Reklama

Reklama

Hvězdná brána

(seriál)
  • Kanada Stargate SG-1 (více)
USA / Kanada, (1997–2007), 157 h (Minutáž: 42–96 min)

Hrají:

Richard Dean Anderson, Amanda Tapping, Michael Shanks, Christopher Judge, Don S. Davis, Corin Nemec, Ben Browder, Claudia Black, Beau Bridges, Tony Amendola (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(213)

Obsahy(1)

Seriálové pokračování slavného sci-fi filmu stejného názvu. Po dalším objevu Daniela Jacksona je zjištěno, že pomocí hvězdné brány je možné cestovat i na jiné planety. Americká armáda proto zřídí několik týmů pojmenovaných SG, které mají za úkol planety prozkoumat a pokud možno s jejími obyvateli navázat přátelské vztahy. Bojují také proti mimozemské civilizaci, která zotročuje planety, pátrají po původu hvězdných bran a snaží se vymanit z vlivu zkorumpovaných politiků, kteří chtějí bránu využívat kvůli vlastnímu prospěchu. (Sharlay)

(více)

Recenze (1 010)

H.I.T.M.A.N. 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné co vzniklo z filmu. kdo se neponoříl do hlubokého stavu ,,Kelno'riem" a nedíval se na ,,Chaapa'ai" tak nepochopí!! :-) ()

katu147 

všechny recenze uživatele

Díky mému tátovi, který je upnutý na Hvězdnou Bránu, jsem si oblíbila tento seriál a i když ho pořád opakují, nepřestává mě to bavit. Seriál je pěkně zpracovaný. Hlavně když se podíváme na dobu kdy se začal natáčet, není snad ani poznat, že by to bylo tolik přes počítač. Seriál na který nikdy nezapomenu. Musím se však přiznat, že jsem poslední řady - 3 nebo 4 - jsem neviděla, tudíž nevím jak to všechno skončí... ()

acn 

všechny recenze uživatele

"Když spojíme tento dimenzovaný drát s Asgardskou cívkou a Unomokono kondenzátorem vznikné nám obří robovagína, ze které poté povstane nová brána, ve které nebude nic dávat smysl a ve které se každý se bude tvářit jako po mozkové mrtvici." - Major Samantha Carter ()

fallanga 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí klasika, která na rozdíl od Star Treku není plná vesmírných klišé. Hlavní postavy jsou sympatické, děj je strhující a zároveň vtipný, intro zajímavé a celkově to má jen jednu chybu. Kde se 90% mimozemšťanů naučilo anglicky? Ale jinak je seriál skvělý. Teda do doby než přišli na řadu Oriové. Už mi to připadalo jako natahování seriálu. Boj s Goa'uldy, replikátory a záhady kolem Antiků a Anubise byly velmi strhující, ale Oriové už mi přišli nudní a hlavní postavy už také nebyly příliš sympatické. ()

create 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na tomto seriálu jsem vyrůstal, žral jsem každý díl a musím říct, že tento seriál u mě vytvořil lásku ke sci-fi a celkově vytvořil základnu pro další seriály, které poté přišly a také pro další dva seriály Hvězdné brány, Altantis a SGU. Troufám si říct, že tento seriál můžeme všichni považovat už za kultovní a všichni fanoušci sci-fi na něj nikdy nezapomenou a vždy na něj budou vzpomínat v dobrém. ()

Franta 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený seriál, který zaručuje určitou kvalitu každé epizody. Zápletky jsou sice jednodušší a hlavní postavy nemají prakticky žádné chyby, ale to už ke Hvězdné bráně patří. Seriál oplývá ohromnou rozmanitostí všech žánrů a časoprostorů. Jeden díl je natočen jako detektivka odehrávající se na zemi, jiný díl je naopak velmi akční a odehrává se na jiné planetě v budoucnosti. Nechybí samozřejmě ani žánry jako komedie, horor atd. Bavilo mne sledovat postupný vývoj technologií, protože na začátku země nemá nic a postupně se propracuje na jednu z nejmocnějších ras s flotilou vesmírných lodí. Nejlepší jsou první série, protože v polovině seriálu se pouze prostřídají záporáci a opakuje se to samé jako v již řečených prvních sériích. ()

