Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poprvé se virus objevil v roce 1967 v žoldáckém táboře kdesi v Zaire. Americká vláda tam svrhla bombu, která ho v jediném okamžiku vymazala z povrchu země. Znovu se virus objeví o třicet let později. Do Zaire odlétá bakteriologický tým americké armády, vedený plukovníkem Samem Danielsem. Jeho varování o závažnosti choroby, která se přenáší dotykem a má velmi rychlý průběh a stoprocentní úmrtnost, nikdo z nadřízených nevěnuje pozornost. Generál McClintock chce celou záležitost ututlat a zbavit se Sama, jehož muži mezitím zjistili, že mají co do činění se supernebezpečným virem. Nazvou ho Motaba, aniž by tušili, že ho generálové už čtvrt století mají v archívu bakteriologických zbraní. Do tuhého začne jít v okamžiku, kdy pašeráci zvířat propašují do USA opičku, která je přenašečem viru Motaba. Objevují se první nemocní. V Bostonu epidemiologové podnikají přísná opatření a podaří se jim zabránit šíření nákazy. Zcela opačná situace je v malém městě Cedar Creek, kam se Sam se svými muži vydává navzdory příkazu generála Forda, aby se do případu nepletl. Nákaza se děsivě šíří a generál McClintock nechá městečko neprodyšně uzavřít a prosadí v bezpečnostní radě radikální řešení. Chce zlikvidovat Cedar Creek stejně jako kdysi tábor žoldáků. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (397)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Na svoju dobu výrazný katastrofický film s hviezdným hereckým obsadením. Riziko rozšírenia neznámeho smrtiaceho vírusu medzi obyvateľstvo USA a riešenie tejto kritickej situácie. To je to o čo v tomto snímku Wolfganga Petersena ide. Nie je to žiaden originálny námet a jeho spracovanie nie je nijak výnimočné. Z odstupom času "Smrtiaca epidemia" skĺzla do filmového priemeru. *** ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Film s hvězdným, hereckým seskupením vysoké kvality, v čele s Dustinem Hoffmanem, který je ovšem narušován častým výskytem otřepaného, hollywoodského klišé. Rozsáhle se vyskytujícího právě v romantických, katastrofických filmech či filmech se zvířátky, kde musí skupinka "vyvolených" čelit útoku všemožné havěti a zachránit městečko, stát, případně celý svět. ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Tohle býval můj velmi oblíbený film. Virový detektivní akčňák, který sice lehce zakolísá u závěrečné scénky v helikoptéře, ale sakra - Hoffman by dokázal překecat kde koho, o tom žádná. U tohohle filmu nejvíc oceňuju, že ač se nejedná zrovna o psychologické drama, tak herci k tomu přistoupili velmi zodpovědně a je tu plno opravdu hodně dobrých hereckých výkonů: Russo, Freeman, zloun Sutherland, vynikající Cuba Gooding v roli zelenáče, skvělý Kevin Spacey a v první řadě boží Hoffman, kterýmu i při tom jeho vzrůstu toho vojáka prostě věříte. Tomu, že vláda by se takhle chovala při propuknutí něčeho tak agresivního, tomu bych snad taky věřila. Záběry z afrických vesnic jsou vyloženě děsivé, choroba samotná je taky pěkný humus. A od začátku do konce to má spád a napětí, žádné hluché místo, pořád se něco děje, akce a zoufalství se stupňuje a konec... ten je takový tradiční, no. Za mě i po těch letech pořád hodně dobrá zábava. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Obsah je možná místy lehce nepřesvědčivý, Wolfgang Petersen však vše umně zahlazuje atraktivním obalem, ač se možná takovým nezdá. Co si budeme nalhávat, téma smrtelně nebezpečného viru neláká úplné masy, mistr inteligentních thrillerů Petersen a jeho tým jsou ovšem velmi obratní a předkládají jednotlivé situace ve velmi svižném tempu. Zatímco specialista na nakažlivé choroby Dustin Hoffman prochází okolo mrtvých těl kdesi v deštném pralese, malá hbitá opička už s nákazou peláší do Spojených států. Obyvatelé malého kalifornského městečka se tak brzy dostanou do hledáčku armády, médií i virologů, aniž by si to přáli. Navíc čelí nejen smrtící epidemii, ale i mužům v zeleném, kteří neváhají obětovat nakažené nevinné, jen, aby se nákaza nerozšířila dál a neprasklo jedno jejich malé tajemství. Že existuje protilátka, slyšet nechtějí. Děj je nekomplikovaný, snadno pochopitelný, ač mu scénář umně dodává na věrohodnosti (vycházel ze skutečného viru Ebola Zaire, filmová Motaba se navíc přenáší vzduchem, takže tu reálné nebezpečí je). Hoffman je obsazený do netypické role, o to víc mu díky jeho antihrdinským dispozicím diváci fandí. Ostatní půltucet známých tváří potěší, stejně jako hudba nebo kamera Michaela Ballhause. Rád si to zase za pár let zopáknu.. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Parádní akční epidemiologický film od Wolfganga Petersena. Obsazení je neskutečně nadupané, prostě jedna hvězda za druhou. Divím se, že není vyšší hodnocení. Když tomu člověk odpustí pár chyb, tak je to super podívaná. Do USA se díky jedné opici dostane smrtící virus z Afriky. Začne se rychle šířit a vedení musí jednat. Dustin Hoffman se jako vojenský lékař proti svému rozkazu vydává spolu se svou bývalou ženou Rene Russo tento virus léčit. Nemají to jednoduché, protože jim velení neustále hází klacky pod nohy. Vše vyvrcholí ve skvělou honičku helikoptér spolu s Cubou Gooding Jrem. Zrovna v tuto chvíli jsou podobné snímky dost aktuální. Určitě stojí za vidění. "Vystřel do těch stromů." ()

Galerie (52)

Zajímavosti (26)

  • V zaujímavostiach o filme sa dočítate, že si vo filme zahrala aj predstaviteľka opice Marcel zo seriálu Priatelia. Aj keď Marcela hrali dve samičky, zaujímavosťou a chybou v tomto filme je, že predstaviteľom Marcela bola opička Kapucín (Malpa Kapucínska). Vzhľadom na to, že opička má biele ochlpenie tváre, je to Panamský kapucín (Cebus imitator). Ten sa ale v Afrike nevyskytuje. Pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky, čiže nemohla byť nosičom vírusu pochádzajúcim z Afriky. (shuster)
  • Na začátku filmu je zmínka, že se vesnice nachází v údolí řeky Motaba v Zaire (dnešní Demokratická republika Kongo). Ve skutečnosti řeka Motaba teče státem Kongo a na hranicích s bývalým Zairem se vlévá do řeky Ubangy. (veronikajel)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama