Reklama

Reklama

Hvězdná brána

(seriál)
  • Kanada Stargate SG-1 (více)
USA / Kanada, (1997–2007), 157 h (Minutáž: 42–96 min)

Hrají:

Richard Dean Anderson, Amanda Tapping, Michael Shanks, Christopher Judge, Don S. Davis, Corin Nemec, Ben Browder, Claudia Black, Beau Bridges, Tony Amendola (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(213)

Obsahy(1)

Seriálové pokračování slavného sci-fi filmu stejného názvu. Po dalším objevu Daniela Jacksona je zjištěno, že pomocí hvězdné brány je možné cestovat i na jiné planety. Americká armáda proto zřídí několik týmů pojmenovaných SG, které mají za úkol planety prozkoumat a pokud možno s jejími obyvateli navázat přátelské vztahy. Bojují také proti mimozemské civilizaci, která zotročuje planety, pátrají po původu hvězdných bran a snaží se vymanit z vlivu zkorumpovaných politiků, kteří chtějí bránu využívat kvůli vlastnímu prospěchu. (Sharlay)

(více)

Recenze (1 010)

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čisté peklo. Keď v roku 1994 Nemecký univerzálny vojak Emmerich nakrútil Hviezdnu bránu, mnohým sa na jazyk tislo slovo béčko. Nenápaditý scenár, tuctové akčné scény, priemerné postavy a absencia inteligencie. Ale tiež solídne herecké obsadenie a pekná vizuálna stránka. Povedzme 50%. Hoci sa snímka stala - i vzhľadom na nižší rozpočet - komerčným hitom, dodnes nevzniklo pokračovanie. Sám Emmerich nejaký čas tvrdil, že po spúšti, ktorú spôsobil seriál, si ho už ani nevie reálne predstaviť, okolo roku 2016 ale otočil a začal plánovať reštart. No po prepadáku Deň nezávislosti 2 Fox stratil záujem a režiséra hodil cez palubu. Na mizernom seriáli bol najlepší Richard Dean Anderson ako cynický seržant, ale na Kurta Russella nemal ani náhodou. Zvyšok jeho tímu ma nikdy nebavil, pripadali mi ako čudáci a exoti (najviac som si obľúbil obskúrneho Teal'ca). Scenáre boli strašné, postavy podpriemerné, herecké výkony na úrovni porna, no vrcholom bola sračková akcia, extra lacné efekty a nesympaticky lacná výprava, oproti ktorej si umelohmotná Xena zaslúžila Oscara za výpravu. Väčšinou je to stále rovnaký les s pár stromami alebo lúka s minimom trávy a uprostred toho nejaký blbec z tatrovky povyhadzoval veľké umelé kocky, ktoré potom ďalší blbci postavili na seba a bol to akože mimozemský dom. Ďakujem veľmi pekne za takú lacnú snahu, vážení. Pozoruhodné bolo i to, že - česť výnimkám - prieskumníci vždy na cudzej planéte objavili ľudských mimozemšťanov, ovládajúcich angličtinu. Na rozdiel od iných sci-fi seriálov (Star Trek, Babylon 5), tento nerešpektujem ako kult. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Stargate je spoločne so Star Trekom najlepšia sci-fi séria, ktorá kedy bola natočená. Tento seriál je typický predstaviteľ sci-fi. Cestovanie bránou na iné planéty na veľké vzdialenosti, to je super téma. Aj keď sa občas niektoré diely nepovedú, prevažujú klady. Tento seriál je plný nápadov, dobrodružstva a nesmierny oblak fantázie vesmírneho sveta sa vznáša všade okolo, kedykoľvek sa na niektorý diel pozriete. Hlavná jednotka je zložená tak, aby si každý človek našiel tú svoju obľúbenú postavu. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Film byl takřka přelomový, alespoň co se vizuálních efektů týče, a měl skvělý, nápaditý scénář. A jeho potenciál se v seriálu rozvinul naplno. Hlavní představitelé jsou vybráni tak, aby se podobali svým filmovým "předlohám", odkrývání tajemství naší civilizace a boj se zlými mimozemšťany je podán skvěle zábavnou formou, nemá smysl tady plýtvat slovy...Prostě je to zábava, a to výborná. A co takhle anketa o nejoblíbenější postavu? První místo plukovník Jonathan "Jack" O'Neill (nezapomenutelné hlášky), druhé místo Teal'c (díly napsané Christopherem Judgem nikdy nezklamaly a "Indeed" je dokonalé;)) a třetí příčka pro úžasnou mimozemskou bytost jménem Vala Mal Doran. Tam je škoda slov, to se musí vidět. A slyšet, ale v první řadě vidět;) A jen tak mezi námi, místy nemístný hippiesácký přístup Daniela Jacksona mi pěkně lezl na nervy:) Seriál obsahuje naprosto nezapomenutelné díly, které se podle mě mohou stát klasikou celého sci-fi žánru - třeba Ascension a Unnatural Selection - a především - naprosto nejlepší závěrečnou epizodu jakou si dovedu představit. Tým okolo SG-1 během těch let filmařsky zrál jako víno a posledních pár desítek minut s jednou provždy hvězdami mého mládí je esencí kvality celé té ságy započaté už v roce 1994. Za některé díly, scény, okamžiky jasná stovka, pro seriál jako celek pak 80%. PS: Gonna miss you... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jů, já nemám ohodnocenou Hvězdnou bránu? Ten seriál, který se svezl na vlně popularity jednoho z nejlepších Emmerichových filmů? Tu věc, která byla chvílemi tak trapná, že skoro nešlo dokoukat díl? To tévédílo, které má jediné štěstí, že v něm hraje R. D. Anderson (který ale na K. R. nemá ani náhodou) a že pár dílů bylo zajímavých? No dobrá, dobrá, tak tedy dvě hvězdy... Ale tomu, že se ze Stargate stal bezmála stejný kult jako ze Star Treku nebo Star Wars, fakt asi nikdy rozumět nebudu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Je to jako zásah Zakňaktelem - první díl vás omráčí nudou, druhý unudí k smrti a při třetím se vám vypaří z hlavy myšlenka vůbec to sledovat. Nicméně cítím kolem sebe přítomnost fenoménu SG-1 a proto mírně poupravím výrok Voltaira: „Nesouhlasím s tím, co sledujete, ale až do smrti budu bojovat za vaše právo sledovat to“. ()

Galerie (3 151)

Zajímavosti (201)

  • Během AMA (Ask Me Anything – Zeptej se mě na cokoliv) na Redditu r/scifi se mohli fanoušci zeptat na cokoliv producenta seriálu Brada Wrighta. Uživatel přezdívaný realcdnvet se zeptal, čeho nejvíce lituje na tomto seriálu, a Brad mu odpověděl: „Zat'nik'tely. Úplná blbost.“ Zat'nik'tel je je malá ruční energetická zbraň, která vystřeluje energetické výboje.
    (Leopard105)
  • Ovládací panel brány DHD se poprvé objevil až v tomto seriálu, Brána na Abydosu v původním filmu ho neměla. (vojtaruzek)

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

30.05.2014

Jeden z nejlepších filmů Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Útok na Bílý dům) letos slaví 20 let od premiéry. Hvězdná brána sice zamířila na velké plátno jen jednou, víc než 10 let ale úřadovala na… (více)

Reklama

Reklama