Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou je Tomáš Šereda (Tomáš Šimek), jehož hlavním koníčkem je chov exotických ptáků a zájem o přírodu a zvířata. Ve svém volném čase se svými kamarády ze školy a sousedovic synem předškolního věku vyklízí les a okolí od černých skládek, občas se jim podaří vrátit vyhozené smetí zpátky "domů" k velké nevoli toho, kdo se jej snažil zbavit.
Jeho velkým "nepřítelem" je o rok starší spolužák Franta Metelka (Michal Hoffbauer), který pro svou ochočenou sovu střílí v lese ptáky. Vadí mu i Metelkova sestra Dana (Dana Vávrová), která chodí s Tomášem do třídy a snaží se mu nadbíhat. Když Franta z pomsty vypustí Tomášovi všechny exoty z voliéry, vydá se je Tomáš odchytit zpátky. Stanuje v lese a postupně se k němu přidává stále více dětí (včetně Franty, který mu s odchytem pomáhá nejvíc) až nakonec v lese stanuje celá třída a pomáhá jej celý čistit. Z odpadků si poskládají svého maskota - Brontosaura, kterého si nakonec odváží z lesa domů.

Do hlavní role obsadila paní režisérka svého syna Tomáše. (wictoria)

(více)

Recenze (54)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

S nadšením sobě vlastním se krátce po skončení filmu chystám ohodnotit Brontosaura, ale udělal jsem osudovou chybu, že jsem si nejdříve přečetl zdejší komentáře. Jak je zde na CSFD už dobrým zvykem slepé papouškování názorů zdejších nedodělků nezná hranic. Proboha ten film je především o dětech pro děti. A uživatel gudaulin mu vyčítá, že, cituju "neukazuje hlubší souvislosti ekologické krize". Uživatel Sidzej papouškuje "socialisticka eko agitka". atd, atd. Já říkám,.... hovno. Film má v sobě neskutečný náboj dětství, ostatně jako je u paní Šimkové zvykem a zamilovaná Danuška Vávrová je prostě k sežrání. A to, že dětem ve filmu není lhostejný v jakým bordelu kolem sebe žijou, ještě neznamená, že jim budu vyčítat, že neřeší čmoudící elektrárny, otrávené řeky nebo dokonce hlubší souvisloti ekolgické krize. Po všech stránkách se jedná o vynikající film, plný radosti, dětské bezstarostnosti, dětských lásek, kamarádství a vynikajích dětských hereckých výkonů pod bezchybným režijním vedením paní Věry Plívové - Šimkové. Vlastně jednu vyčítku mám. Hrubě se mě líbilo jak se po většinu filmu choval Tomáš k Danušce ( Dana Vávrová ). K Leontýnce by se totiž ve skutečnosti žádnej kluk takhle hnusně nechoval. Jsem si přál, aby Tomáše za jeho nezájem o Danušku klovla ta vrána do koulí, aby se probral dacan jeden bláznivej. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pokus Věry Plívové - Šimkové zabrousit na pole angažovaného filmu s ekologickou tématikou, je to ale ovlivněné dobou, takže dětští hrdinové sbírají odpadky nepořádných vandalů, aniž by se ukázaly hlubší souvislosti ekologické krize. Ve filmografii režisérky jde spíš o slabší kousek. Celkový dojem: 50 %. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Hnutí Brontosaurus si pamatuji, ale nevěděl jsem, že mu k poctě byl natočen i takový film, kdy velký a malý kluk chrání přírodu. Uznejte sami, jako na film se na to dneska koukat nedá, ale jakýsi záchvěv staré doby to bezpochyby je. Soudružky učitelky byly přesně takové, jaké ve filmu uvidíta a místy i horší. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Taková klasická socialistická poučovačka o tom, že ekologie je, když se v lese posbírají odpadky. Děti mají dobrý pocit, že zachránili svět a na ty čmoudící elektrárny a otrávené řeky se už určitě ptát nebudou. Pro ty co to nevědí, hnutí Brontosaurus funguje dodnes. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Ekologická pohádka o uvědomělých dětech, hodných myslivcích (co zvířata střílejí jen pro zkrácení utrpení a ne proto, aby je viděli trpět, mohli sežrat a zbytek pověsit na stěnu), o chlapeckých ptáčcích a o zlých ekoteroristech, rozhazujících odpadky po českém kraji. Je mi záhadou, že si na tento film, málem tak starý jako já, skoro nevzpomínám (jen sem tam záblesk poznání rozčísnul stařecký marasmus). Přitom v době, kdy jsem byla na ideologickém vrcholu, tedy někdy ve 12-ti letech, bych ho jistě zbožňovala. Film by si zasloužil hezčí hudební doprovod a více (a lepších) záběrů krajiny, jinak jde o kousek poplatný době vzniku, to dětské soudružství nemíním vyčítat. Bylo mi trochu podezřelé, jak holčičky byly za komárů nějak hůř fyzicky stavěné, když je zásah volejbalovým míčem do kolene přiměl zaječet, upadnout, stěžovat si na surovost a po zbytek dne kulhat (co by takové děvčátko vyvádělo, kdyby chytlo pukem do holeně?). Shrnu to: bylo by fajn, kdyby všechny odpadky byly zpět u majitele dřív, než by se vrátí z místa, kde je vysypal. A zrovna tak fajn by bylo, kdyby po sobě děcka bordel uklízela, místo aby ho dělala. Při sledování "Brontosaura" jsem se na 70 minut vrátila do začátku puberty... ale na čtvrtou hvězdičku to prostě nestačí (tehdy by to možná stačilo i na 5*). 65% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

