Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hokej vyžaduje už od útlého věku velké nasazení, ba dokonce oběti. Třináctiletí hráči žákovského hokejového mužstva, které vede zkušený a vnímavý trenér, se potýkají s nejrůznějšími problémy svého věku, prvními láskami i sníženou sebedůvěrou, kázeňskými potížemi, ale nakonec všechny pohltí vědomí odpovědnosti. Film se dotýká odvrácené strany náročného sportu, avšak počíná si často dětinsky a zjednodušuje složité motivace dospívajících kluků. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (13)

  • Ve filmu si zahrálo mnoho budoucích více či méně známých hokejistů. Např: Vladimír Kowalczyk, Roman Vodák, Petr Pavlas, Jiří Suhrada. (fantom2018)
  • Hokejový zápas, který sledují malí hokejisté v televizi, je zápas Poháru Rudého práva, Československo vs. SSSR ze 14. února 1982 z Prahy, který skončil 3:5. (sator)
  • Ve filmu účinkovali starší žáci hokejového klubu TJ Gottwaldov. Mezi nimi i hráči, kteří později hráli nejvyšší ligovou soutěž dospělých u nás, extraligu: brankáři Roman Svačina a Richard Hrazdíra, Miroslav Stavjaňa a Zdeněk Okál. (Castrator)
  • Hokejistu Pecku hrál Karel Mimochodek, který později hrál za extraligové kluby TJ Gottwaldov, Duklu Trenčín, AC ZPS Zlín a kariéru zakončil ve druholigové Kroměříži. Se Zlínem získal titul republiky v in-line hokeji v roce 2001. (Castrator)
  • Druhým odborným poradcem filmu byl ing. Miroslav Pavelka, od 60. let dlouholetý úspěšný trenér gottwaldovského dorostu, se kterým získal opakovaně titul republikového mistra. Trénoval mimo jiné i Jiřího Králíka, pozdějšího brankáře reprezentačního výběru a člena týmu, který vyhrál mistrovství světa v roce 1985. (Castrator)
  • Odborným poradcem filmu byl mimo jiné Horst Valášek, v té době trenér zlínského dorostu a seniorů, který se o desetiletí později proslavil získáním dvou mistrovských titulů jako trenér Vsetína. (Huntelaar)
  • Film získal na 12. festivale detských filmov v Českých Budějoviciach Cenu jihočeských detí. Na 23. festivale filmov pre deti Gottwaldov Cenu České mírové rady. Na 13. MFF Moskva Cenu detskej poroty a Cenu Výboru telovýchovy a športu pri Rade ministrov ZSSR. Na 21. festivale českých a slovenských filmov Ostrava získal Čestné uznanie. (Raccoon.city)
  • Na natáčaní filmu sa zúčastnili aj vtedajšie hokejové kluby TJ Tesla Pardubice, TJ Dopravní stavby Olomouc, TJ Jiskra Staré Město. (Raccoon.city)
  • Pavel Ročeň (Petr Gazdoš) spomína: „Hrozne som sa tešil na hercov, ktorých som bežne vídal na obrazovke. Pri filmovaní som potom zisťoval, aký kto je. Nikto sa nad nikoho nepovyšoval, všetci boli výborní. Vtedy to bol pre mňa úžasný zážitok. Ako malý chlapec som si mohol zahrať vo filme popri slávnych hercoch. A aj s odstupom času môžem povedať, že to bola skvelá skúsenosť. Neskôr mi z východonemeckého filmového štúdia DEFA zavolal Harro Zimmerman. Trochu hovoril po česky a Malého veľkého hokejistu videl, pretože naše filmy bežali aj v Nemecku. Harry robil predstavenie pre deti ako klaun Beppo, a tak si ma pozval ako českého detského herca do Berlína. Išli sme potom trojmesačné turné po tamojších školách, kde ma predstavoval ako hlavného herca filmu Malý veľký hokejista.“ Po odvysielaní filmu v televízii sa stala z Pavla Ročeňa v domovských Pardubiciach hviezda, najmä v škole, kde ho deti aj dospelí okamžite spoznávali. A niektorí ho spoznávajú dodnes. [Zdroj: Náš REGION] (Raccoon.city)
  • Pavel Ročeň (Petr Gazdoš) spomína: „Keď som bol v Pardubiciach, v škole sa pri vyučovaní zrazu otvorili dvere a do triedy vošlo asi sedem ľudí. Predstavili sa, že sú z filmových ateliérov Gottwaldov a či by si s dovolením riaditeľa mohli vybrať päť chalanov, ktorých by si v telocvični herecký vyskúšali. Jeden prst ukázal aj na mňa. Po dvoch mesiacoch mi riaditeľ oznámil, že si ma filmári s ďalšími dvoma chlapcami z triedy vybrali a pozvali nás na kamerovú skúšku do Gottwaldova. Po dvoch mesiacoch nám zavolal domov priamo režisér filmu Josef Pinkava, že má o mňa záujem do hlavnej detskej úlohy kapitána tímu, Petra Gazdoša.“ [Zdroj: Náš REGION] (Raccoon.city)
  • Do úlohy trinásťročných chlapcov mladých hokejistov boli vyberaní neherci. Z celej republiky si vybrali asi päťtisíc chlapcov, z ktorých si nakoniec vybrali iba pár do filmu. (Raccoon.city)
  • Zápasy sa odohrávajú na vtedajšom štadióne TJ Gottwaldov, ktorý bol neskôr premenovaný na Štadión Luďka Čajky. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama