Reklama

Reklama

Simpsonovi

(seriál)
Ukázka z filmu
USA, (1989–2024), 278 h 53 min (Minutáž: 20–25 min)

Scénář:

John Swartzwelder, Dan Greaney, David X. Cohen, Richard Appel (více)

Hrají:

Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Marcia Wallace, Pamela Hayden, Tress MacNeille, Russi Taylor (více)
(další profese)

Série(35) / Epizody(772)

Obsahy(1)

Natvrdlý lenoch Homer, pedantská puťka Marge, drzounský Bart, přechytralá Líza a roztomilá Maggie – to jsou členové rodiny nejslavnějšího a nejpopulárnějšího animovaného seriálu Simpsonovi. Už dvacet let se jich miliony fanoušků na celém světě nemohou nabažit a v pravidelných intervalech nakukují do zákulisí legendárního Springfieldu, aby byli svědky neuvěřitelných dobrodružství bláznivé, ale přesto vlastně normální americké rodinky. Simpsonovi si získali své obecenstvo především neotřelým a trochu drsným humorem, s nímž vykreslují typickou americkou rodinu z městečka Springfield. Ta se skládá z pěti naprosto odlišných lidí, pro které je občas pořádně těžké se sebou vyjít. Nemluvě o ostatních obyvatelích města, v němž to opravdu neustále žije – je tu vlastní upadlá kultura, zkorumpovaná politika, drsná mafie a lenivá policie, ale také prostí občané, kteří se každý týden chodí kát do místního kostela. V neposlední řadě si mohou diváci všimnout jednoho všudypřítomného detailu – Simpsonovi totiž téměř v každé scénce něco nebo někoho parodují – ať už jde o svět filmový, hudební, politický, ale i náboženský. Tvůrci seriálu se zkrátka s velkou odvahou pouštějí do neustálých provokací osob a institucí z reálného života. (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu

Recenze (2 489)

H34D 

všechny recenze uživatele

Zprvu bomba, které se rychle stala zaslouženou klasikou a nedílnou součástí (úterních) podvečerů. Originální, svěží, vtipné, Simpsnovi zprvu neměli konkurenci, jen po čase začalo kouzlo pozvolna vyprchávat. Objevily se další, podobné, v něčem možná i vtipnější, nebo jiným způsobem o chloupek "lepší" seriály. Zkrátka konkurenční prostředí Simpsny sesadilo z trůnu, nicméně když se člověk po mnoha a mnoha letech rozhoduje, co o dlouhém (úterním) podvečeru pustí svým dětem, není lepší volby... 9/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem se s fenoménem rodinky Simpsonových setkal ve videoklipu na MTV koncem roku 1990 a ještě jsem netušil, že mám tu čest seznámit se s největším projektem a kultem v oblasti animované tvorby. Tehdy mě vyvedlo z míry trochu ztřeštěné výtvarné pojetí postaviček i jejich zvláštní namluvení, ale ihned poté, co byl seriál uveden na naše obrazovky, jsem mu úplně propadl. Jeden ze dvou seriálů, který od mne má stoprocentní hodnocení za celkový dojem a u kterého necítím ani po letech nějaké zřejmé opotřebování. Hlasy, které argumentují, že seriál ztrácí šmrnc a upadá do průměru, spíš reflektují únavu jednotlivých diváků z projektu, který trvá tak dlouho. Ve skutečnosti byl seriál v řadě ohledů na počátku krotší a teprve jak běžel čas a bylo nutné udržet diváky u obrazovek, tvůrci přitvrdili. To, jak dlouho se seriál dokázal udržet v hlavním vysílacím čase, je na poměry amerického televizního trhu neuvěřitelné. Seriál byl zároveň úspěšný prakticky ve všech zemích, kde byl odvysílán, a v řadě případů je hlavním zdrojem informací o americké společnosti.:-) Celá řada amerických celebrit se ucházela o poctu být v seriálu aspoň zmíněna nebo si tam zahrát malou roličku. Početný tvůrčí tým skvěle pracuje s popkulturními odkazy a drží styl ironické nadsázky a parodování představ o životě americké společnosti. Svými sympatiemi k obyčejnému řadovému člověku a zpochybňováním obrazu bohabojného a ušlechtilého amerického občana se scénáristé podle všeho řadí k americké liberální levici. Je to poznat ze spousty narážek na republikány, patetické vlastenectví a v Americe vysoce citlivou oblast náboženské víry. Seriál si dokonce vysloužil kritiku od amerického prezidenta za poškozování obrazu země v zahraničí...Zároveň si tvůrci toho malého človíčka nijak neidealizují a podávají ho se všemi jeho slabůstkami a necnostmi. Spousta hlášek, vtípků a ujetých postaviček, díky kterým stojí za to i po letech sednout k televizní obrazovce a zaposlouchat se do tónů známé znělky. Škoda, že u nás, v zemi s takovou tradicí animované tvorby nevzniklo nic, co by se aspoň vzdáleně Simpsonovým podobalo... ()

