Reklama

Reklama

Kanáři

  • Rumunsko La Gomera (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Inspektor Cristi rozehrává nebezpečnou dvojí hru s policií a drogovou mafií. Spolu s krásnou Gildou cestuje na Kanárské ostrovy, aby se naučil místní šifrovanou pískanou řeč. Ta mu má pomoci přechytračit policejní kolegy a vysvobodit komplice z vězení. Roztáčí se koloběh lží a léček, ve kterém jde o pořádný balík peněz, a místy také o holý život. Podvratný detektivní thriller režiséra Cornelia Porumboiua vzdává hold klasikám filmu noir a ve světové premiéře byl uveden v hlavní soutěži na MFF v Cannes. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (25)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Polícia, mafia, všetko jedno. Každý vedel o každom, ale všetci sa tvárili akoby nič a niekedy sa chovali fakt nelogicky. Miestami to strácalo dych a aj moju pozornosť, ale vzápätí prišla výborná scéna. A mám pocit, že ten hvízdavý jazyk Cristi vo svojej profesii nakoniec ani nevyužil, to skôr v súkromnom živote. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Rumunskou kinematografií jsem byla dosud nepolíbená a z tohohle kousku mám dost smíšené pocity. Zaujalo mě využití skutečně existujícího hvízdavého jazyka (o čemž jsem neměla ani ponětí), smyslnou Catrinel Marlon bych okamžitě obsadila do role nové bondgirl a uchvátila mě závěrečná sekvence v singapurských zahradách (po vizuální i hudební stránce). Vadil mi ale těžce necharismatický hlavní hrdina a zvláštní způsob vyprávění znemožňující divákovi se snadno orientovat. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Můj skvělý vtip o tom, že je to jak kdyby rumunská nová vlna byla přesunuta do žánrového prostředí splasknul potom, co jsem zjistil, že to natočil Porumboiu, takže tedy skutečně rumunská nová vlna byla přesunuta do žánrového prostředí. Ona ta strašlivá neokázalost a apatičnost je v něčem inspirativní a vlastně docela vtipná, ale často mi prostě lezla na nervy. Přičemž nejvýraznější je to v "humorných" scénách, které fungují na bázi "Tady máš vtip. No tady leží na zemi. Ještě chvíli ležet bude. Musíš si ho ale zvednout, aby ses zasmál. No tak co bude? Nechceš? Mně je to jedno." Protagonista v lecčem připomíná hlavního hrdinu ze Sorrentinových Následků lásky. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Kanáři jsou opravdu zvláštní žánrovou směsicí - v tom pozitivním, ale i negativním slova smyslu. Námět s pískanou řečí je vskutku nevídaný, a i když nejde zrovna o hygienický způsob dorozumívání, tak i přesto má svoje kouzlo. Příběhově mi film přišel z počátku poněkud unylý a nekonzistentní, což se naštěstí změnilo v druhé polovině, kdy vlastně člověk nevěděl, kdo je s kým a kdo proti komu - v tomto směru si cením nepředvídatelnosti vývoje postav, byť už to chvílemi působilo možná až moc zmateně. Úplně nechápu zařazení filmu do komediálního žánru, protože film neobsahoval žádné vyloženě humorné momenty. Jak už jsem říkal - hodně zvláštní film! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Asi to do seba všetko elegantne zapadá, ale nezobral som si do kina ceruzku a papier a tak graf si urobím asi až nabudúce, ak sa rozhodnem si film znova pozrieť. Žeby bola tá šifrovaná reč bohvieakým prínosom, by som nepovedal, divák sa skôr sústredil na to, kto koho práve zradil, kto s kým kope v jednom tíme a prečo zrazu kope za iný a kto je policajt a kto gangster je tu vlastne jedno. No a jedno je to aj v prípade hlavnej postavy, ktorá má tiež poriadne maslo na hlave a nie je ani bohvieako sympatická. Bohužiaľ ale musím skonštatovať, že ma táto hra príliš nenadchla a nakoniec mi je vlastne jedno, ako to celé bolo. Ale ako som spomínal, nevylučujem opakované pozretie a následné zvýšenie hodnotenia. Catrinel Marlon bude zrejme nejaká bývalá Miss Rumunsko. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo v rumunskej Bukurešti, na Kanárskych ostrovoch a v Singapure. (MikaelSVK)
  • La Gomera je druhým najmenším ostrovom zo súostrovia Kanárske ostrovy. Rovnomenný rumunský film nemá nič spoločné s talianskym mafiánskym syndikátom Gomorra, ako by sa mohlo zdať z podobne znejúcich názvov. (MontyBrogan)
  • Režisér komentoval svoj film aj takto: "Pomocou El Silba môžete kódovať hovorený jazyk. Aj film je svojím spôsobom typom jazyka, ktorý je schopný kódovať realitu. Mal som nápad preskúmať vo svojom filme túto otázku hraním sa s rôznymi žánrami." (MontyBrogan)

Reklama

Reklama