Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hokej vyžaduje už od útlého věku velké nasazení, ba dokonce oběti. Třináctiletí hráči žákovského hokejového mužstva, které vede zkušený a vnímavý trenér, se potýkají s nejrůznějšími problémy svého věku, prvními láskami i sníženou sebedůvěrou, kázeňskými potížemi, ale nakonec všechny pohltí vědomí odpovědnosti. Film se dotýká odvrácené strany náročného sportu, avšak počíná si často dětinsky a zjednodušuje složité motivace dospívajících kluků. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Při srovnání s letitějším Brankářem působí hokejisti jako malí nekňubové. Jsou sice už starší, ale v šedi normalizačního řešení, které zdobí jen tu a tam etudka s Hankou Maciuchovou nebo Láďou Mrkvičkou to snad ani nestojí za to. "To byl faul! Viděla jste to?!" ()

pm 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to i po letech v televizi, tím spíš v době, kdy měl film premiéru, a kdy jsem sama byla na sportovní škole a ve věku těch hrdinů pendlujících mezi tréninkem a učením... ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Malý velký hokejista byl nejspíš jedním z prvních filmů, které jsem jako dítě viděla v kině. Už jsem nepočítala s tím, že svou matnou vzpomínku z dětství ještě jednou oživím. Leč film se mi podařilo sehnat a ani s odstupem několika let mě nezklamal. Klasický dětský normalizační film s malým výchovným poselstvím. Pro mě především nostalgie jako hrom. Natočeno ve spolupráci s hokejovým klubem TJ Gottwaldov!!! :-) ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Vkusný film pro dospívající. Vidíme různé potíže mladých kluků, kteří hrají hokej. Mladí hoši začínají takříkajíc "žít". Začíná se v nich vzbuzovat "živá" krev. V dnešní době děti v jejich věku prožívají úplně jiný život. Hlavně tedy díky internetovému světu. Škoda, že je tento snímek "zapomenutý" někde v televizním archívu. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Je tu jedna taková docela vtíravá písnička, kterou si zpívají malí hokejisti, když jsem film viděla prvně, tak jsem ji nemohla hodně dlouho dostat z hlavy. Stalo se mi opět to samé. Ona je pěkně nakažlivá. Já jsem ty malé kluky vždycky litovala. Vstávání v tak nekřesťanskou hodinu jsem ji opravdu nezáviděla. Každý sport má něco do sebe, ale hokej to je řehole a dřina do úmoru. Trenér byl správný chlap. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Tehdy ještě Gottwaldovské filmové ateliéry, dali možnost vzniknout tomuto sportovnímu filmu z hokejového prostředí. Jako nacti letý kluk, jsem na něj koukal s velikým nadšením, je to totiž jedna z mála příležitostí, kdy měl český vlastně československý kluk, možnost vidět zákulisí dětského hokeje a tu všudypřítomnou dřinu, která ho provázela Celkem hezký rodinný film, na nedělní odpoledne. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Na tomhle dětském filmu není nic moc pozoruhodného (do sportovní školy jsem nechodil, ačkoli už 15 let na jedné takové učím), kromě dvou nesmrtelných hlášek, které si pamatuju od doby školního filmového představení: "Špičkový sportovec musí dobře jíst" (Mrkvička) a "Podívej, ta dvanáctka, Hájek, není špatnej, co?" "Ne, je ještě horší" (Lábus a trenér Tomek). Po těch letech mě to při uvedení na stanici cs film znovu dostalo. (A nezapomeňme na jemnou kritiku režimu při scéně zkoušení z dějepisu o "vysokých funkcionářích vyhozených při defenestarci z Pražského hradu"!) ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Tým Gottwaldovských hokejových mládežníků, jež trénují s pochopením soudruzi trenéři, se potýká s motivací k hraní, ke škole a s rodičovským pochopením. Celkem zajímavá výchovná sonda do života, srdcí i duší malých sportovců. Škoda jen, že skuteční herci byli v pozadí, ale kluci se před kamerou úplně neztratili. ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem to viděl a nejvíc mě utkvělo v paměti, že první trénink byl v pět ráno. To bych nedal! ()

sator 

všechny recenze uživatele

Hokej který sledují malí hokejisti v televizi je zápas Poháru  Rudého práva  Československo -  SSSR 3:5  ze 14. února 1982 z Prahy. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

