Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (331)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Mám tuhle pohádku prostě rád. Do jisté míry za to může Ladislav Pešek, který je tu výborný, ale hlavně je to naivita toho krásného souboje dobra se zlem, kde má zoo dlouho navrch, ale pak stejně zvítězí to dobro. Josef Beyvl a animátoři pak v sekvenci výprasku předvádějí něco skutečně parádního a ukazují, že animace a hraní mohou být uvěřitelně propojeny. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Dvě dobré scény, mlácení hostinského kouzelným obuškem a ta s imaginární jitrnicí, (ne)dělají dobrou pohádku. Pešek s Beyvlem mírně přehrávali, ale to by nebylo to nejhorší. S touhle klasikou se tak úplně nebavím. O dobré pohádce mám poněkud jiné představy, ale netřeba být zlý na klasiku české kinematografie. 60% ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě krása a klasika, ale hlavně nestárnoucí originální pohádka. Kromě vynikajícího Peška ale musim uřednostnit ještě lepší hereckej výkon hostinskyho v podání Josefa Beyvla - takovej hereckej koncert by si zasloužil i něco víc, než Oscara. Ten celej zážitek povyšuje na mnohem vyšší úroveň. Hlavně když se směje. Je to prostě štramák. Jinak hláškuje se tam o 106 a s písničkou jako ptáček, to je taky nezapomenutelná melodie, že. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Neviditelná jitrnice a bláznivě polétající obušek:) To se určitě vybaví každému, kdo si vzpomene na tento film. Dokonale vykreslené dobro a zlo. Krásná pohádka, která pohladí po duši. Viděl jsem ji několikrát a chci ji vidět znovu. Ještě že ji mám na VHS! Herecké výkony prostě skvělé. Nejenom pana Peška, ale i ostatních herců, včetně pana hostinského v podání herce Beyvla. Dovoluji si tvrdit, že "animačnost" obušku byla lepší, než některé animace "věcí" v dnešní době. Takže Pixare, koukni na to:) Hodnotím jasnými pěti hvězdami. Tento snímek považuji za klenot z našich luhů a hájů!!! ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Stále výborná pohádka s geniálním hereckým triem Ladislav Pešek - Josef Beyvl - František Smolík. Kouzelného dědečka nemohl zahrát nikdo lépe než František Smolík. Celá pasáž s animovaným obuškem patří k vrcholu celé pohádky. Interakce obušku s hostinským nijak nezestárla, a pokud by celá pohádka byla náležitě zrestaurovaná (např. vyjasnění barev), byla by to velká paráda. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Když dostane muzikant (Ladislav Pešek) „jitrnici, jakou svět neviděl“, lze si všimnout v pravém rohu mikrofonu. (Beo.wulf)
  • Filmování probíhalo na Vysočině v okolí Sněžného, Samotína a Krátké, kde štáb pobyl přibližně 3 měsíce. (SvaPepina)
  • Původně měl film trvat jenom půl hodiny. Scénárista Jiří Brdečka nedokázal skrýt svůj údiv a rozhořčení, když se dozvěděl, že film má 70 minut. Jaromír Pleskot nevymyslel nové scény, jen je hodně natáhl. (Sinecod)

Reklama

Reklama