Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jitka je obézní dospívající dívka, která se obtížně vyrovnává se svou tloušťkou a nemotorností i s posměšky spolužáků. Největší muka prožívá zejména v hodinách tělocviku vedených sympatickým tělocvikářem, dívkami přezdívaným Bohoušek. Jedinou výjimkou je vybíjená, kde její střely jsou nechytatelné. Nikdo netuší, že trénuje doma ve sklepě, kde se trefuje míčem do zdi, na níž je Bohouškovo jméno. Změnou k lepšímu se stane zápas ve vybíjené, který dívky vyhrají právě díky Jitčiným dělovkám. Hned při prvním zápasu ji kluk z publika označí přezdívkou Metráček, což ji tak dopálí, že do hry vloží veškerý vztek a výrazně přispěje k vítězství v turnaji. A právě tentýž kluk, který se jí po zápase omluví, ji přivede do atletického oddílu, kde se Jitka začne věnovat vrhu koulí a prožije tam svou první lásku. (TV Nova)

(více)

Recenze (168)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Helenka Růžičková rozhodně nemá chybu a je škoda, že je ve filmu tak krátce, ale hlavní postava zvládá držet film dostatečně a její problémy jsou lidské a pochopitelné. Jen škoda, že první půlka filmu působí přirozeněji a byla pro mě poutavější. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Hluboce psychologická sonda do nitra boubelky s talentem nejen na vrhání koulí, ale i prapodivných nejednoznačných výrazů na všechny světové strany. Jandák je tu řádný chlapák, to se musí nechat. Žádný div, že nějaký ten Belmondo, Delon či nějaký takový západní hejsek pro něj nemohl představovat sebemenší konkurenci. Nebral bych to ovšem tak tragicky jako uživatelka Faidra. Zločin nezločin, sexsymbolem jednou - sexsymbolem navždy a nikdy jinak. Já být totiž socdemačka v přezrálém věku, tak ho milouška dvoutuňáčka beru všema deseti i dneska. Už jen pro ten jeho lošťomiloušký kukuč kolouška po deseti panácích domácí slivovičky. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Docela milý filmek, kterému přikládám o hodně metráků vyšší váhu než současným "týnejdžrovským" zoufalostem, ale to, co jsem se dozvěděla od dam pamatujících víc než já (nebo jak to mám slušně říct) - totiž jaký byl Vítezslav Jandák díky tomuhle sexsymbol - bych bez váhání zařadila mezi zločiny komunismu. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když jsem chodil na ZŠ, tak moje třídní učitelka tento film strašně milovala a několikrát nám ho pouštěla v rámci výuky ČJ a pak při různym suplování, atd... Tenkrát jsem byl samozřejmě rád, protože to bylo lepší, než se učit. Ale ten film neni vůbec zajímavej, takže jen tak sám od sebe bych se na to určitě nedíval... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V 70. letech často vysílaný snímek z kategorie pořadů pro mládež, dnes, myslím poněkud obstarožní, nicméně sympatická záležitost. Minimálně herecké obsazení ( když už vynecháme nostalgii ) stojí za jednorázové shlédnutí. ()

Eliott

všechny recenze uživatele

Celkem sympatický film na sledovaní při nějaké jiné činnosti. Snímek ihned vtáhne do děje a je jasné co nám chtěli tvůrci sdělit a kam míří. Považuji to za příjemný odpočinek od filmů z dnešní doby a zajímavou změnu. Přesto si netroufnu hodnotit, jelikož jsem nezačal sledovat na začátku a náhodou na film narazil v televizi. Ale předpokládal bych 3* ()

