Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednadvacátém století konečně všechny státy země spojily své duševní, nerostné i technologické bohatství, takže války jsou minulostí a mezigalaktické lety realitou dne. Lidstvo se tak vrhá na nekonečnou objevitelskou pouť po vesmíru. Naneštěstí však nejsou v kosmu sami. Rasa oboupohlavních dobyvatelů, označovaných kvůli jejich vzhledu za Draky, stojí jedinému právoplatnému vlastníku hvězdného prostoru v cestě. A tak vypukne mnohaletá válka.

Willis E. Davidge (Dennis Quaid) je mladý nadějný pilot bojové kosmické stíhačky. Při jednom vzdušném souboji s Draky se nechá unést zápalem boje a havaruje na zatím neprozkoumané planetě. Jeho kopilot následkem nehody umírá a tak se vzteky šílený Davidge vydá zabít Draka, jehož stroj také nedaleko dopadl. Ale není mu souzeno se pomstít. Život na planetě je těžký a nebezpečný a dva zmůžou víc než jeden. Drakovo jméno je Jeriba 'Jerry' Shigan (Louis Gossett Jr.) a vyznává drakskou víru, velmi podobnou Buddhismu a jiným východním filozofiím. Přes počáteční obtíže a nenávist se z obou mužů, respektive muže a draka, stanou přátelé. Jednoho dne Jerry zjistí, že čeká miminko, které pojmenuje Zammis (Bumper Robinson). A tím se pro všechny zúčastněné jejich život ze základu změní... (monolog)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Po skvělém fantasy Nekonečném příběhu Petersem přijal komornější sci-fi Můj nepřítel, aby vyprávěl klasické schéma tohoto žánru. Což samo o sobě nemusí být na škodu, je-li i po 25 letech film uvěřitelný a nejsou-li triky ani výprava archaická. Příjemné překvapení po vizuální stránce. Nic zásadního neodkazuje na realitu roku 1985, což skutečně vítám. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Scifi B-čko osemdesiatych rokov, ktoré nevyniká skvelým a originálnym príbehom, ani efektami, ani hercami, ale celkom dobre všetko toto skĺbuje. Miesto Quaida by som si vedel predstaviť aj niekoho lepšieho na rolu, na druhej strane vyložene nesklamal. Vadilo mi trochu to odlahčené spracovanie s miernym komickým podtónom, a aj preto dramatická a emočná rovina scén boli poslabšie. Naopak, masky mimozemštanov boli presvedčivé, jednoduchý dej pekne gradoval a viacmenej dobre vťahoval diváka. Hodnotenie: 65% ()

Reklama

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Roztomilá sci-fi, která (i přes nízký rozpočet) dopadla přímo úchvatně. Vizuální stránka filmu je ve všech směrech povedená (ať už se jedná o souboj vesmírných stíhaček, vzhled planety, masožravé potvůrky žijící v písku nebo o překrásné masky "Draků"), jednoduchoučký příběh díky příjemným hercům vůbec neuřáží a najde se i pár opravdu vtipných dialogů. Režisér všech žánrů zkrátka opět zabodoval.;-) P.S.: "Dračí" miminko bylo k sežrání...:-)) ()

Juto 

všechny recenze uživatele

ide o bizarný sci-fi film, kvôli narodeniu dieťaťa, ale nebudem viac prezrádzať. V podstate ide o drámu, v ktorej dvaja muži, ktorí sú nepriateľmi, uviaznu na neľútostnej planéte a nejakým spôsobom si vytvoria priateľstvo, aby prežili. Hoci ide o jednoduchý príbeh, postavy pôsobia reálne a vierohodne. 6/10 ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Rád by som vedel viac o pôvodných problémoch, ktoré sprevádzali vznik tohto filmu. Z názoru, ktorý som si urobil po prečítaní "zaujímavostí" a pár viet z googlu mi je však hneď jasné, že to tvorcovia jednoduché nemali. Preto snímam klobúk pred finálnou verziou, pretože napriek nepriazni osudu je tento film naozaj filmom, ktorý si zaslúži uznanie. Napriek tomu, že od jeho vzniku je to takmer 30rokov a ja som ho videl až teraz sa nebojím povedať, že myšlienka filmu je nadovšetko a herecké výkony robia film tým, čím je. Kašlať tam na efekty, primitivizmus niektorých scén a občasný výpadok režisérskeho dohľadu. Ja som si z filmu odniesol dobrý pocit pri srdci a to sa počíta. 80%. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (7)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné novely Barry B. Longyeara. (Hans.)
  • Během úvodní bitvy zobrazuje počítač v Dracově lodi strukturu proteinu. (HellFire)
  • Režírovat mohl David Lynch i Terry Gilliam, který odmítl, protože chtěl natočit vlastní snímek, ze kterého se vyklubal Brazil (1985). (HellFire)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Reklama

Reklama