveň dvojročného nemluvňaťa, nevedela chodiť ani rozprávať a sústavne sa pomočovala. Prostorekosť ju tak navždy prešla." ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama