Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (331)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Kouzelná pohádka natočená v dobách největšího >kulturního temna< dodnes kdykoli mile potěší, mimo jiné dnes už lehce ujetou >hlubotiskovou< barevností. To si člověk hned tak pípne jak ten ptáček... :-D . . . Čím to, že právě tenkrát, v padesátých a šedesátých létech vznikly ty nejlepší české filmové pohádky...(?) Možná i proto, že to jejich poselství se neslo v PŘÍBĚHU a tehdejší skuteční umělci nepotřebovali pouhým šaškováním a pitvořením zakrývat povrchnost, hloupost a neumětelství, jako ty dnešní celebřitní hvězdičky... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Obušku, z pytle ven! nepatří k těm pohádkám, na něž bych se každoročně těšil a které bych vyloženě vyhledával, ovšem stejně se na ni většinou podívám a pokaždé mě překvapí tím, jak je skrznaskrz milá... a laskavá... a vůbec. Takové Hrátky s čertem jsou sice ještě lepší, ale v nich zase není ten perfektní ponocný v podání Josefa Hlinomaze. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

V mládí se mi film moc nelíbil, protože mi jako pohádka přišel zvláštní a pomalý. Myslím, že pohádka byla a je určena spíše dospělým, nakolik to zní divně. Je v ní radost ze života, kterou dokáže člověk ocenit, až když stojí na vlastních nohách, je v ní ono zasuté vědomí, že dobro by mělo mít na konci vždy navrch, je v tom jistá míra imaginace, a líbí se mi, že ani kladná postava není tak kladná, protože nesplní slib a musí se omlouvat. František Smolík jako Pán Bůh je kouzelný a jeho pohádkovou postel a pejska Voříška jsem mu záviděl. Myslím, že Beyvl zbytečně přehrává (jako vždycky, a to i když jako mladší hrál brněnského policistu) a ta kreslená animace mi sem moc nesedí, možná to šlo vyřešit i obyčejnými triky. Ale celkově je to jistá forma pohlazení a oslavy určitého svobodného a nesvázaného způsobu života. ()

castor 

všechny recenze uživatele

V době budovatelských filmů se naštěstí našel čas i na milou pohádku, která se už dávno zlatým písmem zapsala mezi nestárnoucí klasiky. Příjemná atmosféra, přepálená barevnost, chytlavé melodie, výborní herci a přímočarý děj, který neodmyslitelně patří k tuzemským vánočním svátkům. Zdaleka neleze na nervy a potěší i třeba za deset let. Holt, kdepak ty staré zlaté pohádkové časy jsou.. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která se stala klasikou a její svítivé barvy každého dostanou. Sympatický a hodný stařík Ladislav Pešek si zpívá a dává za vyučenou každému kdo na něj udělá nějakou levárnu. Pěkná pohádka, která i v dnes v konkurenci s novinnými nebo dokonce animovanými pohádkami zůstává schopnou konkurencí. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Nejdříve měl být obušek malý a chytrý trpaslík. Nakonec se od toho ustoupilo, Karel Mann, fázař a animátor od Jiřího Trnky vytvořil obušek, jak ho známe, kde je zřetelnější mimika a grimasy, které jsou vidět hlavně ve scéně, kdy trestá zloděje krčmáře. (Sinecod)
  • Film natočený na motivy pohádky Karla Jaromíra Erbena Kouzelné dary. (contrastic)
  • Do potoka padal pan Pešek asi 5x a výsledkem byla nejen nezapomenutelná scéna, ale i pořádná rýma. (SvaPepina)

Reklama

Reklama