ČSFD nám nabízí možnost mít dnes už sto oblíbených uživatelů. A všichni (krom jisté nejmenované skupiny) mezi ně řadíme ty, kteří nás nějakým způsobem zaujímají. A pak máte na výběr. Přečíst si jejich komentáře před nebo až po shlédnutí daného filmu. V tomto případě je to však jedno, poněvadž reagovat budu každopádně. Prostřednictvím jednoho šťastlivce z mého seznamu jsem se dozvěděl, že někteří jiní jedinci v Brontosaurovi marně hledali hlubší souvislosti ekologické krize. Neukazuj na slabost druhých, i tobě může dojít dech. Ale toto je vyloženě k popukání. Kdyby film řešil ekologii odbornými slovy či statistikami, nejspíše bych si pro změnu přečetl, že to děti nemohou pochopit. No jistě, v tom je zakopaný pes. Film musí mít myšlenku, smysl, pár nápadů, a krom mnoha dalších věcí také určení, pro koho je vlastně tvořen. Na Brontosaurovi oceňuji vše, co jsem zmínil v předchozí větě, navíc bych rád vyzdvihl hudbu Petra Hapky a čisté herecké výkony Tomáše s Dášou. Díky nim jsem mohl zavzpomínat na své dětské platonické lásky a na svá pravidelná dostaveníčka s Obrem. Jen jedna věc mi nejde do hlavy. A sice; jak je možné, že skauti stanují v lese? ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Nechť jsou aktivity a trávení volného času této mládeže inspirací pro mládež dnešní, stejně tak citlivé a precizní vedení dětských herců, nechť je inspirací pro některé současné tvůrce. Méně či více známé dětské tváře a příjemné herecké obsazení vedlejších rolí. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Na podporu ekologie za socialismu! Tak se přece i ono hnutí, které se staralo o to, aby příroda nebyla člověkem zbytečně huntována jmenovalo. Příběh je podružný a nepříliš zajímavý, takže hlavní bylo ukázat, že hnutí Brontosaurus má přece v obsahu své činnosti tak krásné a dojemné poslání. Učit člověka jak se má chovat k přírodě, ale většina tomá na háku, ať to dělají jiní, ale přes film s ním slouhlasí. Proto zde je taky momentálně 66% sympatizantů s ekologií. Ale že by si vzali hrábě do rukou a kosy a šli pracovat na zvelebování naší krásné země, to z nich asi sotva kdo udělá! ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Brontosaurus je symbolem ochránců přírody. Věra Plívová-Šimková zárukou kvalitní podívané s dětskými hrdiny. To, jak dokázala Věra Plívová-Šimková, dětské herce vést, je obdivuhodné. Příběh samotný je sice jednoduchý, místy naivní, ale to vyvažuje vtip, střih, hudba (Petr Hapka). ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Možno by som mal dať ešte o hviezdičku menej. Ale pôsobí to tak trochu nostalgicky. Ináč je to klasický socialistický blud. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Dětský eko film? Vlastně proč ne. Tomáš se svými papoušky, Franta se svojí sovou a do toho všeho zapletená Dana jako hnací motor celé rojice fungují více než dobře. Dětská snaha vypořádat se špinavým světem dospělých je mi sympatická a musím říct, že nápad sledovat ty sígry a pak jim vracet jejich rány - to se mi líbilo. Bobr Svěrák a sympatická Daniela Kolářová jen tenhle snímek dochutili. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

To, že odpadky do lesa nepatří a k přírodě se máme chovat ohleduplně, je v pořádku, ale ta agitace tady působí přece jen trochu protivně. Jinak je to příjemný film o dětech a pro děti. Zdeněk Svěrák byl asi vděčný za svou roli. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Hezké a dodnes aktuální téma. Bohužel však ne příliš dobře zpracované. Film má celou řadu výplňových scén. Děj filmu nedal plně vyniknout ani dětským ani dospělým hercům. (Sobota 26.12.2009) ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Mě taky není jedno jak to v lese vypadá. Jeden takový les mám přímo před barákem a vůbec nechápu, jak si někdo může vůbec dovolit tam cokoliv vyhodit. Je to aktuální agitka i dnes. Samozřejmě je to všechno viděno dětskýma očima. Na hnutí Brontosaurus jsem už dávno zapomněla a tímto filmem jsem si ho připomněla. Zdeněk Svěrák tu měl skutečně pro něho netypickou roli. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Věra Šimková Plívová byla expert na dětské filmy a Brontosaurus její status jen potvrzuje. Ekologický podtext platil tenkrát a je aktuální stále a pořád bude. Dětské herce (nebo neherce) si paní režisérka vždy dokázala dobře ohlídat a proto v každém jejím filmu hrají zcela přirozeně. Já mám její filmy moc rád, protože jsou vždy o něčem a tyto filmy bych pouštěl nynějším děckám, aby pochopili, že nejlépe strávený čas je venku a v lesích, než aby pořád dřepěli u počítačů nebo tabletů. Já v té době vyrůstal a jsem rád, že jsem si prožíval podobné situace, jako dětští hrdinové Plívových filmů. Brontosaurus je film o přírodě, o zvířatech a také o dětských láskách. Krásnou hudbu složil Petr Hapka a písně s pěknými texty Zdeňka Rytíře nazpívala Lenka Filipová. Zajímavostí jistě je, že hlavní dětský hrdina Tomáš Šereda (Tomáš Šimek) je režisérčin syn. ()

Reklama

Reklama