Malý velký hokejista

Rodinný / Sportovní

Československo, 1982, 82 min

Josef Pinkava

• NinadeL

Při srovnání s letitějším Brankářem působí hokejisti jako malí nekňubové. Jsou sice už starší, ale v šedi normalizačního řešení, které zdobí jen tu a tam etudka s Hankou Maciuchovou "To byl faul! Viděla jste to?!" nebo Láďou Mrkvičkou "A nemůže ta pračka počkat?", to snad ani nestojí za to.(12.5.2010)

Líbilo se mi to i po letech v televizi, tím spíš v době, kdy měl film premiéru, a kdy jsem sama byla na sportovní škole a ve věku těch hrdinů pendlujících mezi tréninkem a učením...(3.5.2010)

Vkusný film pro dospívající. Vidíme různé potíže mladých kluků, kteří hrají hokej. Mladí hoši začínají takříkajíc "žít". Začíná se v nich vzbuzovat "živá" krev. V dnešní době děti v jejich věku prožívají úplně jiný život. Hlavně tedy díky internetovému světu. Škoda, že je tento snímek "zapomenutý" někde v televizním archívu.(23.5.2010)

Malý velký hokejista byl nejspíš jedním z prvních filmů, které jsem jako dítě viděla v kině. Už jsem nepočítala s tím, že svou matnou vzpomínku z dětství ještě jednou oživím. Leč film se mi podařilo sehnat a ani s odstupem několika let mě nezklamal. Klasický dětský normalizační film s malým výchovným poselstvím. Pro mě především nostalgie jako hrom. Natočeno ve spolupráci s hokejovým klubem TJ Gottwaldov!!! :-)(29.12.2010)

Na tomhle dětském filmu není nic moc pozoruhodného (do sportovní školy jsem nechodil, ačkoli už 15 let na jedné takové učím), kromě dvou nesmrtelných hlášek, které si pamatuju od doby školního filmového představení: "Špičkový sportovec musí dobře jíst" (Mrkvička) a "Podívej, ta dvanáctka, Hájek, není špatnej, co?" "Ne, je ještě horší" (Lábus a trenér Tomek). Po těch letech mě to při uvedení na stanici cs film znovu dostalo. (A nezapomeňme na jemnou kritiku režimu při scéně zkoušení z dějepisu o "vysokých funkcionářích vyhozených při defenestarci z Pražského hradu"!)(19.12.2010)

• tomeek

Kdysi dávno jsem to viděl a nejvíc mě utkvělo v paměti, že první trénink byl v pět ráno. To bych nedal!(15.6.2010)

Scénář obsahuje dvě základní myšlenky - pokud někdo chce něco dělat a dosáhnout většího úspěchu, tak musí dané věci věnovat maximální pozornost a vydat veškerou energii. Tento záměr je skutečně věrohodně znázorněn a nezůstává jen u nudného ponaučování. Druhá myšlenka spočívá v tom, že když je Vám 13, težko můžete (byť máte pravdu) ovlivňovat společenské konvence, nedotknutelnost rodičovské absolutní pravdy nebo výkonně prosazovat svou (opět, i když máte pravdu). Což je, bohužel, trochu smutný obraz. Na druhou stranu, všem naivně a autoritativně smýšlejícím film věrohodně ukazuje to, že i ve 13-ti máte svůj život, svoje starosti, které mají stejnou psychickou váhu jako starosti dospělých a zároveň právě tito dospělí si uvědomí, že jejich děti to nemají tak jednoduché, jak se mohou domnívat. 3 hvězdičky za oddechový nenudící film, jedna navíc za autenticitu a poukázání na jisté morální hodnoty. Bez ohledu na to, jakou stranu zastáváte. btw: zajímavé, jak výsledky ve škole rozhodovaly o tom, kdo bude sportovně upřednostněn.(5.6.2010)

Klasický dětský film ,které se točili kdysy .Dnes bohužel natočit takový film pro děti a mládež nedokážou.Prostě bez násilí to nejde a to je podle mého názoru škoda.(2.5.2010)

• teltri

Dal by som tri *** ale videl som to veľmi dávno, pripomínalo mi to moje ťažkosti s hokejom ktorý som hral ako malý chlapec, a navyše som to videl u babky na dedine, kam som strašne nerád chodil.(7.8.2011)

Docela dobrý film na který bych se rád podíval dnes jak jsem byl dítě tak se my to líbylo ale dnes?(4.2.2010)