Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ned Flanders navštíví výstavu evoluce v muzeu, následkem čehož se rozhodne spolu s reverendem Lovejoyem promluvit si s ředitelem Skinnerem o povolení výuky kreacionismu ve školách. Lisa si pak na městském zasedání stěžuje, že by se ve školách měla učit jen jedna teorie, a tak se starosta Quimby rozhodne zakázat výuku evoluční teorie. Lisa se rozhodne vést tajně třídu s výukou evoluční teorie, což vede k tomu, že Lisu zavřou. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak aj k tomuto muselo raz prísť, súdny proces Líza verzus Boh. Toho bude okrem iných zastupovať aj Ned Flanders, čo sa ukáže ako osudová chyba. Ale my s otvorenou mysľou máme šťastie, pretože sa dozvieme, kto je tým chýbajúcim článkom pri evolúcii opica - človek. No, ako by sme to doteraz nevedeli. Tak pozrime sa, aj v sedemnástej sezóne sa objavila časť, ktorú možno zaradiť medzi tie vôbec najlepšie. ()

Zajímavosti (3)

  • Epizoda paroduje tzv. „opičí proces“, což je dosud nejznámější soudní proces týkající se evolucionismu. V roce 1925 byl v městečku Dayton ve státě Tennessee obžalován středoškolský učitel John Thomas Scopes za porušení tzv. Butlerova zákona, zakazujícího výuku evoluce. Epizoda také obsahuje mnoho odkazů na film Kdo seje bouři (1960), který o tomto procesu pojednává. (peeteno78)
  • Úvodní scéna, v níž Bart prochází seznam věcí, které má udělat před koncem prázdnin, se měla původně objevit v epizodě Speluji jak nejrychleji dovedu (2003), ze které byla nakonec vystřižena. Tvůrci ji nakonec použili pro tuto epizodu, která byla příliš krátká a bylo potřeba ji prodloužit na požadovanou stopáž. (peeteno78)

Reklama

Reklama