Reklama

Reklama

Battlestar Galactica

(seriál)
USA, (1978–1979), 19 h 35 min (Minutáž: 48–147 min)

Tvůrci:

Glen A. Larson

Hudba:

Stu Phillips

Hrají:

Richard Hatch, Dirk Benedict, Lorne Greene, Herbert Jefferson Jr., John Colicos, Maren Jensen, Noah Hathaway, Laurette Spang, Tony Swartz, Terry Carter (více)
(další profese)

Epizody(21)

Skupina mezigalaktických uprchlíků, včetně posledních lidí, se ve snaze uniknout zkáze před robotickými utlačovateli Cylony vydává na palubě bitevní lodi Galactica hledat poslední známé útočiště ve vesmíru: Zemi. (SkyShowtime)

Recenze (27)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Viděl jsme tento seriál, resp. pár dílů, na německé stanici RTl a kvalita triků neubrala nic na jeho atmosféře. Výborný nápad své doby dojel na triky a zvláštnosti své doby. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Kvalita efektů je tragická, to je fakt. Kvalita příběhů je snad ještě horší, to je taky fakt. Kvalita herců a jejich výkonů je strašná, neoddiskutovatelné. Humor žádný, hlavu a patu to nemá, je to shit. Ale je to sci-fi, takže aspoň * si to zaslouží. Ale když to porovnám s Trpaslíkem, mám chuť jít do mínusu!!§ ()

k212 

všechny recenze uživatele

Je zábavné a vtipné dešifrovat v originální Battlestar Galactica všechny změny, záměny, pouhé náznaky či inspirace provedené v BSG 2004. To je však pro mě osamocený motiv jak přežít sledování tohoto příšerných-hereckých-kreací-přeplněného seriálu. 40% za svět Cylonů a přiblblého blonďáčka Starbucka. ()

klerik

všechny recenze uživatele

Roztomilosť z ktorej cítiť nadšenie pre SF. Strielanie lasermi, cyloni vyzerajúci ako Darth Vader, lietajúce škatulky miesto lodí. Ale nebyť tohto seriálu, nevznikne DOKONALÁ BSG v roku 2004. Kto pozná nový seriál, bude zrejme čumieť, že v tomto pôvodnom sú Boomer a Starbuck výrazne iného pohlavia ako ženského :) a Apollo vám určite pripomenie niekoho z novej BSG - a to niekoho výrazne menej kladného... PS - Skvelý Larsonov motív zaznie aj v jedenej epizóde nového seriálu... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vo svojej dobe veľkolepé televízne dielo, ktoré má aj dnes, v dobe predigitalizovaných filmov a seriálov niečo do seba. Skutočná televízna klasika. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Schválně si porovnejte nynější Galacticu a s jejím prapředchůdcem. Je pak jasné kdo vyhrává. Možná ve své době to muselo být něco. Jenže plytký děj,dialogy k smíchu,efekty a nesympatickým hlavním hrdinou v čele to u mě nevydrželo víc než jeden díl. S hodou okolností to byl díl, kde děti valčily a jezdili na jednorožcích (wtf?) a hrdinný Starbuck sbalil jedinou babu na planětě co měla poprsenku pořádně vycpanou. Btw. ta velká inspirace SW je zřejmná nejen u záběrů na lodě. A tak zakončím komentář větou co zakončila ten díl: Jak jen to dělá(jí)?!. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

36. Zlatý Glóbus za rok 1978 - nominace (2) - Nejlepší seriál (drama), Nejlepší herec v seriálu (drama) - Richard Hatch ()

majo25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nenáročná dobrodružná vesmírna opera s jednoduchou hlavnou zápletkou - útekom pred robotími emzákmi a hľadanie mýtickej planéty zvanej Zem. Má ale veľmi sympatické osadenstvo a náramne podarenú epickú ústrednú melódiu, ktorá navnadí aj vtedy, keď atmosféra pokrivkáva. Čo sa týka spracovania, je to taký 70-tkový televízny štandart, s vydarenými modelmi hviezdnych lodí či peknými kulisami, hlavne na mostíku Gallacticy. Samozrejme, vybavenie hviezdnych stíhačiek a iné hi-tek prvky (turbo, maličké obrazovky, veľké skriňové počítače vydávajúce pazvuky, roboti atď) pôsobia už dnes veľmi úsmevne. Špeciálne efekty boli ešte v plienkach, preto neprekvapí, že odstrel nepriateľskej stíhačky je na prvú šupu s následným jednoduchým výbuchom. Na to sa ale seriál príliš nehrá, ani na poli logiky či vedeckej presnosti nie je etalónom, ide mu hlavne o dobrodružstvo a väčšinou uvoľnené či až odľahčené epizódne zápletky, v ktorej má popri akcii veľký priestor aj humor či romantika. ()

