Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou je Tomáš Šereda (Tomáš Šimek), jehož hlavním koníčkem je chov exotických ptáků a zájem o přírodu a zvířata. Ve svém volném čase se svými kamarády ze školy a sousedovic synem předškolního věku vyklízí les a okolí od černých skládek, občas se jim podaří vrátit vyhozené smetí zpátky "domů" k velké nevoli toho, kdo se jej snažil zbavit.
Jeho velkým "nepřítelem" je o rok starší spolužák Franta Metelka (Michal Hoffbauer), který pro svou ochočenou sovu střílí v lese ptáky. Vadí mu i Metelkova sestra Dana (Dana Vávrová), která chodí s Tomášem do třídy a snaží se mu nadbíhat. Když Franta z pomsty vypustí Tomášovi všechny exoty z voliéry, vydá se je Tomáš odchytit zpátky. Stanuje v lese a postupně se k němu přidává stále více dětí (včetně Franty, který mu s odchytem pomáhá nejvíc) až nakonec v lese stanuje celá třída a pomáhá jej celý čistit. Z odpadků si poskládají svého maskota - Brontosaura, kterého si nakonec odváží z lesa domů.

Do hlavní role obsadila paní režisérka svého syna Tomáše. (wictoria)

(více)

Recenze (54)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Již v roce 1979 bylo lidem jasné, že je potřeba něco dělat se zhoršujícím se životním prostředím. Bohužel ne tak, že jedni budou dělat nepořádek a druzí to po nich budou ve svém volnu uklízet. Snad je již dnes jiná doba a jako vzpomínka nám zůstane tento film, plný krásných písni, ale s velice smutnými obrázky. Vyděsila mě již počáteční scéna a při slovech, že kvůli lidem kulhající srnka již nežije mi bylo opravdu hodně smutno. Postava Zdeňak Svěráka byla pro děti neskutečně záporná, ale svůj postoj si vynahradil o pár let později ve filmu "Co je vám, doktore?". Krásný film o nepříliš hezké době. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pokus Věry Plívové - Šimkové zabrousit na pole angažovaného filmu s ekologickou tématikou, je to ale ovlivněné dobou, takže dětští hrdinové sbírají odpadky nepořádných vandalů, aniž by se ukázaly hlubší souvislosti ekologické krize. Ve filmografii režisérky jde spíš o slabší kousek. Celkový dojem: 50 %. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Věra Šimková Plívová byla expert na dětské filmy a Brontosaurus její status jen potvrzuje. Ekologický podtext platil tenkrát a je aktuální stále a pořád bude. Dětské herce (nebo neherce) si paní režisérka vždy dokázala dobře ohlídat a proto v každém jejím filmu hrají zcela přirozeně. Já mám její filmy moc rád, protože jsou vždy o něčem a tyto filmy bych pouštěl nynějším děckám, aby pochopili, že nejlépe strávený čas je venku a v lesích, než aby pořád dřepěli u počítačů nebo tabletů. Já v té době vyrůstal a jsem rád, že jsem si prožíval podobné situace, jako dětští hrdinové Plívových filmů. Brontosaurus je film o přírodě, o zvířatech a také o dětských láskách. Krásnou hudbu složil Petr Hapka a písně s pěknými texty Zdeňka Rytíře nazpívala Lenka Filipová. Zajímavostí jistě je, že hlavní dětský hrdina Tomáš Šereda (Tomáš Šimek) je režisérčin syn. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

S nadšením sobě vlastním se krátce po skončení filmu chystám ohodnotit Brontosaura, ale udělal jsem osudovou chybu, že jsem si nejdříve přečetl zdejší komentáře. Jak je zde na CSFD už dobrým zvykem slepé papouškování názorů zdejších nedodělků nezná hranic. Proboha ten film je především o dětech pro děti. A uživatel gudaulin mu vyčítá, že, cituju "neukazuje hlubší souvislosti ekologické krize". Uživatel Sidzej papouškuje "socialisticka eko agitka". atd, atd. Já říkám,.... hovno. Film má v sobě neskutečný náboj dětství, ostatně jako je u paní Šimkové zvykem a zamilovaná Danuška Vávrová je prostě k sežrání. A to, že dětem ve filmu není lhostejný v jakým bordelu kolem sebe žijou, ještě neznamená, že jim budu vyčítat, že neřeší čmoudící elektrárny, otrávené řeky nebo dokonce hlubší souvisloti ekolgické krize. Po všech stránkách se jedná o vynikající film, plný radosti, dětské bezstarostnosti, dětských lásek, kamarádství a vynikajích dětských hereckých výkonů pod bezchybným režijním vedením paní Věry Plívové - Šimkové. Vlastně jednu vyčítku mám. Hrubě se mě líbilo jak se po většinu filmu choval Tomáš k Danušce ( Dana Vávrová ). K Leontýnce by se totiž ve skutečnosti žádnej kluk takhle hnusně nechoval. Jsem si přál, aby Tomáše za jeho nezájem o Danušku klovla ta vrána do koulí, aby se probral dacan jeden bláznivej. ()

wictoria 

všechny recenze uživatele

Zatímco v ostatních filmech je syn paní režisérky jen jedním v davu, v Brontosaurovi dostal hlavní roli a řekla bych, že dost dobře. Jinak tu nechybí oblíbenci paní režisérky jako např. Dana Vávrová (v obsazení je uvedena i druhá její favoritka Magda Reifová, ale tu si tam fakt nevybavuji) nebo Lukáš Bech, kdo jiný by mohl hrát největšího darebáka víc, než oblíbený "Osvald" Michal Hofbauer :-) a Veronika Jeníková už stihla "dospět" natolik, že zatímco v Jak se točí Rozmarýny hrála jednu z uchazeček na roli malé holky, tady už povýšila na pionýrskou vedoucí :D Velmi sympaticky obsazený a zahraný je i učitelský sbor - Bižule Dany Kolářové, Bobr Zdeňka Svěráka, Bertík Pavla Soukupa i ředitelka Pavla Maršálková a mladé učitelky (teď si vybavuju jen Zlatu Adamovskou, na druhou si nevzpomenu)... A samozřejmě úžasná hudba Petra Hapky! ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Poprvé před kamerou Lukáš Bech. (M.B)
  • Natáčení probíhalo mimo jiné v JZD Horská Kamenice, v Železném Brodě a v obci Jesený. (Tommy872)
  • Film získal na festivalu ve Zlíně roku 1980 Cenu Československého filmu - Stříbrnou píšťalku. (M.B)

Reklama

Reklama