Jan.Cada1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak kde začít, no asi tím, že seriál Hvězdná brána je můj nejoblíbenější seriál ever. Už jako dítě jsem se vždycky těšil na vesmírné dobrodružství týmu SG-1 a další záchranu Země. Seriál navazuje na pilotní film z roku 1994 - využívá potenciálu tohoto filmu na maximum. Jak řekl režisér Robert C. Cooper, zařízení hvězdná brána je vlastně taková nevyčerpatelná studnice příběhů, které mohou být vyprávěny. První série se řadí k naprostým kultům sci-fi akčních seriálů, který prostě musí každý fanda sci-fi vidět. Naprosto geniálně vymyšlení záporáci - parazitičí Goa'uldi, kteří ovládnou svého hostitele a konají bez jeho vědomí. Další série jsou kvalitou na podobné úrovni, ale SG-1 se potýká s ještě silnějším, podle mého názoru naprosto neporazitelným, nepřítelem - replikátory. Scénář je v těchto sériích mnohdy tak nereálný, že i na sci-fi je to moc - například zbraň na Dakaře - ale jak jinak se těchto nezničitelných robůtků zbavit, že? V dalších sériích se mírně obměňuje skladba týmu SG-1. Corin Nemec byl fajn, ale na Michaela samozřejmě nemá. Posledních pár sérií se všechno motá okolo povznesení, Antiků a jejich fanatické odnoši - učení Ori. Kvalita seriálu v těchto sériích (9, 10) jde mírně dolů. Co se týče herců - Richard Dean Anderson dává celému seriálu, a nejen jemu, ale i navazujícím (SGA, SGU) jiskru. Role Jacka O'Neilla je výborně vymyšlená. Spolu s Amandou, Michaelem a Christopherem tvoří nezapomenutelnou čtyřku, který si natáčení opravdu (jak je vidět ze zákulisních dokumentů) užívá. Abych jen nechválil, tak postavu Valy Mal Doran jsem naprosto nepochopil a toto je největší chyba co tvůrci seriálu provedli. Je zahraná dobře - Claudia Black je přesně taková, jaká má Vala být. Ale proč vůbec v seriálu je? Jak by se sakra mohla dostat do týmu SG-1? Vždyť je to zloděj a ani se jí nedá věřit... No, naštěstí byla v seriálu jen krátce. Na dobu vzniku a rozpočet jsou díly slušně graficky zpracované, kulisy a kostýmy taky supr. Celý seriál jsem zhlédl v českém dabingu, který si troufnu říct, že je i lepší než originál. Všichni dabéři se prostě k postavám tak hodí...hlavně Miloslav Mejzlík a Pavel Rímský to dávají jak bozi. Hudba - další top. Nezapomenutelná úvodní znělka, hudební podkres akčních scén i těch dojemných. Se seriálem jsem strávil tolik dní a nelituji ani minuty. Všechny díly jsem prozatím viděl nejméně dvakrát a vždycky se k nim rád vrátím třeba když je pochytím v televizi. Pokud bych měl říct, jaký seriál mi nejvíce přirostl k srdci a jakým jsem jeho nej nej fanouškem, tak bez pochyb Stargate SG-1. ()

RedRose 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Původní film jsem viděl a byl z něj nadšen. V roce 1997 se ve videopůjčovnách na VHS objevila Hvězdná brána SG-1 což bylo televizní pokračování a zároveň úvodní film tohoto seriálu, což jsem tehdy nevěděl. O nějaký čas později jsem v TV viděl asi dva díly a nedávalo to moc smysl, tak jsem to zavrhnul i přesto, že jsem sci-fi maniak. Později (cca kolem roku 2002) mi někdo řekl, že musím vidět několik úvodních dílů, aby mi to dávalo smysl a bylo vymalováno! Snad půlka seriálu se veze na kořenech původního filmu a první tři série jsou doslova natřískané legendárními díly, ze kterých těží celý seriál, až do galaxie Paegas a na hvězdnou loď Destiny. Skvěle napsané epizody i kontinuální příběh, který se postupně vyvíjí a který dnes čítá přes 340 epizod. Skvělé herecké obsazení v čele s Richardem Dean Andersonem, kterému se po MacGyverovi, stala tato role rolí životní a sekundovala mu k tomu celá řada skvělých herců (Tapping, Shanks, Davis, Nemec, Amendola a desítky dalších). Humor a nespočet hlášek, které tady jsou asi nejdou spočítat a byla to zábava celých skoro 15 let, aniž by kvalita a nápaditost spadla do podprůměru! Co se popularity týče, jen málo kdo si tehdy mohl dovolit vysílat dva stejné seriály se slušným rozpočtem vedle sebe. Tady se to povedlo na výbornou a SG1 i SGA se vysílaly tři roky společně a SGA potom převzala důstojné otěže. S následným SGU to bylo trochu jiné, ale pořád je to SG! K dnešnímu dni, jsem celé universum viděl v maratonu už po čtvrté a věřím, že ne naposledy. SG1 91% ()

