Reklama

Reklama

S nasazením života

  • USA In the Line of Fire (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Tajní agenti chrání amerického prezidenta před nebezpečným psychopatem... Americký thriller S nasazením života (1993) čerpá z jednoho z největších amerických traumat, vraždy prezidenta Kennedyho. Hlavní hrdina snímku, stárnoucí agent Frank Horrigan, je i po třiceti letech pronásledován výčitkami, že tenkrát v Dallasu nesplnil svůj úkol. Když se znenadání objeví vyhrožující psychopat, který chce zlikvidovat prezidenta těsně před volbami, Frank je odhodlán udělat všechno, aby se situace neopakovala… Německý režisér Wolfgang Petersen se v zahraničí prosadil realistickým válečným dramatem Ponorka (1981), které slavilo úspěch u diváků i u kritiky a zajistilo mu angažmá v Hollywoodu. Pověst komerčně zdatného tvůrce potvrdil právě svým filmem S nasazením života a později takovými hity jako Smrtící epidemie, Air Force One nebo Dokonalá bouře. Thriller S nasazením života je především strhujícím soubojem dvou silných osobností, traumatizovaného agenta (Clint Eastwood) a vynalézavého psychopata, který se před ničím nehodlá zastavit (pozoruhodná herecká kreace Johna Malkoviche). Mezi oběma muži se vytvoří zvláštní pouto, které může přerušit jedině smrt, jednoho z nich či prezidentova. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (276)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Mne to príde z dnešného pohľadu nejako strašne jednoduché, nepremyslené. Asi by som to prirovnal k filmu Šakal. Podobné schéma, len na miesto Willisa je tu charizmatickejší Malkovich a na miesto budhistu čo rád prostitutky dodali najslávnejšieho dôchodcu. Ak Vás bavil spomínaný film, tak S nasazením života určite neurazí. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Ještě jsem vydržel suchopárné knižní zpracování, ale vysílání v televizi film naprosto zdecimovalo. Věřte, že s reklamou a idiotským dabingem tenhle příběh hodně ztrácí. Klasické to úskalí. S nasazením života jsem tehdy viděl v kině a to mi stačilo, abych tomu dal dnes pět hvězd. Z dnešního pohledu se film jeví, jako klasický old school thriller ukazující, jak to tehdy bylo relativně snadné zaútočit na prezidentskou hlavičku. Viděli jsme Clinta Eastwooda v naprosto uvěřitelné charakterní roli. Stejně tak John Malkovich. Role s mnoha převleky mu umožnila ukázat, jaký je to panečku skvělý herec. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Víc než slušný příběh klasického klaďase, pro kteroužto roli se Clint Eastwood hodí postupem doby stále víc, protože díky své dýchavičnosti a dalším nepřehlédnutelným zdravotním insdispozicím získává další nezanedbatelnou várku našich sympatií. Přes perfektní psychopatický Malkovichův výkon tak Eastwood zůstává hlavní a vlastně bezezbytku kladnou postavou, jíž odpustíme i předvídatelný a trochu klišovitý závěr celého filmu. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood se od jiných akčních herců liší především v jednom - stárne a jeho postavy stárnou s ním. Frank Horrigan sice umí běhat a lézt po střechách, ale také se zadýchává, smrká, kašle a bolí ho hlava. Ve výsledku je (nejen kvůli tomu) tento film spíše psychologickým dramatem, než akčním thrillerem. Film se zároveň viditelně obouvá do amerického systému a rádoby demokracie. Prezident zde není hrdinný nositel morálních hodnot, ale zbabělý papaláš, síť jeho boduguardů pouze naivní šaškárna a psychopat Leary (mimochodem asi životní role Johna Malkoviche) není psychopatem pro nic za nic. Jak už řekl Jean Gabin ve filmu "Dva muži ve městě", zločince lze také vyrobit. A to se v Learyho případě stalo. "S nasazením života" je velice netriviální film, kterému díky jeho nekorektnosti a uvěřitelnosti odpustíme i pár klišé (milostné vzplanutí mezi stárnoucím agentem a krásnou agentkou, závěr - ale na druhou stranu, kdo by si přál v tomto případě něco jiného). Nebýt uloudané první poloviny, bylo by to maximum. 85%. ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Opět jsem se dočkal napínavé kriminálky, kde Clint opět sype hlášky. Udržel si pořád ten drsný výraz ve tváři a ignoroval jsem to, že se na něm to stáří podepsalo. Akce je tu minimum, jedna naháněčka ulicí a druhá skákačka po střechách. Na stará kolena předvedl cápek, dokonalej výkon. Vychutnával jsem si jeho hraní na piano a mrzela mně smrt jeho parťáka. Konec napínavý a nejlepší scéna: " Jestli se otočí, tak o mně má zájem. No tak, otoč se! Jen malinkej kukuč! " ()

Galerie (46)

Zajímavosti (21)

  • Scéna z filmu, ve které agenti v poklusu doprovázejí prezidentskou limuzínu, inspirovala severokorejského vůdce Kim Čong-una ke zřízení podobného lidského štítu k jeho ochraně. Poprvé byli tak představeni světu, jak běží po bocích Kimova vozu při summitu s Donaldem Trumpem v Singapuru v roce 2018. (raininface)
  • Skuteční tajní agenti pracovali pro film jako konzultanti. (Kulmon)
  • Postava Horrihana je založena skutečným agentem jménem Clint Hill, který byl s Kennedym v Dallasu, a který později řekl v televizním rozhovoru, že se cítí odpovědný za Kennedyho smrt. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Akční klasiky míří do televize

Akční klasiky míří do televize

04.10.2015

Vyjmenovat všechny nadcházející televizní rebooty by trvalo zatraceně dlouho. Na malou obrazovku se v současnosti hrne spousta starých seriálů a sem tam se objeví i snaha o transformaci filmové látky… (více)

Reklama

Reklama