Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

golfista 

všechny recenze uživatele

Příchod "SKI" na naše hory s výborným učitelem Ondřejem Havelkou a "Krakonošem" Karlem Heřmánkem. Velmi příjemný film s mnoha výbornými dětskými rolemi. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Krásná pocta průkopníkům lyžování v českých zemích. Reálie počátku 20.století a zimní krajina Krkonošských hor - to jsou věci, které tomuto filmu dodávají své kouzlo. Moc hezký film. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších "pohádkových" příběhů. Je to takové lidové vyprávění o tom, jak to chodilo na horách ještě za c.k. mocnářství, a jaký rozruch způsobí taková věc jako ski mezi skláři, to se musí vidět... Lidský humor, sympatičtí hrdinové a hlavně skvělá hudba Petra Hapky, jasných 80%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Věra Plívová - Šimková má úžasný dar, dokáže dát do svých filmů tolik optismu a radosti mládí, že po jejich skončení můžu jít klidně na nebe a nahradit slunce, jak jsem rozářenej. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Překrásný dětský film postavený na silně poetizovaném a idealizovaném vidění světa a doby přelomu století, trochu podobný idealizaci Divadla Járy Cimrmana. Tady se ovšem počítá s tím, že cílovým divákem je dítě, pročež královna československého dětského filmu režisérka Plívová-Šimková drží své filmové vyprávění výhradně v intencích narace dětského světa. Svět plný pohádek, mýtů o králi hor Krakonošovi zhmotněném v nepolapitelném pašírovi, svět dětských radostí a her, hojnosti sněhu i dobrodružství, do něhož přicházejí první magická dřeva - ski... Ten krásný sentiment idealizovaného pohledu na první české lyžaře (a co takový obraz idealizované české školy s buditelským učitelem...) je kouzelný a nezapomenutelný, navíc podpořený krásnou hudbou pana Hapky. Jako dítě jsem chtěl právě tohle prožít. To nádherné klukovské dobrodružství. Žít ve světě, kterému vládne nepolapitelný pašír, jemuž jsou financové leda tak pro smích... ,,...že, mistře Vichře?" ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Jelikož si tuhle "pohádku" matka pouští o Vánocích pravidelně už snad přes deset let (ale ona ne aby na to koukla JEDNOU - v prosinci se ve videu protočí kazeta nejmíň pětkrát!), chovám k ní jistou nedefinovatelnou averzi, třebaže kvalitativně na tom není nejhůř. (edit: po odstěhování averzi střídá střídmá nostalgie) ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Jako malá jsem tu pohádku nechápala: "A proč toho pána honí ti četníci?", ale jako starší v tom vydím pěkný, autentický snímek z dob bolševismu a hory sněhu na horách... bejvávalo, co? :-) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Spolu s Pány kluky nejlepší film režisérky Plívové - Šimkové, který je v kontextu její tvorby netradičně zasazený do minulosti přelomu 19. a 20. století. Poeticky laděný snímek o minulosti kraje, kde režisérka vyrůstala, je primárně určený dětem a tomu odpovídá i volba filmové řeči a struktura vyprávění. Klukovská dobrodružství, hry a radovánky v konfrontaci s někdy ne zcela pochopitelným světem dospělých se proplétá s pověstí o vládci hor - Krakonošovi. Celkový dojem: 75 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Výborně vylíčený dobový život z kraje století (proutěné košíky, tkalcovství, sklářství v německých rukách, panstvo, financové, pověry) a mile dětský pohled na něj. Stejně jako důvěřivost, naivita, rivalita ale i upřímnost, přátelství a láska. Moc příjemná atmosféra vhodně dotvořená Hapkovou hudbou (funguje i na mystické rovině) a hereckým obsazením. Celkově slušné 4*. