Reklama

Reklama

Hvězdná brána

(seriál)
  • Kanada Stargate SG-1 (více)
USA / Kanada, (1997–2007), 157 h (Minutáž: 42–96 min)

Hrají:

Richard Dean Anderson, Amanda Tapping, Michael Shanks, Christopher Judge, Don S. Davis, Corin Nemec, Ben Browder, Claudia Black, Beau Bridges, Tony Amendola (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(213)

Obsahy(1)

Seriálové pokračování slavného sci-fi filmu stejného názvu. Po dalším objevu Daniela Jacksona je zjištěno, že pomocí hvězdné brány je možné cestovat i na jiné planety. Americká armáda proto zřídí několik týmů pojmenovaných SG, které mají za úkol planety prozkoumat a pokud možno s jejími obyvateli navázat přátelské vztahy. Bojují také proti mimozemské civilizaci, která zotročuje planety, pátrají po původu hvězdných bran a snaží se vymanit z vlivu zkorumpovaných politiků, kteří chtějí bránu využívat kvůli vlastnímu prospěchu. (Sharlay)

(více)

Recenze (1 010)

Djkoma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když si uvědomím, že první 4 sezony seriálu se v podstatě vezou na zbytcích původního filmu z roku 1994, tak je nutno uznat kvalitu nejen snímku, ale i scénáristů seriálu, kteří opravdu umí (v rámci žánru). Přesto se seriál nevyhne špatným, slabým i nudným dílům, ale na ty lze rychle zapomenout. Naneštěstí horší je, že se tu neustále opakuje protivník-jsme v háji-dali jsme ho-další protivník-..., ale zase co jiného, že?:-) Hvězdná brána je dnes chápána skoro jako fenomén, kterým byl Star Trek a v mnohém je to pochopitelné. Jistá naivita i nedokonalost se seriálu musí prominout, jinak na něj nemá cenu koukat. ()

CANNIBAL 

všechny recenze uživatele

Co se týče tohoto seriálu, opět mám problém s komplexním hodnocením. Je zde spousta scénáristických chyb. Můžu vypíchnout například: Existenci mini-symbionta hned ve druhém díle, který je však v dalších dílech vyškrtnut a nahrazen jedem symbionta. Nezvykle prudkého nárůstu inteligence neandrtálského Unase, až po nezachránění Egerie pomocí sarkofágu, čímž se sami Tok´rové odsoudili jakožto rasa k úplné záhubě. Děje: Velice odfláknutá je slovní zásoba goa'uldštiny, vzhledem k počtu dílů. Nejčastěji zazní "kree", který má až příliš mnoho významů. Ostatní slova vesměs zazní jen po jedné epizodě. Nesmyslných časových paradoxů: Jako například když Ba'al se snaží změnit historii a SG-1 mezitím stačí doběhnout k bráně, vytočí adresu, vstoupí do červí díry a teprve potom se celá historie přepíše. Popřípadě jiných pitomostí, jako místo kde zemře Anubis, resp. v nějakým blbým Waffle House a Oma Desala je trapná servírka. Určitě by se ten díl dal zahrát v jiným prostředí Danielovi vzpomínky. Či narvání do příběhu artušovskou legendu se stupidním holografickým drakem. Hodně mě taky štvalo, že vládci soustavy nemají masky. Což je, anebo by alespoň mělo být samou podstatou mytologie goa'uldů. Poněvadž ve filmu Daniel Kasufovi jasně říká: "Prohlédněte si své bohy" a otevře následně přilbu, což pak vede k samotné vzpouře. Je hodně znát, že je to nastavovaná kaše s nekvalitním dopisováním scénáře. Překáží mi taky rekapitulační, ale hlavně parodické díly viz. např. seriál Červí díra, které ruší celkovou dějovou linku. Přesto jsem byl schopný vydržet až do úplného konce a dost dílů bylo celkem zábavných. Nebo alespoň do konce šestý série. Pak už to začalo padat dolů. k Nezapomenutelný je také občasný humor plukovníka O'neilla. Za mě hodnocení, zlatá "střední cesta". ()

Reklama

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Stargate JE americká militaristická agitka napěchovaná ideologickými podtóny, které se mi nelíbí. Asi nejméně se mi na tom líbí podpásová kombinace téměř nekritické oslavy euro-americké civilizace s chytrou dehonestací civilizací podstatně starších a občas možná funkčnějších. Seriál navíc docela pružně reagoval na soudobé poměry na domácí i mezinárodní politické scéně, takže poselství je nad slunce jasné. Euro-americká civilizace (případně převládající euro-americké náboženství) je to jediné legitimní, pravé a ořechové. (Což já si nemyslím.) -- Stargate je zkrátka tak neuvěřitelně white-anglo-saxon-protestant-centrická, až to občas opravdu bolí. Ale protože mám jistou slabost pro propagandu, a protože SG je výborně napsaná, skvěle obsazená a špičkově zahraná záležitost, já Hvězdné bráně ten pitomý spasitelský komplex odpustím. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Moje velká slabost, ale zároveň asi jediný televizní dobrodružný sci-fi seriál, který mám opravdu rád (i když ho občas musí divák brát hodně s nadhledem). Dobrá akce, nápadité zápletky a báječné, sympatické postavy v čele s nepřekonatelným hláškařem Jackem O'Neillem ve zdařilém frajerském podání R. D. Andersona. K tomu ještě celkem snesitelné efekty a navrch úžasný sebeparodický humor (který mi tolik chybí v jiných podobných sci-fi seriálech) a máme tu seriál, který v dobách svého vysílání patřil k mým nejoblíbenějším... S01-S08: 85 %; S09: 70 %; S10: 60 % ()

klerik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál, ktorý pôsobí neuveriteľne lacno, ale má fajn hercov. SG bez výpravy ma nedokázala zaujať. Je to síce spôsobené tým, že seriál svoju púť začal pomerne dávno, ale aj na tú dobu mohol vyzerať nadupanejšie. Objavovanie nových svetov bez silnejšej ústrednej línie ma (rovnako ako pri STAR TREKU) skôr odrádza... Tak či tak je to kultový seriál, ktorý má pár výhod oproti Emmerichovmu filmu... Po dlhšej dobe som sa k seriálu vratil - a 10 séria je vizuálne namakaná, akčná, hrajú tam moji obľúbení herci s FARSCAPE a vyzerá to, že z mojim hodnotením to pôjde hore... ()

Galerie (3 151)

Zajímavosti (195)

  • Účinnost jaffské zbroje v seriálu postupně klesala, zatímco v první epizodě (Děti bohů, 1997) dokázala odolat dlouhé salvě z útočné pušky (byť v tom případě šlo o zbroj elitního osobního strážce), v pozdějších sériích byla proražena například obyčejným šípem. (vojtaruzek)
  • Vo filme z roku 1994 je planéta Abydos vzdialená milióny svetelných rokov od Zeme a úplne v inej galaxii. V seriáli je to ale opačne, Abydos je najbližšou planétou k Zemi s hviezdnou bránou a všetky cesty cez brány sú v seriáli obmedzené len na galaxiu Mliečna cesta. Pre transport do iných galaxií je nutné väčšie množstvo energie, ktoré však nevedia prirodzene pre zemskú bránu vyvinúť (okrem epizódy Piata rasa a neskoršie). (Piri)

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

30.05.2014

Jeden z nejlepších filmů Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Útok na Bílý dům) letos slaví 20 let od premiéry. Hvězdná brána sice zamířila na velké plátno jen jednou, víc než 10 let ale úřadovala na… (více)

Reklama

Reklama