Reklama

Reklama

Výbuch bude v pět

  • angličtina Explosion at Five (více)

Obsahy(1)

Podle knížky Aleny Vostré vznikla v roce 1984 dětská komedie o žákovi páté třídy Ludvíkovi Čtrnáctém, jehož koníčkem je fyzika a chemie. Jeho experimenty, ač správně spočítané, většinou ale končí pěkným malérem. Nyní se Ludvík s kamarády chystá ne velkolepý pokus – pečlivě plánovaný výbuch by měl ověřit šíření zvuku ve vodě... (Magic Box)

(více)

Recenze (87)

zigy 

všechny recenze uživatele

Pro děti paráda, pro dospělé už trochu naivní a roztahaná záležitost, ale film dokážet svými vtípky zabavit i je (Pád melounu na školníka). Oceňuji právě to, že tyhle fóry jsou určeny jak pro děti a dospělé a že se jim smějí všechny generace, to je umění vytvořit takový film (uměl to skvěle Macourek - Dívka na koštěti a spol.). Ludvík Čtrnáctý je takovým předchůdcem Sheldona Coopera. A toto je asi jediný film, ve kterém si můžete opravdu užít Mahulenu. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kdykoliv se k tomuhle filmu nachomýtnu, těším se na šílenou učitelku Z.Hadrbolcovou. Její průpovídky: slepice sezobne jedno vejce, čtyři vejce snesou tři slepice a slib, že nebudeš ze střechy shazovat školníky na nevinné melouny... mě vždy a znovu pobaví. A krásná Bočanová, prasklá lávka, patrony na kolejích a zapálený fyzikář. A tělocvikář netušící, že komár prokousne kalhoty. Nejen příjemná vzpomínka na dětství, ale jeden z milých rodinných filmů, ke kterým se člověk rád vrátí. ()

Reklama

Havala 

všechny recenze uživatele

S odstupem času se mi ten film zdá dost trapný, nějaký klučina si ověřuje to co už někdo jiný stokrát ověřil. Stupidita trapnost a nuda. Mahulenka by si taky mohla vzít podprdu. Nevypadalo to pod tím trikem moc hezky. A na závěr tomu dal scénárista korunu - tělocvikář zbalí Bočanku a fyzikář studenta, na posrání. 37% ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála dětských filmů (a to nejen českých), v kterém se hlavní dětský hrdina zajímá o něco rozumného. Bohužel filmu k dokonalosti ještě leccos chybí; nemá úplně ten správný šmrnc. Jednotlivé postavy mi přišly málo propracované, kamera mi mnohdy připadala jako málo nápaditá ... Pozorní diváci jistě zaznamenali i chyby ve filmu. Rád bych je zde i uvedl, ale zatím zde rubrika „Chyby ve filmu“ není k dispozici. Přesto přese všechno se na film dá dívat i 28 let po jeho vzniku. Film skýtá pro děti i dospělé svým celkem reálným dějem příjemnou zábavu. ()

Burejsa 

všechny recenze uživatele

Filmové studio Gottwaldov se zaměřovalo na filmy pro děti. K mé velké lítosti tohle není film ani pro děti, ani pro dospělé. Trapné dialogy, odporní dospělí od otce sbormistr, přes soudruha ředitele, trapného školníka až po vrcholně nesympatického kastelána. Ta 1* je za Mahulenu, který to děsně seklo. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Jedná se o poslední roli Zdeňka Blažka, představitele králíkáře Bedřicha Buchtele, který zemřel ještě před dokončením filmu. Při postsynchronech ho proto nadaboval Mirko Musil, který mu propůjčil svůj hlas už dříve ve filmu Zralé víno (1981) . (funhouse)
  • Natáčení probíhalo ve Fryštáku, konkrétně například v nákupním středisku, a Bystřici pod Hostýnem, kde se filmovala železniční stanice. (dydy79)
  • Zámek, který školní třída navštívila při exkurzi, jsou Milotice. (rakovnik)

Reklama

Reklama