Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (331)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Včera jsem viděl zase po delším čase s potomstvem tuto pohádku a opět jsem si potvrdil, že z filmových pohádek je to u mně stále ta co patří mezi ty slabší. Samozřejmě neexistující jitrnice i ten animovaný obušek z hlediska uměleckého byly super, ale jako dítě jsem na pohádku nahlížel jinou optikou. Coby děcko mně ten kreslený obušek moc nebral, neseděl mit am jako cosi rušivého a naopak mně štvalo, že tam nelétá skutečná sukovice. Největší problém jsem měl ale s hercem Peškem. Ač ho mám jinak velmi rád a ctím jej jako pana herce, tady mi prostě nesedl. Už jen ten jeho podle hrnce provedený účes navíc blonďatý, ty červené tváře a ten ,,obrozenecký'' ohoz... prostě se mi celý těžce nelíbil. A když se vám hlavní kladný hrdina nelíbí, může být hodný stařeček Smolík sebemilejší, ale se závěrečným hodnocením to moc nezmůže. Alespoň , že film obohatil svět filmových písniček o jednu dnes už klasiku - ,,Já s písničkou jdu jako ptáček''... Dávám tedy za tři klarinety. * * * ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

U této populární pohádky mi nikdy spousta věcí neseděla. Hlavní hrdina vypadá jako padesátník s kupou malých dětí, a to je v příběhu vlastně nejmladší postavou (kompars nepočítám). Je tu spousta záběrů na roztomilá živá zvířátka, ale díky nim ještě vynikne ateliérovost většiny filmu. A tomu nakonec napomáhá i barevný obraz. Triková úroveň odpovídá době vzniku, rozhodnutí udělat obušek animovaný bylo každopádně rozumné. Na to, jak málo je tu děje, je pohádka vlastně docela dlouhá. Takže to zachraňuje jen jedna zlidovělá písnička. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Erben to asi tak nemyslel, ale krčmár bude asi symbolom zlého kapitalizmu a dedo s oslíkom asi symbol komunistov, ktorí tak radi rozdávali všetko ľudu... každopádne ide o nadčasový príbeh, nie že nie. Len je tak jednoduchý a priamočiary, že aby pôsobil hutnejšie, tak by musela mať táto adaptácia maximálne polhodinku. Pekne farebné, kúzelný Pešek, milý somárik, ale nevidím dôvod, prečo sa k tejto rozprávke vracať aj na ďalšie a ďalšie Vianoce. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Jémine, docela jsem zapomněl, jak podivný je tohle kousek. Anticharismatický padesátník Pešek nepochopitelně obsazený do role mladého muzikanta, záběry natahované daleko za hranici trapnosti, upocená, přímo lepkavá legrace, nepokrytě obscénní symbolika jitrnic a obušků, docela milá ústřední melodie vydřeněná do totálního omrzení v neadekvátních, těžkopádných instrumentacích, morálně sporné ponaučení (chudák si svou dobrotou vyslouží přístup k neomezeným zdrojům, jen se nejdřív musí naučit nebýt zas tak velký dobrák – a co z toho plyne pro reálný život, kde neomezené zdroje jaksi nejsou k mání a hlavní problém nespočívá ani tak v dělení hodnot, jako v jejich vytváření?)… Ale zas je tam kouzelný dadadědek v potrhlých variacích na ladovské kostýmy, na svou dobu obdivuhodně animovaný titulní hrdina (zvláštní, jak se dialogové postsynchrony někde rozcházejí klidně o vteřinu, ale údery obušku sedí na hudbu jak u Disneyho) a nefalšovaně dojemná scéna „živitel se znemožňuje před svými dětmi“… Dobrá, tak za lepších 50 %. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Chodí Pešek okolo, nekoukej se na něho! Kdo se na něj koukne, toho Pešek zbouchne. On s pissničkou jde jak čuráček, cam cára tramtadýda bumnakundu hrc, na zádech nese pytel sraček, umcaca cokroktoprd fidlyfidly grc. Áááááá kdo se nerad us-mí-vá, tomu držka vy-hní-vá...... Kurva, babi, vždyť je to gay, tak si nandej zpátky zuby a vytáhni tu ruku z rozkroku!!!! ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Když dostane muzikant (Ladislav Pešek) „jitrnici, jakou svět neviděl“, lze si všimnout v pravém rohu mikrofonu. (Beo.wulf)
  • Píseň, kterou zpívá Ladislav Pešek v hospodě, je básnička od F. L. Čelakovského - Pocestný. (Hromino)
  • Ve Sněžném došlo i k jedné velké nepříjemnosti. Filmový osel byl uvázaný v kůlně, v jejíž blízkosti byl ustájený pár koní. A to bylo špatně. Osla totiž jednou v noci přemohly choutky, utrhl se a běžel ke kobylce. Druhý kůň se kvůli tomu splašil, a když se vzepjal, napíchl se na železnou tyč. Utrpěl natolik vážné zranění, že musel být druhý den utracen. (ČSFD)

Reklama

Reklama