Reklama

Reklama

Bezstarostná dívka

  • Francie Une fille facile (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Naïmě je rovných 16 a letos v létě se bude muset rozhodnout, co chce od života, pokud ho nechce prošvihnout. Když se objeví její o pár let starší sestřenice Sofie s úžasným tělem a nebezpečně svůdným životním stylem, Naïma se vrhá vstříc létu plnému nezapomenutelných setkání… Sluncem zalitá Francouzská riviéra je kulisou pro hravý, intimní a intenzivní příběh dospívání. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (25)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kryštalický letný film, ktorý si najlepšie užijete po návšteve kúpaliska počas horúceho dňa. Atmosféra francúzskeho letoviska nemá chybu, ústredná kráska tiež a hneď dostanete chuť si odskočiť na jachtu niekde na francúzsku riviéru. No ale možno by som mohol aj niečo k filmu napísať. Načrtnú sa viaceré témy, nedotiahnu príliš dokonca, ale je možné, že s horúcou hlavou sa vám vôbec nebude chcieť riešiť nejaké významy a motívy, i keď by sa samozrejme našli. Sloboda, peniaze, láska, dospievanie, práca a tak podobne. ()

Apanatschi 

všechny recenze uživatele

Baladický poetický príbeh-nepríbeh. O mužoch, ktorí sa správajú chrapúnsky, ale aj o tých, čo sa chovajú gentlemansky a otcovsky. O mladej žienke so sladkým srdcom, ktorá sa stretla so smrťou blízkej osoby, svet sa jej zrútil a potrebovala by sa s touto traumou vysporiadať. Robí z toho hlúposti - primerané tomu, ako hlúpo sa asi cíti. Ďalej je to aj o dievčinke, ktorá hľadala, čo so životom, odkiaľ-pokiaľ je to ešte OK, kto má byť jej vzorom. O tom, ako ľudia ľahko odsúdia posúdia toho druhého, nevediac, čím si prechádza. O prirodzenej a plastickej kráse. O ženskej dôstojnosti. A vôbec o ľudskej dôstojnosti. Teda celkovo „nič vážne“. Iba také ľahučké témy – ako vlnky na francúzskej riviére. Po skončení filmu som si hneď vyhľadala dáta o režisérke a scénaristke. Mladá baba v mojom veku. Myslím, že sme sa pochopili. Čítajúc komentáre tuná sa mi zazdalo, že čarovné krivky Zahie Deher a jej dámske dobrodružstvá vedia odviesť pozornosť niektorých divákov od pointy tohto filmu. Čo mi je ľúto. Osobne by som posunula vekovú hranicu na 15+ alebo radšej 18+. ()

Reklama

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Tahle skladba se jmenuje Naïma. [Jako ty.] Škatulka coming-of-age filmů neskýtá velký prostor variacím, o to důležitější jsou jemné rozdíly a odstíny. Třeba když kozy hlavní hrdinky vypadnou na pláž již ve druhé minutě, nebo když přenese diváka do úplně jiné časové dimenze správně načasovaným použitím Johna Coltranea. Bezstarostná dívka (trefnější je anglický titul An Easy Girl), se nachází někde uprostřed mezi šílenostmi typu Raw a prázdnými talentovými hopsačkami Let's Dance. Syžet jako vykuchaný z Četníka ze San Tropez uvádí diváka o 43 km dál do Cannes, do společnosti dvou dívek na prahu dospělosti, které se snaží uhádnout, co je (pro kterou) v životě podstatné. Zatímco starší Sofie volí rychlejší cestu (šlapkovství představitelky Zahia Dehar je na hraně karikatury, jak neušlo některým hodnotitelům), přemýšlivější coltranovská Naima, která vulgárně vyzývavou sestřenici obdivuje, si není jistá. Zatímco dívky váhají mezi kariérismem a hedonismem (na víc variant není prostor), Rebecca Zlotowski popouští Schuberta, šedesátkový jazz, nechává promlouvat antické filosofy, hlavní mužské představitele mávat zlatým (starožitným) sextantem a plout na jachtě pod vlajku ostrova Man. Výjevy banálního zevlování narušuje zajímavými snovými scénami a při vši sofistikovanosti informuje a bezmála i prezentuje, že mají dívky hladce vyholené stydké pysky. Tento způsob letního dospívání se mi nejeví úplně nešťastným. ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Není to vůbec špatné. Nejvíc film drhne asi ve vykreslení toho, co hlavní postava cítí k své sestřence a co se jí honí hlavou - celou první půlku to není moc jasné, ale vlastně to nakonec ničemu nevadí. Nevadí ani jistá rozředěnost scénáře, díky které těch pár zásadních vět a motivů zůstávají v paměti, nejsou zaneseny žádným balastem. Nejsilnější sdělení ale pro mě bylo vždycky v třetím plánu - chování sluhy k ostatním "níže postaveným", nechápavé pohledy číšníků, víceznačné dialogy jako "Ano"-"Ne."-"Ano."-"Ne..."-"Ano."-"Ne...", na kterých pak vlastně stojí celé vyznění filmu. (spoiler) Takový stručnější, holčičí a optimističtější Sladký život. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Ostýchavá černovláska Naïma v podání Miny Farid působila přirozeně a docela sympaticky, jen jsem nějak nepochopila, čím ji tak uhranula její umělohmotná sestřenice Sofie. Benoît Magimel sice trochu zestárnul, ale hrát pořád umí, to se mu musí nechat. Velká škoda, že nedostal víc prostoru. Zoufale povrchní příběh o dospívání táhla na svých bedrech ženská karikatura Zahia Dehar, což prostě ve výsledku nemohlo dopadnout dobře. Vychválit ale musím oduševnělou hudbu, která příjemně dotvářela letní náladu filmu. (45%) ()

Galerie (28)

Zajímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra proběhla 20. května 2019 na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)

Reklama

Reklama