Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (331)

BMW12 

všechny recenze uživatele

Pohádka s pěkným, no teď si nemohu vzpomenout na to slovo, tak tedy řeknu poselstvím. Příběh nám říká, že ten kdo krade, tak na něj jednou taky dojde. Tudíž nemáme krást. A také pokud budeme mít dobré srdce, tak budeme odměněni. Stopáž 70 minut je také velice vhodná, ovšem já ani tak nedokázal udržet celou dobu pozornost. Já už jsem pak přeskakoval pasáže, kdy tam pořád vyzpěvoval, jak je na světě krásně. To je možná tak v pohádce. Ale jinak to bylo celkem hezké. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

V mládí se mi film moc nelíbil, protože mi jako pohádka přišel zvláštní a pomalý. Myslím, že pohádka byla a je určena spíše dospělým, nakolik to zní divně. Je v ní radost ze života, kterou dokáže člověk ocenit, až když stojí na vlastních nohách, je v ní ono zasuté vědomí, že dobro by mělo mít na konci vždy navrch, je v tom jistá míra imaginace, a líbí se mi, že ani kladná postava není tak kladná, protože nesplní slib a musí se omlouvat. František Smolík jako Pán Bůh je kouzelný a jeho pohádkovou postel a pejska Voříška jsem mu záviděl. Myslím, že Beyvl zbytečně přehrává (jako vždycky, a to i když jako mladší hrál brněnského policistu) a ta kreslená animace mi sem moc nesedí, možná to šlo vyřešit i obyčejnými triky. Ale celkově je to jistá forma pohlazení a oslavy určitého svobodného a nesvázaného způsobu života. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Včera jsem viděl zase po delším čase s potomstvem tuto pohádku a opět jsem si potvrdil, že z filmových pohádek je to u mně stále ta co patří mezi ty slabší. Samozřejmě neexistující jitrnice i ten animovaný obušek z hlediska uměleckého byly super, ale jako dítě jsem na pohádku nahlížel jinou optikou. Coby děcko mně ten kreslený obušek moc nebral, neseděl mit am jako cosi rušivého a naopak mně štvalo, že tam nelétá skutečná sukovice. Největší problém jsem měl ale s hercem Peškem. Ač ho mám jinak velmi rád a ctím jej jako pana herce, tady mi prostě nesedl. Už jen ten jeho podle hrnce provedený účes navíc blonďatý, ty červené tváře a ten ,,obrozenecký'' ohoz... prostě se mi celý těžce nelíbil. A když se vám hlavní kladný hrdina nelíbí, může být hodný stařeček Smolík sebemilejší, ale se závěrečným hodnocením to moc nezmůže. Alespoň , že film obohatil svět filmových písniček o jednu dnes už klasiku - ,,Já s písničkou jdu jako ptáček''... Dávám tedy za tři klarinety. * * * ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Když se vysloví jméno Ladislav Pešek, tak si vždycky vybavím tuto skvělou pohádku s velice dobře udělanými triky. Akorát jsem nikdy neměl rád, jak Pešek namlsal svý děti, že budou mít spoustu jídla z jeho ubrousku a na co si vzpomenou a pak nebylo nic. Toho hostinského bych za to zmydlil ještě dvakrát tolik. A scéna s neviditelnou jitrnicí je taky dokonalá! ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Ta dobrota Peška opravdu nejde překonat, nikdo ho nepřekoná co se týče pohádkových dobráků! Takový dobrák, optimista každým coulem a on ho ten Beyvl tak zklame, no, řekněte, kolik dětí má na kahánku. Dobrý dědeček a jeho pejsánek jsou také skvělé pohádkové bytosti. Erbenovi opět tleskám a tato pohádka si u mne vysloužila druhé místo v žebříčku pohádek. Já, s písničkou jdu jako ptáček.... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Film natočený na motivy pohádky Karla Jaromíra Erbena Kouzelné dary. (contrastic)
  • Když dostane muzikant (Ladislav Pešek) „jitrnici, jakou svět neviděl“, lze si všimnout v pravém rohu mikrofonu. (Beo.wulf)
  • Píseň, kterou zpívá Ladislav Pešek v hospodě, je básnička od F. L. Čelakovského - Pocestný. (Hromino)

Reklama

Reklama