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

No fakt je to to nejhorší, co vás může potkat ve vašich nočních můrách. Postupně vyjmenuju některé z negativ... 1) boje - všechny vypadají skoro stejně (záběr na odstartování, lety sem, lety tam, záběry do kabin, sestřelené lodě nemají trosky, výbuchy jsou jak ohňostroje) 2) chování - všichni jsou naprosto kladní, dokonalí a ze všeho vyváznou, ukázka pravých amerických hrdinů, což mě furt sralo 3) záporáci - Baltar je skoro vždy osvícen zespod, aby vypadal víc démonicky, jeho hlavní pomahač s blikající hlavou je chlap, co má na sobě nástavbu blikající hlavy (chch) a všichni jsou k smíchu 4) logika - to je na dlouho, ale v každým díle se najde nějaká kravina 5) 80. léta - vzhled absolutně všech postav je jak z nějakýho Dallasu - polovina z nich tam vypadá přitepleně a druhá se tak chová... včetně robotů 6) rozmazlenej fracek Boxie vás minimálně pokaždé, když se tam objeví, sere (a ten jeho robo-čokl vypadá jak po havárii v Černobylu) 7) Cyloni obecně jsou úplně tupí, v reflektorech silně odrážejí světlo a všichni furt strašným hlasem říkají: "By your command" 8) civilizace na každé planetě je v nějakém stylu (western, farmáři, Robin Hood), ale vůbec se to nikam nehodí 9) kulisy - buď papumdekl nebo polystyrén, umělé kameny atd. 10) efekty - existují snad jen efekty výbuchů, které jsou furt stejné 11) zařízení lodí (opět 80. léta) + obrazovky s různými druhy blikání, křivkami signálů a podsvícenými hýbajícími se obrázky, které mají vyvolat pocit počítače 12) neustálé opakování podobných záběrů - furt a furt dokola 13) měrné jednotky matou - centary, centony, mikrony, sektony, mentaly a bůhvícoještě 14) plno dalších - určitě si mezi nima vyberete. Jako klad bych uvedl celkově ten nápad, že blabla a loď hledá Zemi atd., ostatní nápady jsou ale tupé. Další klad jsou asi ti roboti, kteří vešli do historie svým blikajícím pohledem. Ale abych pochopil, proč to od někoho dostává tak vysoké hodnocení, to nestačí. ()

Redswif 

všechny recenze uživatele

Vynikající seríál, který i přes svůj požehnaný věk mě dokáže připoutat k monitoru. I když občas triky skomírají a než si člověk zvykne na drobné změn proti BSG 2004 nám má stále stařík co říct. Velké překvapení je Tigh tady je to charismatický černoch a ještě k tomu střízlivej. No tohle. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky s hodně přimhouřenýma očima a jenom za druhou polovinu seriálu, která je asi tím důvodem, proč je ze seriálu takový kult (i když jen v Americe). První polovina je příšerná, od naprosté nelogičnosti chování postav, přes absurditu řešení situací a technických problémů, až po dějovou schematičnost, kdy prostě každý díl někdo z posádky ztroskotá na neznámé (ale obyvatelné) planetě a pomůže hrstce místních obyvatel s bojem proti Cylonům (např. skupině dětí jezdících na jednorožcích osvobodit jejich zajatého otce ze středověkého hradu obsazeného Cylony :-)). Ale od objevení komandéra Caina se seriál dost zlepší (nebo si člověk už zvyknul), zápletky se začnou odehrávat ve flotile a konečně se objevují stopy směřující k Zemi. A závěrečné nalezení, "dobytí" a následné opuštění planety Terra jsem si už i docela užil. PS: Na Battlestar Galacticu 2004 to samozřejmě nemá ani náhodou. Nejzábavnější na 1978 je tak objevování, v čem se tvůrci "remaku" inspirovali, co a jak upravili a pozměnili. ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Silne pozerateľný seriál na tu dobu skvelí, a rozhodne dobrý konkurent ST, s prvkami ktoré dnes vyznejú smiešne a nudne ale má to svoje čaro. ()

