Reklama

Reklama

Archeologické vykopávky na planéte Orban potvrdia hypotézu dr. Jacksona, že tunajší obyvatelia sú potomkami predchodcov Aztékov, ktorí postavili Tenochtitlan. Teal´c sa s Orbancami delí o svoje poznatky o nepriateľskom národe Goa´uldov. Na oplátku do centrály SGC prichádza Kalan a jedenásťročné mimoriadne inteligentné dievča Merrin, ktoré je odborníčkou na naquadahové technológie. Prinášajú dar spriatelenej rasy Orbacov, naquadahový generátor, pokročilý zdroj energie, ktorý môže kapitánka Carterová študovať. Carterová ich požiada, aby zostali na Zemi a pomohli jej pri skúmaní reaktora. Merrin jej ponúkne pomoc... (TV JOJ)

(více)

Recenze (12)

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I na můj vkus jde o až moc americký příběh, kdy se SG-1 chová jako nositel jakési morální nadřazenosti a vypadá to, že mají pocit, že mají právo jiné kultuře říkat, co by měli a neměli dělat. Kdyby jim někdo z jiné planety začal vykládat, jak by měli žít a chovat se, tak už vidím, jak by je nadšeně poslechli. Ještě že jejich zásah do kultury Orbánců měl pozitivní účinky, taky mohl vést k nějakým zmatkům a nepokojím ve společnosti - to by ale nebylo dobré "americké" poselství. Epizoda má i pozitivní stránky, pěkné herecké výkony, ale ten amerikanismus je pro mě dokáže solidně přebít. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

E04 ⤶ Po prosazování práv žen na začátku první série jde o další díl s importem našich hodnot jiným civilizacím. Jack se tu ukazuje jako humanista s velkým srdcem a snaží se zachránit malou orbanskou holčičku Merrin před předáním informací Orbanům, což by posunulo cizí kulturu o mnoho let zpět ve zkoumání naquadahové technologie. My vnímáme, že je špatně ten proces nepodstoupit i to, že ten proces není z našeho pohledu dobrý. Zásadový Jack to ale vidí jinak, tak se rozhodne porušit všechny možné rozkazy a předpisy (jak se mu to vůbec podařilo?) a naučí Merrin mimo základnu jaké to je být dítětem a co to znamená učit se bez pomoci technologií. Sice nezabrání tomu, aby podstoupila obřad Averium, ale nevědomky tím odstartuje velmi nadšeně přijímanou revoluci ve vnímání dětí po obřadu i samotného způsobu nahlížení na proces učení. Jestli mají Lidé nějak importovat své zvyky, tak nějak takhle. Ale pořád tu vyvstává otázka co by se stalo, kdyby ten rituál nepodstoupila a k žádné revoluci vnímání by nedošlo. Jaký by to mělo vliv na Orbany a jejich vztah k nám. ⤷ E06 ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z mála epizód, ktoré sa nedotýkajú nielen Goauldov, ale ani žiadneho ohrozenia Zeme, či členov esgéčky. A práve toto vykývanie z normálu má svoje čaro. Vidieť, že iná civilizácia môže fungovať inak ako tie ostatné. No a už je tu potom iba snaha tento onakejší poriadok zvrátiť na náš poriadok. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl jde proti hodně zásadám a myšlenkám, které se v SG prosazovali již dříve (např.: nezasahovat do jiných kultur) a dělají to jen proto, aby se ukázalo poselství, že "Vědění není vše". Nutno podotknout, bavit se a užívat si mohou a dělají to jen ti, kteří tyto emoce a chemické pochody dokáží vnímat a chápat, například autisté se ve svých emocích ztrácí, protože je nedokáží chápat stejně jak jiní. .... HODNOCENÍ: 60% (3*) ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama