Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poprvé se virus objevil v roce 1967 v žoldáckém táboře kdesi v Zaire. Americká vláda tam svrhla bombu, která ho v jediném okamžiku vymazala z povrchu země. Znovu se virus objeví o třicet let později. Do Zaire odlétá bakteriologický tým americké armády, vedený plukovníkem Samem Danielsem. Jeho varování o závažnosti choroby, která se přenáší dotykem a má velmi rychlý průběh a stoprocentní úmrtnost, nikdo z nadřízených nevěnuje pozornost. Generál McClintock chce celou záležitost ututlat a zbavit se Sama, jehož muži mezitím zjistili, že mají co do činění se supernebezpečným virem. Nazvou ho Motaba, aniž by tušili, že ho generálové už čtvrt století mají v archívu bakteriologických zbraní. Do tuhého začne jít v okamžiku, kdy pašeráci zvířat propašují do USA opičku, která je přenašečem viru Motaba. Objevují se první nemocní. V Bostonu epidemiologové podnikají přísná opatření a podaří se jim zabránit šíření nákazy. Zcela opačná situace je v malém městě Cedar Creek, kam se Sam se svými muži vydává navzdory příkazu generála Forda, aby se do případu nepletl. Nákaza se děsivě šíří a generál McClintock nechá městečko neprodyšně uzavřít a prosadí v bezpečnostní radě radikální řešení. Chce zlikvidovat Cedar Creek stejně jako kdysi tábor žoldáků. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (397)

tron 

všechny recenze uživatele

„Nie sme vo vojne.“ – „Ale sme.“ Tvorcovia v čele so skúseným nemeckým profesionálom Petersenom, občas tlačia na emočnú pílu. Niektoré scény nie sú svojou priemernosťou hodné toľkých machrov. Mamy v dlhom zábere opúšťajú svoje plačúce deti a bývalé manželky príliš bezvládne ležia na nemocničnej posteli, infikované smrtiacim vírusom a utešované manželmi. Na strane druhej, etuda výborného J.T. Walsha (ktorý o tri roky neskôr zomrel) na tému „Sú to ľudia z mäsa a kostí“ dokazuje, že aj patetický dialóg sa dá zahrať na úrovni. Napriek tomu (a občasnej zadnej projekcii a naivnému deleniu postáv na dobré a zlé s výnimkou antagonistického Freemana) sa jedná o zručnú stávku na istotu, ktorá uspokojí aj prísnych akčných fanúšikov. Z niektorých scén príjemne mrazí (džungľový prológ). Dokonca aj Cuba Gooding Jr. je tu skvelý. Divákom sa režisér trafil do chute, presne toto chceli vidieť v kinách a pri rozpočte 50 miliónov Smrtiaca epidémia trhla skvelých celosvetových 189. Mimochodom, v rovnakom roku sa na trhu zjavila aj podobná epizóda Aktov X, konkrétne pod názvom Hmyz. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Nevidět Andromedu, asi bych těch pět dal. Ikdyž chápu, že v tomto případě se jedná o hodně staršího bratříčka, tak obsahuje pár hluchých míst. Né, že bych se vyloženě nudil, ale Zabij Virus junior je prostě lepší. Ale za vidění jistě stojí, už jen díky vynikajícímu hereckému obsazení a vrtulníkovým honičkám:-) 75% ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Dobre sa na to pozerá a Hoffman je tam fantastický. Ale od určitého momentu mi to prišlo ako zaujímavý diel Dr. Housea, kde sa parta doktorov vyberie vyšetrovať príčiny a nebojí sa navštevovať domovy a prekračovať pravidlá. V tomto smere je to úsmevné a hoci nezvyknem porovnávať až tak často, musím priznať že Soderberghova Nákaza si viedla v rámci témy smrtiacej epidémie trošku lepšie. Minimálne realistickejšie. Outbreak je ale typický heroický film, ktorému prepáčim nejaké to klišé a ocením napätie. Eskapády v helikoptérach sú celkom osviežujúce. V rámci toho, čo to chce povedať to funguje. Ale v súčasnej dobe to pôsobí trošku smiešne. Každopádne jedno pozretie rozhodne neurazí. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Tohle býval můj velmi oblíbený film. Virový detektivní akčňák, který sice lehce zakolísá u závěrečné scénky v helikoptéře, ale sakra - Hoffman by dokázal překecat kde koho, o tom žádná. U tohohle filmu nejvíc oceňuju, že ač se nejedná zrovna o psychologické drama, tak herci k tomu přistoupili velmi zodpovědně a je tu plno opravdu hodně dobrých hereckých výkonů: Russo, Freeman, zloun Sutherland, vynikající Cuba Gooding v roli zelenáče, skvělý Kevin Spacey a v první řadě boží Hoffman, kterýmu i při tom jeho vzrůstu toho vojáka prostě věříte. Tomu, že vláda by se takhle chovala při propuknutí něčeho tak agresivního, tomu bych snad taky věřila. Záběry z afrických vesnic jsou vyloženě děsivé, choroba samotná je taky pěkný humus. A od začátku do konce to má spád a napětí, žádné hluché místo, pořád se něco děje, akce a zoufalství se stupňuje a konec... ten je takový tradiční, no. Za mě i po těch letech pořád hodně dobrá zábava. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém hrají 4 špičkové hvězdy. Už to musí být záruka kasovního úspěchu. Jenže film má některé technické novinky, které za nějakou dobu podlehnou stáří a bude po senzaci. Už dnes, po 10 letech jeho projekce, jsou některé momenty k smíchu. Proto jsou. bohužel, některé starší filmy, dnes téměř nekoukatelné. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (26)

  • V zaujímavostiach o filme sa dočítate, že si vo filme zahrala aj predstaviteľka opice Marcel zo seriálu Priatelia. Aj keď Marcela hrali dve samičky, zaujímavosťou a chybou v tomto filme je, že predstaviteľom Marcela bola opička Kapucín (Malpa Kapucínska). Vzhľadom na to, že opička má biele ochlpenie tváre, je to Panamský kapucín (Cebus imitator). Ten sa ale v Afrike nevyskytuje. Pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky, čiže nemohla byť nosičom vírusu pochádzajúcim z Afriky. (shuster)
  • Vrtuľník, ktorý Daniels a Salt ukradnú (Hughes OH-6 Cayuse) má dolet len 267 míľ (430 km). Vo filme spomenutý údaj o dolete 400 míľ je nepravdivý. (FesterNZ)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama