Reklama

Reklama

Lokomotiva Tomáš

(seriál)
  • Česko Mašinka Tomáš (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

LOKOMOTÍVA TOMÁŠ je nadčasový televízny seriál, natočený podľa knižnej predlohy známeho autora reverenda W. Awdryho, ktorý písal príbehy o mašinkách pre svojho syna ako rozprávky na dobrú noc. Jednotlivé príbehy sledujú dobrodružstvá trúfalej parnej lokomotívy menom Tomáš a jeho priateľov na vymyslenom ostrove Sodor, kde všetky veci majú svoju vlastnú osobnosť a život. Tomášov svet je krásne idylické miesto a jeho obyvatelia poctiví a dobrí ľudia alebo mašinky, ktoré sa neboja žiadnej práce. Vďaka seriálu LOKOMOTÍVA TOMÁŠ sa deti môžu naučiť ako riešiť rôzne životné situácie ktoré ich môžu niekedy stretnúť. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

Morien 

všechny recenze uživatele

Tomáš je modrej, je to tak. Ty obličeje jsou docela děsivý, je mi skoro dvacet, ale na tohle bych se před spaním nedívala ani náhodou. - Můj dojem z tohoto seriálu dobře ilustruje příhoda, kterou jsem zažila při předčítání z knihy podle něj napsané. Čtyřletý bratránek nemohl večer dlouho usnout, tak jsem se i při absenci mateřského pudu samovolně nabídla, že mu něco přečtu, aby mohl zkusit zabrat. Vybral si Lokomotivu Tomáše, otevřel knihu někde v polovině, kde se mu líbil obrázek, ať začnu tam. První příběh: Bratři-dvojčata lokomotivy posunují vagony v lomu a nudí se. Zkusí udělat něco jiného. Dostanou lekci a polepší se. Konec. Bratránek pořád nespí, pokračuji. Druhý příběh: Mašina ženského pohlaví posunuje v lomu vagony a nudí se. Udělá sem tam pár naschválů, které se jí pěkně vymstí. Dostane lekci a polepší se. Konec. Bratránek si čile prohlíží obrázky přes moje rameno a pořád nespí. Třetí příběh: Metrosexuál mašina s červeným lakem tahá vagóny s lidma, ale protože je marnivej, pošlou ho za trest do... Bratránek znuděně a zároveň s hrůzou v očích vykřikuje "Zase lom!" a raději okamžitě usne. Jistě, příběhy pro děti mají obsahovat ponaučení nebo aspoň vykreslovat dobře/špatně, ale nuda by to být už nemusela. Děti na to civí, protože civí na všechno, když se před nimi nechá zapnutá televize. V tomhle jsou jako důchodci, prostě jim stačí, že se tam něco hýbe. Pokud to má rozvíjet dětskou představivost, intelekt nebo schopnost něčeho dalšího, tak by to mělo mít i jiné kvality. Na druhou stranu je zase dobře, že seriál neobsahuje násilnosti, rychlé střihy, barevné smrště a jiné triky tradičních vymýváren mozků, jenom podle mého zkrátka tak nějak zůstal hodně na začátku cesty. (A taky je zde možná prostor pro otevření debaty, kdo proboha vymyslel dát do pohádky postavu, jež se zove "tlustý kontrolor". Víte, jak blbě se to vyslovuje? Zvláště ve chvílích, kdy už ve třetí pohádce čtete, jak "tlustý kontloror" nějaké mašince nadává, že zase něco zkazila, je to vyloženě o ukousnutí nebo zamotání jazyka.) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tomáš představuje ze seriálové animované zahraniční tvorby pro nejmenší tu lepší, kreativnější a poetičtější část. Celkový dojem 65 %. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Tomáš, coby tažný motor celé série, je veselá kopa. Plán plní na sto procent a je tak pro mne velkým údernickým vzorem. Bez Tomáše by byl celý seriál ztracen neboť není zde silnějšího charakteru. Nákladní jeřáb sice disponuje jakousi komičností, ale na nějaký jeho spin off to prostě není. Jedině Tomáš se dokáže poprat s každodenními starostmi malého ostrova, kam je celý příběh vtipně zasazen. Závěrem bych si dovolil malou výtku. Čtený komentář by byl mnohem poslouchatelnější, kdyby autor vypustil za každou přímou řečí vysvětlení, kdože to vlastně hovoří. A nakonec, kdyby mašinky hovořily v jambickém pentametru s důrazem na původní elegický distichon, bylo by to úplně nejlepší. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Mašinka Tomáš je oproti počítačovým slátaninám typu Mickeyho klubík jedna z lepších variací na seriálovou pohádku pro pidi lidi. Animace pro oko příjemná, příběhy nejsou tak stupidní a jedna taková modrá lokomotiva s obličejem svého času jezdila i u nás. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Pokud řádně vydechnu veškeré exhalace, zacpu si nosánek a ve správných oblastech zatnu sval, dokáži si vyrolovat varlata zpátky do těla, heč. Poté se vcítím do řadového batolete a smím tedy hodnotit podobné skvosty. Je to barevné a furt se tam něco hýbe, k tomu samé dobré konce, to fe mi uíbí, babíí, eťéé!. Po spuštění vercajku zpět pod kolena nezbývá, než dodat - mašinka Tomáš je kretenek tak veliký, že by v této disciplíně mohl klidně závodit. Ovšem není v tom sám. Šišihůají v tom s ním i ostatní otravně pracovité vláčky, buskobusy, vrtulníčky, pumpy, tlustý pan přednosta i jeho rachitický konkurent, prostě celý ten ostrov hrůzy. Chápu, že Brityš rejlvejs před lety pro samou ostudu pocítily nedostatek nadšených pracovníků, ale cílit náborová videa na až tak mladou sortu angličáků mi přijde zrůdné. Haranty, které to oslovuje, doporučuji seřezat plácačkou. Pěkně červenou stranou napřed, aby krvavé šmouhy zanikly na podkladu a nic vás v aktu spravedlnosti nerozptylovalo. Nebo posadit na pár hodin do vlaku, ono je to přejde samo. ()