sud 

všechny recenze uživatele

Milý a příjemný snímek pro mládež, dnes spíše pro pamětníky a jako dokument doby. Uvěřitelný lidský příběh, civilní herecké výkony (Ladislav Mrkvička je prototyp tělocvikáře a nezvanou návštěvu v podání Heleny Růžičkové jsem si vždycky tak nějak představoval) a pěkná písnička Milušky Voborníkové. Lehce nadprůměrný odpočinkový filmeček, hvězdička navíc za uvěřitelný a neklišovitý závěr. 70%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Keď má dievča štrnásť rokov a ku tomu zopár kilo navyše, nemá to ľahké. Tlustoprdky bývajú terčom teenagerského posmechu. Tak tomu bolo aj v dobách dávno minulých. Pionierka Jitka Pažoutová rieši svoj problém s nadváhou tým, že sa stane dôležitou členkou dievčenského teamu a ide svoju školu reprezentovať na okresný turnaj vo vybíjanej. Tam sa spozná s mladým atletom Honzom Koubkem, ktorý ju zlanári do ich športového oddielu. Jitka sa začne venovať disciplíne, čo je pre ňu priam ako stvorená. Dá sa na vrh guľou. Popri tom sa samozrejme aj zaľúbi do blonďavého Honzíka. ** ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Filmy pro mládež se prakticky dnes netočí a tak je třeba občas zabrousit do dávné minulosti. Krásný a reálný příběh o trošku silnější dívce, která kromě starostí se svou postavou poznává i kouzlo lásky. 70% ()

juta 

všechny recenze uživatele

No vida jak se z nenápadného filmu vyklube dobrá podívaná, která ukazuje na typickou škatulkovanost, která by se dala stejně aplikovat i na dnešní společnost. Jsou tu i dobré vtipné momenty, ale do kultovního českého filmu to má hodně daleko. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Adaptace známé knížky Stanislava Rudolfa dopadla celkem obstojně. Film sice trpí dost statickými scénami, ale měl kliku na dobré herce. Méně známá Markéta Světlíková v roli mladé dívky Jitky s kily navíc byla ideální volba a byla to pro ni životní role, její "nápadník" Vítězslav Jandák s tehdy mladistvou vizáží a poněkud ostýchavým hereckým projevem, než jak ho znám z pozdějších rolí, Jaromír Hanzlík jako autoritativní bratr, který to s ní myslí dobře anebo sympatický tělocvikář Ladislava Mrkvičky. Herci tedy v pohodě, režie Josefa Pinkavy tak akorát, sice nijak oslnivá, postrádající větší cit rozpohybovat děj, ale svůj účel splnila. Zesnulý skvělý hudební skladatel Angelo Michajlov dodal hudební podkres. Vznikl film pro mládež, který splnil svá kritéria i přes moji neoblíbenou (socialistickou) vybíjenou, která tady dala vyniknout Jitčině fyzické konstituci a především jejím "dělovkám", po nichž soupeřky měly pořádné modřiny. Trampoty dospívající dívky s její první láskou i starosti s nadváhou s tím spojené se filmu podařilo zachytit celkem dobře, ale nevznikl film, který by představoval nějaký milník v rámci tehdejší tvorby pro děti a mládež. Mé hodnocení: 60% ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Po zajímavé první polovině filmu přichází né tak zajímavá druhá půle, které postupně dochází dech. Když nastoupí Metráček, dostanete na fráček!!! /// Jak je ve světě? Všude je chleba o dvou kůrkách. ()

Mia... 

všechny recenze uživatele

Takový pěkný a dobrý film a takový blbý konec ... nebo konec .. vždyť to nemá konec. Jako by to uťali v polovině ... jede se autobusem, najednou úsměv a titulky .. velmi smysluplné. Beru za to jednu hvězdu zpět ... celý film je na čtyři, ale film bych ráda viděla i ukončen a ne tohle. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný pohodový a vtipný film s dobrými herci i neherci. Postavy jsou zde skvěle typizované, např. Bohoušek v teplákové soupravě s píšťalkou na krku je přímo archetyp tělocvikáře, Lišák typem třídního outsajdra, tetička ukázkou návštěvy, kterou většina z nás také zná... ()

Reklama

Reklama