Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Malajsie, 19. století. Britský kolonizátor James Brooke chce vší silou upevnit svoji moc. Ale je tady pirát Sandokan, syn Maháradži a poslední člen bývalé vládnoucí dynastie, který se postaví kolonizaci a bojuje proti nepřátelům, aby osvobodil zemi od kruté nadvlády. V roce 1884 vznikl na základě historické skutečnosti dobrodružný román Tygr z Malajsie od Emilia Salgariho, který měl velký ohlas u čtenářů. Filmová verze přilákala v roce 1976 téměř celou jednu generaci diváků před televizní obrazovky nejen exotickými přírodními scenériemi či charismatickým představitelem Sandokana v podání Kabira Bediho, ale také jeho romantickým vztahem s Mariannou na pozadí anglické nadvlády. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (183)

LeoH 

všechny recenze uživatele

To je v poslední době druhý seriál z dob mého dětství (ale Sandokana jsem na rozdíl od Tajuplného ostrova považoval za ptákovinu už tenkrát), u kterého mě po letech zaujalo, jak mezi vším tím amatérismem ční úroveň hudební složky. Holt to asi bude tím, že seriálové médium bylo tou dobou v plínkách a málokdo pořádně věděl, co s ním, zato muziku už lidstvo přece jenom pár staletí dělalo. A ještě k té ptákovinovitosti – pár životných postav (Yanez, Brooke) i pár působivých momentů (v druhé polovině) se tam najde, ale jako celek to bylo skrz celkovou naivitu a utahanost k neukoukání už tenkrát, natož dnes. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Předesílám, že dávám 5* z čistě nostalgických důvodů. Bylo mi asi šest a Sandokan byla pro mě totální pecka. Ten souboj s tygrem nebo to, jak si vzal z prstenu dočasně smrtící jed, nechal se pohřbít do moře, pak rozřezal provazy a z hrozné hloubky vyplaval na hladinu, na to si pamatuju dodnes. Od té doby jsem ho už neviděl, škoda... :) ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Kdysi kult mého mládí, dnes shnilá legenda. Sandokan je totiž pouhopouhý mýtus o ušlechtilém divochovi, vznešeném psanci a hrdinovi bez bázně a hany v kombinaci s tou nejnaivnější červenou knihovničkou, která už 13letým dívenkám připadá hloupoučká. Postavy jsou ploché, neprodělávají žádný vývoj (ne, že se někdo do někoho zamiluje není vývoj): zkažení jsou pořád zkažení, dobří nikdy neklopýtnou. Dialogy i monology jsou tupé a schematické. Ze všeho toho obdivu Marianny k malajské kultuře a Sandokanových zamilovaných keců by člověk až zvracel. Vůbec se nedivím, že román o podlém zotročování malajců pochází ze země, která z logických důvodů v budování koloniálního panství zaspala. Proč jen jsme to jako malí milovali? ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tygra z Mompračemu jsem jeden čas nosil nažehleného i na tričku a bylo to mé nejoblíbenější tričko. Strejda ho někde sehnal na pouti.... Seriál jsem tehdy hltal plnými doušky kdykoliv běžel v TV. A tehdy na to čučela celá rodina. Sandokan byl televizní událost. Dnes, po letech jsem jej náhodou shlédl a shodou okolností zrovna díl, kde Sandokan chrání lady Mariannu před tygrem, kterého zabije při společném skoku nožem.... Dnes už je to k smíchu, ale za to retro a vzpomínky dávám za dvě. * * ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

(spoiler) Jsa příliš mlád na to, abych byl zasažen původní manií, mohu hodnotit pouze současné vyznění série. Jistěže se jedná o dosti brakovou záležitost s pochybným scénářem, ale asi není možné nepodlehnout exotickým scenériím a výborně namíchané směsi dobrodružství a romantiky. Jen ten hlavní hrdina se mi trochu nezdá: Za celou dobu nevyhrál jedinou bitvu, dvakrát se vzdal a pro zavzdychání dívky opustí své druhy uprostřed bitevní vřavy. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (12)

  • Taliansky seriál zmenil indickému hercovi Kabirovi Bedimu (Sandokan) život. V čase najväčšej slávy dokonca musel pred svojimi náruživými obdivovateľkami utekať po strechách áut. Na druhej strane sa ocitol pred problémom, že tvorcovia sa ho báli obsadiť do čohokoľvek iného. Musel teda odísť niekam, kde Sandokana nepoznajú – do Hollywoodu. (Raccoon.city)
  • Svatý muž udělá Marianně (Carole André) na čele tradiční červenou tečku bindi a na její dotaz jí odpoví, že jí tímto žehná, aby měla úspěch. Bindi je ale symbolem vdané nebo zadané ženy. (Nick321)
  • Na konci 6. části, kdy James Brooke (Adolfo Celi) stojí na pobřeží, ze kterého před chvíli odplul Sandokan (Kabir Bedi), jeden z mrtvých vojáků nadzvedne hlavu. (DZOUKR)

Reklama

Reklama