Molir 

všechny recenze uživatele

Z dnesniho pohledu hodne slabe triky (co taky chtit po televizi roku 1978), opet brano z dnesniho pohledu jista davka naivity, cast epizod je typu "planet of the week" (tj. "zaletime si na nejakou planetu (nebo tam nekdo havaruje) a neco tam vyresime (nekomu nakopeme prdel)")... ale proste ma to neco do sebe, pres technickou stranku triku se da prenest, to same scenar, a kdyz na te planete zli roboti obsadili stredoveky hrad a puvodni osazenstvo zije v lese ala Robin Hood a skodi jim - to proste nejde nemit rad :-)) A v druhe polovine uz to ziskava tu spravnou stavu, postavy nabiraji na hloubce, vztahy mezi nimi se zacinaji vyvijet pres vice dilu, zacinaji priletat klacky pod nohy z vlastnich rad... skoda, ze to zastavili uz po prvni serii, pres pocatecni rozpaky mel tenhle serial skvele naslapnuto (abych citoval Futuramu: "Another classical scifi show canceled before its time.")... nicmene i pres pouhy rocni zivot se tento serial stal kultovni zalezitosti (teda aspon na zapad od Chebu, ze ;-) ) ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit. Na jednu stranu uznávám, že to bylo natočeno v 70. letech a že pokus natočit vesmírný seriál o válce s nepřátelskou rasou robotů byl jistě obdivuhodný. A pilotní film aspoň jeho začátek, kdy flotila a lidstvo čelí Cylonskému útoku je strhující. Nebudu hodnotit vzhled, že se střílí lasery, nebo že záporáci jsou stupidní... ale co mi vadí jsou dost stupidní postavy, prakticky ani k jedné jsem si nevybudoval vztah, protože jsou to jenom figurky, ženské postavy jsou přímo tragédie (miláčku jsi válečník, ale nechoď do bitvy, protože tě miluju a mám o tebe strach... ach...) Příběhy - klasické "planeta týdne" jsou absolutně bez nápadu a o ničem... později přibudou díly, kdy se řeší i problémy ve flotile nebo boje s komunisticko/fašistickou koalicí a pár dvoudílů. Ty jsou nejhorší možnou kombinací - nudné a ještě stupidní (příběh jak Galactica zastavuje jadernou válku vyvolanou zlými komunisty by se hodil do Majora Zemana z druhé strany) Nejhorší jsou ale boje - tvůrci natočili v pilotním filmu jednu bitvu, z níž do zblbnutí a donekonečna recyklují pár záběrů při jakémkoliv boji se Cylony. Tím jakékoliv střetnutí s nimi ztrátí šťávu, protože nesledujeme boj, ale popadesátý ten samý záběr. Nejhorší je ale že jsem se na to dost těšil, protože miluju staré sci-fi a třeba nová Galactica mě nenadchla právě proto, že to se sci-fi nemělo už nic společného. Stará Galactica je ale zklamání, jen pro pamětníky... třeba originální seriál Star Trek ji poráží na hlavu ve výpravě, v mnohdy geniálním příbězích, v živoucích postavách a hlavně v takovém tom "pocitu zvědavosti na co posádka narazí příště a jak se s tím vypořádá". Tady se bohužel nedostavil. ()

RedDuck 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Battlestar Galactica je zajímavá svou premisou. Snad to není spoiler když je to v obsahu - na začátku je lidstvo vybráno k vyhubení a s jedinou přeživší válečnou lodí a civilní flotilou prchá napříč vesmírem k bájné kolonii - Zemi. Bohužel jednotlivé díly jsou víceméně o ničem, často vyloženě hloupé zápletky a papundeklové kulisy, kde jsou hlavní zápletka či téma putování vesmírem upozaděné. Není tu poznávání cizích ras či hlubší témata. Nicméně je tu pár válečných dílů, které jsou výrazně lepší. Oproti sluníčkovému ST působí BG jako óda na fašismus:) Většinou se v nich tematizuje odvaha vs odpovědnost či vojenské vs civilní vedení přičemž to civilní je zde naprosto neschopné. ()

