Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (331)

Dale 

všechny recenze uživatele

Veľmi jednoduchým spôsobom podané morálne poučenie pre deti. Z dvojice hlavných postáv jedna predstavuje absolútne dobro, ktorá sa podelí aj s posledným kúskom chleba s neznámym a druhá ten najhorší ľudský charakter - zlomyseľného vychcaného zlodeja. Koniec je jasný hneď ako spoznáme obe osoby, navyše tá scéna s animovaným obuškom je trošku mimo... Ale ústredná melódia je fajn a pre deti dobré. Inak, Pešek mi tu svojou naivitou pripomínal bežného súčasného dôchodcu a hospodský akoby bol predskokanom šmejdov. :-) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Obušok, z vreca von!" či v originále "Obušku, z pytle ven!". Veď už len ten názov je trapný. Ja som túto starú českú rozprávku nikdy nemal rád. Ani ako decku sa mi to vôbec nepáčilo. Myslím, že to je predovšetkým preto, že bol do hlavnej úlohy obsadený slizký buzík Ladislav Pešek. Tento pajác mi bol vždy silne protivný. No a keď začal vyspevovať, že si s písničkou svetom vykračuje ako ptáček, tak som mal chuť mu vytrhnúť tú balalajku, na ktorej brnkal a rozmlátiť mu ju o hlavu. * ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

Stále výborná pohádka s geniálním hereckým triem Ladislav Pešek - Josef Beyvl - František Smolík. Kouzelného dědečka nemohl zahrát nikdo lépe než František Smolík. Celá pasáž s animovaným obuškem patří k vrcholu celé pohádky. Interakce obušku s hostinským nijak nezestárla, a pokud by celá pohádka byla náležitě zrestaurovaná (např. vyjasnění barev), byla by to velká paráda. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Milá a príjemná rozprávka. Miestami poetická, inokedy zdravo poučná. Aj farby majú svoj lesk, aj umelo namontované kulisy majú svoje čaro i jednoduché, zrozumiteľné posolstvá sú ako tak úprimné. Je však cítiť umelosť, ktorou sa dotváral scenár a prítomnosť cenzorov. Priznajme si... v minulom režime mali takto zostavované rozprávky, dokázajúc druhým dychom masovo masírovať mozgy, výsostný monopol. Navyše, po čase začala súvzťažne prichádzať aj nuda. Je len dobré, že to netrvalo dlhšie. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Další z řady klasických českých pohádek, která neměla tu sílu nějak více mě zaujmout. Obušek je sice fajn a na dobu i docela dobře udělaný, ale to je asi tak vše. Hlavní hrdina příběhu mi byl nesympatický a vlastně jediná věc, co se mi líbila byla ta krátká epizodka v hostinci, kde náš potulný muzikant dostal talíř a začal jíst neexistující jitrnici. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Původně měl film trvat jenom půl hodiny. Scénárista Jiří Brdečka nedokázal skrýt svůj údiv a rozhořčení, když se dozvěděl, že film má 70 minut. Jaromír Pleskot nevymyslel nové scény, jen je hodně natáhl. (Sinecod)
  • Filmování probíhalo na Vysočině v okolí Sněžného, Samotína a Krátké, kde štáb pobyl přibližně 3 měsíce. (SvaPepina)
  • Do potoka padal pan Pešek asi 5x a výsledkem byla nejen nezapomenutelná scéna, ale i pořádná rýma. (SvaPepina)

Reklama

Reklama