Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (331)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Odbila dvanásta hodina, chvál každý Hospodina! Nech nás chráni vo dne v noci, ochraňuje od zlej moci! Prostá ľudová rozprávka, ktorá je vďaka neexistujúcej jaternici, či dlhej bitke od obušku s tvárou, peknou krátkou komédiou. No musím zopakovať, prostá, lebo to slovo na to sedí. Ale, zas hej, na svete je predsa krásne, tak to nenaťahujme. ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Skutečně div, že v hloubi stalinismu a době budovatelských filmů vznikla tato pohádková satira o lakotě, poctivosti i životním optimismu (byť se symptomy zmíněného žánru), s bravurním Peškem v hlavní roli. ~ ~ Proč jsou lidi tak zlí? / Vidíš, vidíš. S každým nevyjdeš po dobrém. Někdo rozumí vlídnému slovu, na jiného platí jen obušek. ()

Reklama

Noviik 

všechny recenze uživatele

Ta dobrota Peška opravdu nejde překonat, nikdo ho nepřekoná co se týče pohádkových dobráků! Takový dobrák, optimista každým coulem a on ho ten Beyvl tak zklame, no, řekněte, kolik dětí má na kahánku. Dobrý dědeček a jeho pejsánek jsou také skvělé pohádkové bytosti. Erbenovi opět tleskám a tato pohádka si u mne vysloužila druhé místo v žebříčku pohádek. Já, s písničkou jdu jako ptáček.... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Menej sviatočná rozprávka, ktorú televízie v dnešnej dobe vyťahujú z archívu čoraz menej, no o to viac jej zhliadnutie poteší. Tradične jednoduchý príbeh o morálnych hodnotách človeka, krátky, milý, poučný a hlavne nadmieru vtipný a celkom rytmicky zhudobnený. Skrátka taká malá pozitívna záležitosť. 80%. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

U této populární pohádky mi nikdy spousta věcí neseděla. Hlavní hrdina vypadá jako padesátník s kupou malých dětí, a to je v příběhu vlastně nejmladší postavou (kompars nepočítám). Je tu spousta záběrů na roztomilá živá zvířátka, ale díky nim ještě vynikne ateliérovost většiny filmu. A tomu nakonec napomáhá i barevný obraz. Triková úroveň odpovídá době vzniku, rozhodnutí udělat obušek animovaný bylo každopádně rozumné. Na to, jak málo je tu děje, je pohádka vlastně docela dlouhá. Takže to zachraňuje jen jedna zlidovělá písnička. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Píseň, kterou zpívá Ladislav Pešek v hospodě, je básnička od F. L. Čelakovského - Pocestný. (Hromino)
  • Scéna výprasku byla hodně kritizována. Novinářům vadilo, že je tak krutá a naturalistická. (Sinecod)
  • Nůž, kterým si Muzikant (Ladislav Pešek) krájí „jitrnici jakou svět neviděl“, je známá Rybička od firmy Mikov. (koca999)

Reklama

Reklama