AxelWers 

všechny recenze uživatele

Ešte v čase keď som pozerával tento seriál (a to bolo hodne dávno) tak to bola tutovka. Neviem aký by som mal teraz na to názor, len viem, že nové časti, ktoré majú lepšie hodnotenie ako tento seriál, ma moc nezaujali. ()

Shakaar 

všechny recenze uživatele

když odmyslím efekty (na tu dobu špica, dne v urovni pravěku) a samotný jednoduchý příběh jedná se o poutavý seriál. Ono sice v současnosti označují Galacticu jako tu pravou z roku 2004, ale 1978 si taky zaslouží úctu. Ronald D. Moore sice říká že jeho Galactica nemá vůbec nic společného s původním seriálem, řekl bych že se mýlí. Prakticky celý základ je dobře udělanou kopií původního seriálu, to že se děj rozvíjí jinak je druhá věc. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Paprskomety, všude všechno z papíru a legenda. Původní Battlestar Galactica má v sobě spoustu patiny, úsměvných příběhů, postav, ale i solidní příběh, ze kterého vychází známější remake. Dneska je to už jen pro zajímavost, ale těch 21 dílů se stejně šíleně táhlo. ()

Petike 

všechny recenze uživatele

Už keď som bol mladniak a prvýkrát som vzhliadol reprízy tohto seriáliku na satelite, bolo aj môjmu detváckemu rozumu jasné, že sa až povážlivo inšpiruje Hviezdnymi vojnami. ;-) (Glenovi Larsonovi je odpustené aspoň v tom, že najstarší koncept BSG vznikol aspoň 2 roky pred premiérou HV - nedá sa však povedať, že by chýbala určitá vizuálna inšpirácia Macquarieho návrhmi pre Lucasov veľkofilm.) Napriek spomínaným výpožičkám a prehnanej snahe o uhladených hrdinov a rodinnosť atmosféry si však BSG našla vlastný, svojbytný charakter. Charakter neraz pochabý, ale s potenciálom. Len škoda, že až na pár lepších a serióznejších scén a dielov vídať záblesky daného potenciálu kratšie než výbuchy Raiderov a Viperov. Horšie však je, že mnohé z beztak nepočetných dielov rozmieňajú veľké príležitosti na malé, aj napriek pomerne vysokému rozpočtu celého seriálu. Nehovoriac o tom, že padajú do (hlavne vo vtedajších sci-fi) rozšírenej pasce recyklovania zápletiek, na ktoré stačia nanajvýš tak mierne zamaskované historicko-pozemské kulisy. Zato úvodná zvučka BSG je rovnaká klasika ako Williamsov hlavný motív vo Hviezdnych vojnách : http://www.youtube.com/watch?v=xHD1uPVkyk0 http://www.youtube.com/watch?v=pHp9oZPqs8E (A o to som radšej, že sa objavil aj v remaku.) Larson sa síce s pôvodnou BSG neblysol až tak ako s Knight Riderom, ale s odstupom rokov a vďaka svojej vytrvalej skupine fanúšikov si postupne vydobila miesto v televíznej histórii. P.S. Keď tu už všetci toľko omieľame tú pochabosť a naivitu - priznám sa, že keby som nemal na výber, radšej si pozriem toto, než hociktorý z dielov podstatne príšernejšieho Space : 1999. (Živý dôkaz toho, že britské sci-fi z rovnakého obdobia a s na tú dobu rovnako bujarým rozpočtom nemusí byť zákonite lepšie alebo zábavnejšie.) ()

Související novinky

Reboot Battlestar Galacticy má scenáristu

Reboot Battlestar Galacticy má scenáristu

11.04.2014

Seriálová válka lidí a Cylonů začala už v Battlestar Galactice z roku 1978, její nejpamátnější okamžiky však přišly až po roce 2003. Stejnojmenná televizní minisérie totiž nastartovala temnou… (více)

Reklama

Reklama