Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (331)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Celkem pěkná pohádka. Příjemný pan Pešek a k tomu zlý hostinský pan Beyvl (jeho výraz u neviditelné jitrnice je naprosto super :-)). No, ten animovaný obušek mě tolik nebere, ale zase je tu roztomilý psík kouzelného staříčka a také neuvěřitelný optimismus, který z pohádky sálá (podpořen notoricky známou písničkou). ()

honajz 

všechny recenze uživatele

V mládí se mi film moc nelíbil, protože mi jako pohádka přišel zvláštní a pomalý. Myslím, že pohádka byla a je určena spíše dospělým, nakolik to zní divně. Je v ní radost ze života, kterou dokáže člověk ocenit, až když stojí na vlastních nohách, je v ní ono zasuté vědomí, že dobro by mělo mít na konci vždy navrch, je v tom jistá míra imaginace, a líbí se mi, že ani kladná postava není tak kladná, protože nesplní slib a musí se omlouvat. František Smolík jako Pán Bůh je kouzelný a jeho pohádkovou postel a pejska Voříška jsem mu záviděl. Myslím, že Beyvl zbytečně přehrává (jako vždycky, a to i když jako mladší hrál brněnského policistu) a ta kreslená animace mi sem moc nesedí, možná to šlo vyřešit i obyčejnými triky. Ale celkově je to jistá forma pohlazení a oslavy určitého svobodného a nesvázaného způsobu života. ()

Reklama

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Jak jsem viděl tuhle pohádku jako malý: Když mě maminka varovávala před zlými pány, co lákají děti na bonbóny, tak jsem si je představoval stejně jako Peška s tím jeho podivným účesem a úsměvem... Přesto mi ho bylo hrozně líto, jak k němu mohl být hostinský se svými hosty tak krutý?...Pešek jedl tu neviditelnou jitrnici tak přesvědčivě, že jsem myslel, že ji na talíři doopravdy má... Takže mi pak připadalo nehezké, že onomu stařečku na mezi dá pouze chleba a maso si schovává pro sebe... Obušek s obličejíkem vypadal tak roztomile, mi ho bylo líto, že musí trávit 99% svého života v tmavém pytli a užije si vzduchu jen tak zřídka...No a teď po zhlédnutí v dospělosti se přidávají další věci. Ta pohádka je prostě od základu špatně, učí děti pasivitě a, kdybych ten termín používal, řekl bych přizdisráčství (to slovo nemám rád, protože a) zní nechutně b) vykonávání potřeby u zdi mi naopak připadá velice fikané, alespoň na člověka nefouká a nepůsobí na okolí jako exhibicionista). To sakra nemohl Pešek vzít do ruky klacek, na sebe zodpovědnost, a tomu zlodějskému hostinskému napráskat sám? To si musel jít vyžebrat k dědovi do té doby nevídanou automatickou, nebo spíš robotickou zbraň a pak se za ni schovávat? Zajímavost: Na tuhle pohádku nemám špatné vzpomínky jen já, ale ani před takovým Fredem Zinnemannem její název nevyslovujte. Kvůli ní totiž platil tučnou pokutu a seděl dva dny ve vězení, protože při jejím promítání roztřískal zařízení kina, když si uvědomil, že je se svými maximálně deset minut dlouhými nudnými záběry ve filmu V pravé poledne v porovnání s Pleskotem ubohý břídil . ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Hej, na světě je přece krásně! Zvířátka celého lesa se diví, i když zajíčkovi je výslovně řečeno, že se divit nemá. Kouzelný dedeček, který lítá v deštníku i se svým pejskem. Ta scéna s obuškem mi jako dítěti připadala k popukání, vlastně mi tak připadá pořád, jsou věci, které člověk vidí stále dětskýma očima. A kdo se nerad usmívá, ten je starý protiva a pohádku, kde je tak roztomilý, hudebně nadaný psík, si nezaslouží vidět. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Milá a príjemná rozprávka. Miestami poetická, inokedy zdravo poučná. Aj farby majú svoj lesk, aj umelo namontované kulisy majú svoje čaro i jednoduché, zrozumiteľné posolstvá sú ako tak úprimné. Je však cítiť umelosť, ktorou sa dotváral scenár a prítomnosť cenzorov. Priznajme si... v minulom režime mali takto zostavované rozprávky, dokázajúc druhým dychom masovo masírovať mozgy, výsostný monopol. Navyše, po čase začala súvzťažne prichádzať aj nuda. Je len dobré, že to netrvalo dlhšie. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Chleba „u jitrnice, jakou svět neviděl“, v jednotlivých záběrech mění svojí velikost a tvar. (Beo.wulf)
  • Když dostane muzikant (Ladislav Pešek) „jitrnici, jakou svět neviděl“, lze si všimnout v pravém rohu mikrofonu. (Beo.wulf)
  • Původně měl film trvat jenom půl hodiny. Scénárista Jiří Brdečka nedokázal skrýt svůj údiv a rozhořčení, když se dozvěděl, že film má 70 minut. Jaromír Pleskot nevymyslel nové scény, jen je hodně natáhl. (Sinecod)

Reklama

Reklama