Adam Bernau odpad!

všechny recenze uživatele

Vypadá to strašně a je to strašný, ale to nevadí. Lokomotivy jsou ideální hrdinové pro naše děti, protože tahají jak stroje. Nechtějí nic jiného, než pracovat a "být užitečný". Krom toho jsem ještě nenarazil na díl, v němž by si něaký stroj něco nedokazoval nebo neřešil nějaký mindrák. Velmi časté poselství je "buď sám sebou". Přesně tak. Buď sám sebou, zařaď se, makej a buď happy. Pro další inspiraci viz komentář Morien. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Nedrcneš nárazníkem do cizí lokomotivy. Falešně nezahvízdáš. Neprojedeš návěstidlo v poloze Stůj! Nenacouváš do depa bližního svého. A když, tak nezapomeň včas táhnout! Měj vždy plný tendr. Nikdy nenaber zpoždění. Neber revizorovo jméno nadarmo. Cti přednostu svého i slečnu výpravčí a v kupé první třídy jim dopřávej časté ojíždění. Nevypustíš nikdy úplně páru. Ne bez posledního pořádného zahvízdání... ________ Jo, a náš syn Tomáše samozřejmě miluje. Takže tenkrát v Anglii jsme Thomas Land (součást zábavního parku Drayton Manor) navštívit prostě MUSELI. Tam to hvízdalo! :-) ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Uff to je síla! Na můj vkus moc velké a tvrdé sousto a extrémně dětinské. Kdybych to viděl ale před deseti lety, věřím tomu, že by se mi to i líbilo. Dnes musím ocenit jen snahu vyjít těm nejmenším ratolestem vstříc. Směšné bylo to, že když se tam zpívalo anglicky, tak ani nebyla snaha texty písní nadabovat a klidně to bylo puštěné s anglickými titulky :-) ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Známý animovaný pořad a živých mašinkách. Není moc o co stát, je to záležitost spíš pro mladší generace... ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Mne všetky tie lokomotívy pripadajú strašne umelé a statické. Len gúľajú očami, ale predškolákom sa to očividne páči. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Komentář borsalina vystihuje vše, co bych sem napsal já, hodnotím, protože dítka mám a mašinka Tomáš u nás jezdí.:) Je spousta jiných a hezčích pohádek, třeba i s větším poselstvím, ale ta jednoduchost a poučnost rozhodně není pro děti na závadu. A navíc je to těžkej cyberpunk:) ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ako dieťa som nemal potrebu hrať sa s vláčikmi, ale viem si predstaviť ako musia ujúúchať radosťou tí, ktorí tak v detstve robili ( alebo stále robia ). "Večerníčkový" seriál je vhodný pre najmenších, je milý, pozitívne ladený a výchovný. Animačne spĺňa vysoké kritéria, hlavne ak sa jedná o lokomotívy, s postavami osôb je to už horšie. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Náš 6letý Honzík: "Ostrov Sodor je plný moře a mašinek, které něco dělají. Třeba když je velká bouřka, vezou ovce z hor na farmu se pást. Ale mašinky dělají i jiné věci. Třeba že se jim něco stane. Třeba nabourají." ()

borsalino

všechny recenze uživatele

U tohoto snímku se zdržím hlasování, neboť se jako dospělý necítím kompetentní k tomu, abych pohlédl na snímek očima dětí (já to už prostě neumím, nevím, kdo z Vás ano?), kterým je určen. Protože pokud bych tak chtěl činit, šlo by o pokrytecké a povrchní žvásty, neboť toto není určené dospělým, ale dětem. Jako dospělý z toho "odvařený" nejsem, ale překvapuje mě, kolik lidí si zde na tomto snímku chladí žáhu, nemáte na víc? Domnívám se však, že to není podstatné. Zajímalo by mě, odkud tento odpor vyvěrá - asi potřeba za každou cenu kritizovat... Poskytnu Vám jiný pohled rodiče téměř dvouleté holčičky, abyste se mohli zamyslet. Současná produkce nabízí mnoho nejrůznějších postaviček, s oblibou jde o jakési panďuláky z vesmíru plujících vesmírem na létajících gaučích, mlátících se po hlavách nejnovějším typem mobilního telefonu s čokoládovou náplní...a podobné nehorázné pitomosti. Vedle tohoto kreslený příběh mašinky, zažívající příběhy na jakémsi imaginárním ostrově, jsou jako balzám. Navíc je jednoznačně identifikováno dobro/zlo/dobře/špatně + ponaučení. Než zde budete psát prázdné bláboly, zamyslete se nad moderní produkcí, zkuste najít něco hodnotnějšího, podívejte se na to očima dětí, vyzkoušejte to na svých či "půjčených" dětech a pak teprve zkuste něco psát. Vsadím se s Vámi, že by se Vaše mínění významně změnilo. ()

Reklama

Reklama