Reklama

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Okomentovat seriál o bláznivé Simpsonovic rodince je těžší, než se zdá. Dá se napsat něco, co ještě nebylo řečeno? Navíc je mnohem jednodušší popisovat nekvalitní věci, protože na hrbolatém povrchu se zachytíte mnohem snáz, než na diamantově hladké slupce Simpsonových. Ale ono se pod jejich hladkou slupkou ukrývá i dokonalé diamantové jádro. A ano, od dvacítky dál jedou možná jenom na půl plynu, ale nebýt jich, jsem dnes docela jiným člověkem. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Homer, Marge, Bart, Lisa a Maggie Simpsons, Ned Flenders, Milhouse Van Houten, Seymour Skinner, C.M.Burns, Waylon Smithers, Joe Quimby, Clancy a Sarah Wiggum, Abraham Simpson, Moe Szyslak, Nelson Muntz, Jimbo Jones, Carl Carlson, Lenny Leonard, Herschel Krastofski alias Krusty, Selma a Patty Bouviers, Apu a Manjula Nahasapeemapetilon, Sideshow Bob, Edna Krabappel, Fat Tony, Barney Gumble, Snake, Kirk a Luann Van Houten, Martin Prince, Otto Mann, Willie, Troy McClure, Agnes Skinner, Itchy a Scratchy, Artie Ziff, Ralph Wiggum, Timothy a Helen Lovejoy, Dr.Julius Hibbert, Kent Brockman, Cletus a Brandine Spuckler, Hans Moleman, Lionel Hutz, Drederick Tatum, Duffman, John Frink, Dr.Nick Riviera, Rainier Wolfcastle, Disco Stu, Kang a Kodos, Comic Book Guy, Dr.Marvin Monroe, Mr.Teeny... a mnohí ďaľší animovaní obyvatelia amerického mestečka Springfield. No a kebyže mám napísať zoznam všetkých známych osobností (politikov, hudobníkov, hercov, spisovateľov, hudobných skupín všetkých žánrov, športovcov, ľudí zo showbusinessu...), ktoré boli súčasťou tohto skvelého seriálu, tak by sa z toho vykľul asi môj najdlhší komentár. Pretože ich bolo za tie roky naozaj hodne. Hovorí sa, že až vtedy je človek skutočne slávny (či už v dobrom slova zmysle alebo i naopak), keď sa objaví v niektorej epizóde "The Simpsons". ***** ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Simpsonovi se hodnotí těžko. Mají své zlaté období a většina hodnotících včetně mě na nich vyrostla, takže málokdo zohlední letitou stagnaci a v posledních sériích i naprostou absenci humoru. Po čase jsem zkusil jeden díl a bylo to k nevydržení. Pokud má někde na hodnocení vliv především nostalgie diváků, tak je to právě zde. ()

Galerie (3 374)

Zajímavosti (4 302)

  • V návaznosti na protesty Black Lives Matter a vraždu George Floyda v roce 2020 se tvůrci seriálu zavázali, že postavičkám jiných etnik již nebudou propůjčovat hlasy herci bílé pleti. To se týkalo například postavy Carla Carlsona, doktora Hilbberta a Čmeláčího muže. Hank Azaria pár měsíců před tím po dlouhodobé vlně kritiky rezignoval na svou roli indického prodavače Apua. (hansel97)
  • Jakou barvu očí a vlasů mají jednotliví členové rodiny Simpsonových? Homer byl brunet, teď je plešatý, a má modré oči. Marge byla modrovlasá (odstín č. 56), teď je šedivá, a má oříškové oči. Bart a Maggie jsou blonďatí a oči mají po svém otci. Líza je taky blond, ale oči má modrošedé. (Martin00x)
  • Rodina Simpsonových se poprvé objevila v krátkých animovaných skečích v rámci Show Tracey Ullmanové (od r. 1987). Po třech sériích a 48 dílech si Simpsonovi díky svému úspěchu vysloužili vlastní animovaný seriál, který měl premiéru v roce 1989. (francimor19)

Související novinky

Disney+ odstartuje v Česku 14. června

Disney+ odstartuje v Česku 14. června

29.03.2022

A je to oficiální. Společnost The Walt Disney Company potvrdila, že streamovací služba Disney+ dorazí do Česka a na Slovensko 14. června, základní měsíční předplatné bude stát 199 Kč, roční pak vyjde… (více)

Zemřela herečka Betty White

Zemřela herečka Betty White

01.01.2022

Zbožňovaná herečka a komediální ikona Betty White zemřela ve věku 99 let pár hodin před koncem roku 2021. Do stých narozenin jí přitom zbývalo už jen pár týdnů. Herečka byla poslední přeživší členkou… (více)

Simpsonovi ztratí známý hlas

Simpsonovi ztratí známý hlas

21.01.2020

Postava Apua Nahasapeemapetilona z kultovního seriálu Simpsonovi prožila v posledních pár měsících svoji vlastní kontroverzi. Spousta lidí se totiž sekla na tom, že postava je de facto jen výčtem… (více)

Disney nakloněno spin-offům Simpsonových

Disney nakloněno spin-offům Simpsonových

26.08.2019

Teď když Disney vlastní knihovnu studia 20th Century Fox, má pochopitelně práva také na legendární seriál Simpsonovi. Známá rodinka ze Springfieldu se tak zastavila i na víkendové akci D23 Expo, kde… (více)

Reklama

Reklama