Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (331)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malý, tak jsem tyhle pohádky z 50. let neměl moc rád - Obušku, z pytle ven!, Hrátky s čertem, Byl jednou jeden král..., Dařbuján a Pandrhola... a našlo by se jich asi ještě víc. Myslím, že mi prostě vadilo, že je na nich na první pohled znát, že to jsou už opravdu staré filmy (a fakt by mě zajímalo, nakolik oslovují současné děti). Třeba ten animovaný obušek je vyloženě trapas (o samotném příšerném názvu filmu ani nemluvě). U toho Pandrholy a Obuška mi navíc vadí i to jejich vyznění, které mi přijde - nemůžu si pomoci - poplatné své době. Chuďas je zde oslavován, zatímco boháč je zde vylíčen jako krajně odpudivé monstrum, které nezaslouží slitování. Takový schematický pohled na svět mi je protivný, byť je samozřejmě pro české pohádky zcela typický (v případě obuška mě navíc irituje i další české pohádkové klišé, a sice že každý hostinský je prohnaná svině, což možná platilo za totáče, ale dneska mě takový pohled už uráží). Z hlediska hereckých výkonů tomu asi nejde nic vytknout, a celkově filmařsky je to natočeno více než zručně, což zřejmě vysvětluje, proč se to každý rok na Vánoce reprízuje v telce, ale osobně mi je ta postava muzikanta, který si nasekal chalupu plnou dětí, a místo aby se o ně staral, tak někde bezstarostně trajdá po světě, dost nesympatická, a ta postava kouzelného dědečka (snad Bůh?) mi tam přijde vyloženě jako bizar, takže se obávám, že ani na stará kolena už to moc na milost nevezmu. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Dnes už víceméně legendární ale stále neokoukatelná vánoční pohádková klasika, ale s pěknými hereckými výkony.František Smolík jako laskavý a kouzelný stařeček namaskovaný téměř k nepoznání neměl chybu. Vždy se mi líbil nejvíce. Ladislav Pešek exceloval zejména ve scéně s neviditelnou jitrnicí, to co tam předvedl bylo výtečné ekvilibristické číslo alá Burian z filmu Přednosta stanice. Josef Beyvl jako starý ale o to více prohnaný lakota byl občas k sežráni, ale jako malý jsem ho nemohl ani cejtit. Ale ve scéně kdy seděl ve škopku obsypaný peřím a namočený v medu mi ho bylo přeci jenom trochu líto. Takže za všechny tři tyto hlavní herce které jsem vyjmenoval, a kteří táhli vlastně děj celého filmu takřka sami, potom za nějaké ty parádní triky ( smějící a mračící se obušek) a za pěknou dnes už zlidovělou titulní píseň dávám za 4*. Všechny ty dnešní nepoctivci by si měli vzít z této pohádky příklad, protože se tam určitě vesměs všichni vidí! Alá třeba zrovna někteří dnešní páni podnikatelé či politici..že? Velice výchovná pohádka jen co je pravda. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle je jedna z tech pohadek, ktery davaj porad, ale da se na ni vzdy kouknout a neleze na nervy. Pribeh je pekelne jednoduchej, ale vubec to nevadi a navic ma film smesnejch 70 minut. Musim pochvalit na dobu vzniku slusny triky v cele s obuskem, kterej vypada jak Mr. Hankey a hlavne herce. Pesek je fajn, ale daleko lepsi je Josef Beyvl, to je naprostej mega prasak, ze se to jen tak nevidi. Fajn pohadka. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Neviditelná jitrnice a bláznivě polétající obušek:) To se určitě vybaví každému, kdo si vzpomene na tento film. Dokonale vykreslené dobro a zlo. Krásná pohádka, která pohladí po duši. Viděl jsem ji několikrát a chci ji vidět znovu. Ještě že ji mám na VHS! Herecké výkony prostě skvělé. Nejenom pana Peška, ale i ostatních herců, včetně pana hostinského v podání herce Beyvla. Dovoluji si tvrdit, že "animačnost" obušku byla lepší, než některé animace "věcí" v dnešní době. Takže Pixare, koukni na to:) Hodnotím jasnými pěti hvězdami. Tento snímek považuji za klenot z našich luhů a hájů!!! ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Stále výborná pohádka s geniálním hereckým triem Ladislav Pešek - Josef Beyvl - František Smolík. Kouzelného dědečka nemohl zahrát nikdo lépe než František Smolík. Celá pasáž s animovaným obuškem patří k vrcholu celé pohádky. Interakce obušku s hostinským nijak nezestárla, a pokud by celá pohádka byla náležitě zrestaurovaná (např. vyjasnění barev), byla by to velká paráda. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Filmování probíhalo na Vysočině v okolí Sněžného, Samotína a Krátké, kde štáb pobyl přibližně 3 měsíce. (SvaPepina)
  • Nůž, kterým si Muzikant (Ladislav Pešek) krájí „jitrnici jakou svět neviděl“, je známá Rybička od firmy Mikov. (koca999)
  • Film natočený na motivy pohádky Karla Jaromíra Erbena Kouzelné dary. (contrastic)

Reklama

Reklama