K aktivnímu sportování mám sice velice rezervovaný postoj od doby, kdy jsem si natáhl šlachu v koleni při stolním fotbálku, ale o to víc sleduju s vášní všelijaká utkání v televizi. Tento film nijak nevybočuje z ostatních dětských snímků té doby, chování lidí působí velmi idealizovaně, např. jak Vinklář pokorně uzná, že jeho syn je fakt dřevo, hokejový trenér být jen o trochu menší, štíhlejší a mladší, hravě by vykousal Mirka z role vedoucího v Rychlých šípech, malí kluci se jen jen třesou, aby mohli jít na pionýrskou schůzku (patrně to nejméně uvěřitelné) atd. Nicméně film také obsahuje některé zajímavé socialistické reálie. Např. mantinely jsou na stadionech v lepším případě otřískané, v horším pokryté plísní, sportovci se cpou těsně před zápasem horami řízků... A také nějaká ta satira, co určitě neťala do živého, by se našla, třeba jak kluci obdivují kapitalistický výrobek - kanadskou hokejku, nebo jak si hokejový trenér a pionýrský vedoucí (Stropnického životní role, a přitom není ani zapsán mezi herci!) notují, že je hloupost, aby kluci museli brigádničit jak v pionýru, tak v hokejovém klubu. A propó, ještě mi vrtá hlavou... jak se jmenuje Mrkvičkův, to je mi celkem jasné, ale u jeho syna váhám... Mrkvičička? ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Klasika 80. let všech hokejistů pravých-ledních i nepravých z plácků za barákem. Dobrý film pro děti a mládež i po tolika letech, kouzlo zůstalo. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Podíval jsem se na to hlavně kvůli Zlínským reáliím, kterých je tu ale bohužel málo. Zimní stadion se kromě zaplechovaného průčelí nezměnil vůbec a krom pár záběrů na "svahy" dohromady nic. Nejzajímavější z tohoto pohledu bude asi táborák na nějaké zřícenině. Pokud to byl Lukov, tak je to dobrý dokument a srovnání, jak se toto místo proměnilo. Z pohledu "normálního" diváka celkem nezajímavé, snad pro hokejisty to může mít nějakou přidanou hodnotu, ale kvalita nic moc... ()

latvar 

všechny recenze uživatele

Film podle mého gusta z prostředí Zlínského zimáku, (kde trávím hodně volného času) hodnotím velice kladně. Nostaligie na mě dýchá ze všech stran, a když připočtu, že hokej je můj nejoblíbenější sport, tak nemůžu jinak než dát 4 hvězdy a 80% . ()

FIBO 

všechny recenze uživatele

Scénář obsahuje dvě základní myšlenky - pokud někdo chce něco dělat a dosáhnout většího úspěchu, tak musí dané věci věnovat maximální pozornost a vydat veškerou energii. Tento záměr je skutečně věrohodně znázorněn a nezůstává jen u nudného ponaučování. Druhá myšlenka spočívá v tom, že když je Vám 13, težko můžete (byť máte pravdu) ovlivňovat společenské konvence, nedotknutelnost rodičovské absolutní pravdy nebo výkonně prosazovat svou (opět, i když máte pravdu). Což je, bohužel, trochu smutný obraz. Na druhou stranu, všem naivně a autoritativně smýšlejícím film věrohodně ukazuje to, že i ve 13-ti máte svůj život, svoje starosti, které mají stejnou psychickou váhu jako starosti dospělých a zároveň právě tito dospělí si uvědomí, že jejich děti to nemají tak jednoduché, jak se mohou domnívat. 3 hvězdičky za oddechový nenudící film, jedna navíc za autenticitu a poukázání na jisté morální hodnoty. Bez ohledu na to, jakou stranu zastáváte. btw: zajímavé, jak výsledky ve škole rozhodovaly o tom, kdo bude sportovně upřednostněn. ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Jo to byly jeste casy, kdy mali kluci ( v tomto pripade zaci TJ Gottwaldov) hrali hokej z lasky ke sportu a ne jen kvuli tomu, aby mohli "postnout nejaky selficka na fejsbuk". Nejlepsi hlaska: Pani, original Kanada! :-)) ()

HonzaSim 

všechny recenze uživatele

I přes nekvalitní obraz jsem se rozhodl na to podívat, hlavně kvůli hokejovému prostředí. Divím se, že v televizi dávají kdejakou blbost stopadesátkrát tento slušný československý film jsem neviděl vysílat ani jednou. Nechybí ani zvučné herecké obsazení, což vlastně na tu dobu byla téměř samozřejmost. Film pěkně vystihuje dění ohledně tréninků a zápasů a děj měl spád. Plusem jsou také souvislé, neprostříhané akce, které dovolí divákovi se zažrat do hry na ledě. Konec mi přišel až nepřirozeně rychle ukončený a to trochu snižuje mé hodnocení. Příjemnou atmosféru dodávají filmu "hokejové" písničky, takže zůstanu u kladnějšího hodnocení se čtyřmi hvězdami. 70% ()

Reklama

Reklama