Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z planety Euronda se na SGC dostane volání o pomoc. Tři jejich lidé prošli bránou, jenže netušili, že brána je na druhé straně zavřená a kvůli tomu všichni 3 umřeli. Alar, vůdce Euronďanů, prosí SGC o pomoc ve válce proti jejich nepřátelům. Proto na planetu vyráží SG-1, aby s nimi uzavřela nějaké obchody a pomohla v boji. Alar SG-1 řekne, že pokud jim dodají těžkou vodu, dají jim jejich technologie. Danielovi se to celé nějak nezdá a dává to dost jasně najevo. Je dobře pomoci někomu, o kom skoro nic neví, v boji proti nepřátelům, o kterých také nic neví. Jacka také přesvědčí to, že zničí nepřátelskou loď, ve které byli lidé přesto, že mu bylo řečeno, že v lodích nikdo není. (Varan)

(více)

Recenze (11)

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělá epizoda s morálním dilematem. Na jednu stranu potřebujeme nové technologie na obranu Země a vyspělé rasy se tak nerady dělí, takže to byla pro tým vítaná změna, když jim Euronďané nabídli takové technologie. Sam i Jack se zdáli být ochotni nepitvat podrobně situaci, ale nakonec byli přesvědčeni podívat se hlouběji a když zjistili pravdu, tak by pro ně cena získání technologií byla příliš vysoká. Popravdě si myslím, že závěrečné nevpuštění Alara do SGC byla strategická chyba - v SGC by měli nad situací kontrolu a mohli od něj získat nějaké technické znalosti nebo zkonstruovat jejich technologii, pokud by Alar chtěl přežít, tak by musel spolupracovat. Jediná zásadnější výtka je chování Daniela Jacksona v první polovině dílu, že měl pravdu se nedá popřít, ale to, že nedal pokoj a opakovaně podrýval Jackovu pozici během vyjednávání svými všetečnými otázkami, i když mu Jack dal jasně najevo, že není vhodná doba ani místo, tím mě pořádně štval. Případné pochyby a neshody by se během počátku vyjednávání neměly řešit před protistranou, ale napřed je probrat spolu a v soukromí. Zkušený diplomat (jak Daniela několikrát v seriálu popisovali) by tak základní věc musel znát, ale ten trouba tam dělá veřejně ofuky a ještě se diví, že se to Jackovi nelíbí, utrhuje se na Sam a Hammonda, kteří myslí na blaho Země. Působivá závěrečná scéna mezi Jackem a Sam poté, co Jack nechá zavřít iris, skvěle zahraná scéna bez jakýchkoliv zbytečných dialogů. Taky skvělý René Auberjonois v hostující roli nezklamal. ()

Reklama

Xeelee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

E01 ⤶ Nacističtí Euronďané rozpoutali celoplanetární válku, páchají genocidu na nečistých a když to SG-1 prokoukne, tak jim odmítnou nadále pomáhat výměnou za technologie, ale fakt nechápu, proč Jack nechal zavřít Iris. Ten vědec by byl jako vězeň neocenitelný. A otázkou je, proč se SGC po pádu Euronďanů nespojila s geneticky nečistými Ploditeli. Konec a to co nenásledovalo trošku sráží dojem z jinak perfektní epizody. ⤷ E03 ()

ben666 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborná epizoda. Tým SG-1 musí rozřešit dilema. Je morální chtít vyspělé technologie za každou cenu? Je rozumné zasahovat do konfliktu dvou znepřátelených stran, aniž by byly jasné jejich pohnutky a když je známa pouze jedna z válčících stran? ()

majo25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ďalšia z rady epizód, v ktorom sú potomkovia ľudí na technologicky vyspelejšej úrovni. A opäť sa jedná o znamenitú epizódu. Miešajú sa do nej aj nacistické prvky a morálne hodnoty. V jednej z postáv sa objavil aj charizmatický Auberjonois, známy zo serálu Star trek DS9 ako meňavec Odo. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama