Reklama

Reklama

Epizody(14)

Postava pana Beana, jejímž tvůrcem a představitelem je Rowan Atkinson, vyvolala v oblasti komediálního žánru skutečnou senzaci. Panu Beanovi se dostalo četných mezinárodních ocenění, mezi kterými nechyběly ani Emmy za populární tvorbu, cena za komedii města Montreux a Mezinárodní cena kritiky z Montreux. Svými kousky, které ho přivádějí do prekérních situací, si získal publikum na celém světě. Velký podíl na tom má také skutečnost, že jeho humor je zcela vizuální. Doprovází ho sice zvuk, avšak jen minimum dialogů. Naprosto nemožný, občas roztomilý a vždy v dobrém rozmaru, pan Bean zastává výjimečné postavení v žánru televizní komedie po celém světě. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (78)

  • Postava Beana (Rowan Atkinson) byla vedle seriálu a celovečerních filmů k vidění i v dalších příležitostných skečích. Jedním z nejznámějších je Police Station (1991), odehrávající se na policejní stanici, kde si zahrála i Matilda Ziegler, známá ze seriálu Mr. Bean. Dalším takovým skečem je Torvill & Bean (1995), v němž Bean rozvrátí slavnou krasobruslařskou dvojici Torvill a Dean. Bean se také objevil v několika videoklipech: jako bubeník v klipu Hale & Pace - The Stonk (1991), coby hlavní postava volební kampaně v klipu "I Wanna Be Elected" od Alice Coopera nebo jako fanoušek skupiny Boyzone v jejich klipu "Picture of You". V tomto klipu zahlédneme i tříkolové vozidlo Reliant Regal Supervan III, známé ze seriálu (ovšem v černé barvě). (Robbi)
  • „Osobně jsem docela jiný než Mr. Bean. Jsem až děsivě normální,“ prohlásil o sobě představitel Beana Rowan Atkinson. (SONY_)
  • Mr. Bean (Rowan Atkinson) jezdí v malém britském osobním automobilu Austin Rover Mini, který projektoval britský konstruktér řeckého původu Alec Issigonis. Design je dílem Leonarda Lorda. Na trh byl vůz dodáván od roku 1959. Na začátku 60. let 20. století se stal Mini jedním z nejoblíbenějších evropských vozů. Bylo jich prodáno 5 400 000. Dvakrát byl automobil inovován, v letech 2001 a 2007. Obsah vozu podle typu činil 970–1275 ccm, rychlost 140–156 km/h a spotřeba byla cca 10 litrů. (sator)
  • Latinský text skladby „Ecce homo qui est faba“ z úvodní znělky v češtině znamená: „Pohleďte na člověka, který je fazole“. Text „Vale homo qui est faba“ ze skladby v závěrečných titulcích znamená: „Sbohem člověku, který je fazole“. (KrystofD)
  • Státní poznávací značka prvního (oranžového) auta pana Beana (Rowan Atkinson) je RNT 996H. SPZ jeho druhého (citrónově zeleného) auta je SLW 287R. (M.B)
  • Rowan Atkinson prozradil, že jeho inspirací pro postavu Beana byla postava pana Hulota, kterou hrál jeho oblíbený francouzský komik Jacques Tati ve filmu Prázdniny pana Hulota (1953). Atkinson zbožňoval němou grotesku už od dětství. (venus)
  • Seriál koupilo 50 aerolinií a vysílal se ve více jak 245 zemích světa. (don corleone)
  • Mr. Bean se na televizních obrazovkách objevil poprvé v roce 1990, ale Rowan Atkinson svojí postavu začal vyvíjet už 10 let předtím. První podnět k jejímu vytvoření dostal už během svých studiích na Oxfordské univerzitě, když byl požádán, aby vytvořil skeč pro místní divadlo. (don corleone)
  • Bean (Rowan Atkinson) se v seriálu nikdy nezmíní o svém křestním jménu. V celovečerním filmu Mr. Bean: Největší filmová katastrofa (1997) má v cestovním pase uvedeno pouze jméno MR Bean. Stejně se představí i ve skeči Blind Date (1993), parodujícím stejnojmennou reality show, kterou uváděla známá britská zpěvačka Cilla Black. Na její dotaz, jak se jmenuje, odpoví "Bean". Na další dotaz ohledně křestního jména dodá: "Mister" (pan). (don corleone)
  • Producenti si pro hlavního hrdinu zaregistrovali jména jako pan Bílý (Mr. White) nebo pan Květák (Mr. Cauliflower). Nakonec se však rozhodli pro luštěninu (Bean znamená "fazole"). (Mr.Hudson)

Mr. Bean - Pan Bean (1990) (epizoda) (E01)

  • Jediná epizoda, ve které má Beanovo auto Mini oranžovou barvu. V ostatních dílech je citronově zelené. (SONY_)

Mr. Bean - Pan Bean (1990) (epizoda) (E01)

  • Epizoda se natáčela ve Východním Sussexu. Exteriéry první a poslední části se natáčely ve vesničce Stanmer a prostřední část na pláži ve Friars Bay mezi městy Peacehaven a Newhaven. (FoxMulder)

Mr. Bean - Pan Bean (1990) (epizoda) (E01)

  • Epizoda získala cenu Zlaté růže (1990) a dvě další významná ocenění na Mezinárodním festivalu televizní zábavy Rose d'Or ve švýcarském městečku Montreux. (Shley)

Reklama

Reklama