JohnnyKladno 

všechny recenze uživatele

Ale ne, ale né... Občas o tom slyším na mém oblibeném kanálu YT MZ Live. Jaká s*ačka to je, jak je to natočené v kanadských lesích a vesnicích, jak je to trapné a chudé... Dobře, nedá se nesouhlasit, s odstupem. ALE! Teď když si to pustim a já to udělal (vybrané díly, ale viděl jsem to celé a ne jednou), tak mě to vrací do těch let, kdy jsem nenáviděl učitelku za to, že protáhla poslední hodinu a já nestihnu začátek SG. Běhal jsem domu, abych stihl koukat na valku mezi goauldy a lidmi se starším bráchou, který mě k tomu vlastně přivedl. Díky Jerry a z 80% jdu na 90%, ze 4* na 5* a nestydím se za to :-D ()

esetnofret 

všechny recenze uživatele

Docela mě zaráží, že se Hvězdná brána dočkala tak nízkého hodnocení. Já na tomhle seriálu jednoduše ulítávám už pár let. Má sice několik chyb - mezi patří už zmiňovaný fakt že celá galaxie mluví plynně anglicky, v pár technický záležitostech si dost protiřečí (ti co seriál dobře znají si určitě vzpomenou na problematických 38 minut k udržení červí díry - někdy se sama záhadně vypne po pár vteřinách), některé díly bych s bídou ohodnotila na *, ale i tak je to myslím jeden z nejlepších sci-fi seriálů. Můžou za to skvělé přelomové díly, které mají lepší akci a efekty než leckterý film, dobrá provázanost mezi jednotlovými epizodami a hlavně velmi zajímavé postavy, Jack O'Neill - který v každém díle nehorázně hláškuje:-)) a Daniel Jackson se objevili už v původním filmu z roku 1994. V prvním díle se seznamujeme s dalšími členy budoucí SG-1, geniální astrofyzičkou Samanthou Carter a mimozemšťanem Teal'cem. Nejvíc se mi líbí herecký výkon Michaela Shankse (Jackson), bohužel si zatím zahrál jen v několika béčkových filmech. Stargate se v současné době natočilo 10 řad, přičemž 9. a 10. řada se od předchozích sérií dost liší - jednak změnou několika herců a taky hlavních záporňáků (Hallowed are the Ori:-)) I když se tahle změna i u mnoha skalních fandů nedočkala nadšení, řekla bych že kvalitu si Stargate udržela ()

Beri 

všechny recenze uživatele

Ach jo. Kiež by sa bol tento seriál skončil 5-6. sériou, bez váhania by som dal plných 5. Ale ako diely pribúdali, tak klesala kvalita aj originalita. SG-1 som prestal pozerať po polovici osmej série, ak by som tak neurobil, išlo by moje hodnotenie pravdepodobne ešte nižšie. ()

GianniP 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem moc dílů a moc se nevyznám ve všech těch rasách, technologiích, mytologii a podobně a většina dílů mi přijde přinejlepším průměrná, ale občas se objeví i nějaký, který se dá považovat za solidní sci-fi jednohubku. ()

dawydx 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězda za R.D. Andersona, kterého mám od dob MacGyvera moc rád. Seriál je ale zavrženíhodný paskvil a výsměch sci-fi žánru... ()

Toustovač 

všechny recenze uživatele

Tohle musíte buď milovat, nebo nenávidět. Já vlastně nedělám ani jedno (teda, protiřečit si hned v druhý větě, pane jo:), ale musím přiznat, že pro tenhle seriál mám slabost. Jistě, kvalita kolísá a může se vám lehce stát, že natrefíte jen na slabé díly a z toho vám pak vypadne nelichotivé hodnocení, ale takhle by se přeci seriály hodnotit neměly. Tak tedy vzhledem k tomu, že mnohé (resp. o něco víc než "některé") díly považuji za vyloženě pětkové, níže nepůjdu. Jedna zvláštní věc - film se mi opravdu nelíbil. ()

JackO. 

všechny recenze uživatele

Naprostá kultovní záležitost. Nejdéle nepřetržitě vysílající se sci-fi seriál. S parádním Richardem Deanem Andersonem. ()

Smajlík93 

všechny recenze uživatele

Kultoví seriál všech dob je nesmrtelnou klasikou sci-fi. Vznikl ze stejnojmenného filmu Hvězdná brána (Stargate „seriál se označuje Stargate: SG-1“). Unikátnost toho to seriálu spočívá v propracovanosti děje a samozřejmě v cestování mezi planetami, ba i dokonce mezi galaxiemi, za pomocí mimozemského zařízení zvané hvězdná brána… ()

LuNaj 

všechny recenze uživatele

Seriál, který šel vždycky nějak mimo mě. Byť jsem se snažil dívat na pár dílů, dát tomu šanci, aby mě to bavilo- marná sláva. Tohle určitě nepatří do TOPKY mých seriálů. Spíše bych to zařadil na ocas mého pomyslného žebříčku. ()

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

30.05.2014

Jeden z nejlepších filmů Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Útok na Bílý dům) letos slaví 20 let od premiéry. Hvězdná brána sice zamířila na velké plátno jen jednou, víc než 10 let ale úřadovala na… (více)

Reklama

Reklama