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Film pro děti všeho věku. Zhruba tak lze charakterizovat tuto klasickou dětskou komedii plnou rafinovaných jemnosti bohaté, rozvité režisérčiny i scénárističtiny duše. Jemný, v podstatě prostý příběh se zakompovanou pučící první dětskou láskou a stejně dojemně nedospělým trojúhelníkem je asi tím hlavním, co z filmu, který jinak jak svým záběrem, tak tématem působí spíše jako "dospělácké" dílo prezentované záměrně zorným úhlem dětského věku. Osobité ztvárnění nádherných scén ve sklárně, skvělé pojednání atmosféry prvních školských místností nikterak se nelišících od běžných chalup i stejně dobře zvládnuté interiéry řemeslnických dílen nebo hospodské atmosféry připomínají znovu spíše historické filmy než klasickou dětskou tvorbu. Účin filmu neméně zesiluje i jeho "cyklické" pojetí času a prostoru mezi masopustem a velikonocemi, mezi zimou v plné síle a horským předjařím, které v nížinácj pučí už sněženkami, bledulemi neřkuli petrklíči. Práce s herci jakoby evokovala - ovšem v osobité, výrazné a neopakovatelné poetice Plívové-Šimkové - BABIČKU Boženy Němcové. Sociální otázka - bída horáckého života z pomezí Jizerských hor a Krkonoš - je tu vlastně pojmenována naplno a bezohledně, současně však nevtíravě a jaksi něžně. Knitlová i Šimková tak znovu potvrdily pravdu, která se zdá být svým notorickým opakováním už opotřebovaná a přesto si znovu a znovu vynucuje své zdůraznění. Pravdu pravící, že ženské vidění světa svou osobitostí a neopakovatelnou výrazností je pro současný svět euromamerickoruského člověka nepostradatelné a životodárné, pokud má být uchována plnost života charakterizující ještě životní styl generací našich bezprostředních předků. . ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Základní idea i provedení je noblesní, bohužel má snímek dosti drobných vad na kráse, počítaje v to hned úvodně-závěrečnou neústrojnou, nevtipnou, unylou a roztahanou Hapkovu píseň, kvůli které jsem to málem stopla hned zkraje, a pak skutečnost, že žádná z cest, po kterých se vyprávění odvíjí, vlastně nedojde pointy - zmařená tříkrálová koleda slibuje pomstu na Velikonoce, která se už nekoná, stejně jako připravovaná ochotnická hra, ukradenou krajku nikdo nepohřeší, krádeže a ztráty lyží se zmíní, ale pak už neřeší, atd. - a vztahy mezi panoptikálními postavičkami: učitel, lesník, vrchní četník, hostinský, pašerák, hrabě, Budařovic kluci a koneckonců i Krakonoš zůstanou neobjasněné a bez vývoje, přestože naděje na jejich vyjasnění a další zápletky právě celou dobu poutá divákovu pozornost... Všechny napínavé mikropříběhy rozehrané na rovině klukovské, dětsky milostné i dospělácky zodpovědné zůstanou nedotažené, film končí bezradně, zahlazuje do ztracena zapovédané a opuštěné náměty masopustní veselicí a taškařicí a už se k nim nevrátí. Přitažlivý vhled do koloritu, do sociálně-pracovních poměrů a problémů, s nimiž se ve své době Krkonoší potýkalo, i do hrdých radovánek, jimiž si oblažovalo existenci - a přesto se neztrácí ze zřetele, že jde o hraný a lehkovážně laděný film. Pěkné je obsazení (obzvlášť Havelka s Vladykou jsou k zulíbání), ovšem výsledný efekt dál sráží mizerná, prvoplánová hudba a také všudypřítomný pel poněkud přílišné, obrozenecké hezkosti, levné dobromyslnosti a mravní spořádanosti jak v obsahu, tak i ve způsobu natočení snímku. Škoda, být to dějově dotaženější a mravně rozvázanější, košilatější, mohl to být dosti ne-dosti-žný počin, ta klouzavá prkýnka a záblesk marnivosti, nebojsovství a vášně po jinačím životě, jenž se v pašeráctví, jakkoli i pro pohraniční vesničany existenčně nezbytném, by k tomu rozhodně sváděly. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Od naší specialistky na dětské filmy můj jednoznačně ten nejoblíbenější. Krásný rodinný film, jediný, ve kterém se režisérce povedlo skloubit svět dětský s tím dospělým a dodat mu mnohem větší přirozenost a opravdovost. Nechybí napětí, humor, tajemno a ta pohádková atmosféra zasněžených Krkonoš s prvními průkopníky na létajících dřevech je neopakovatelná. Zdejší nízké hodnocení je pro mě trochu záhadou. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch nejlepších filmů Věry Plívové-Šimkové. Romantizující dětská dobovka ze starého Rakousko-Uherska plná zasněžených hor, vyprávění o Krakonošovi a prvních dřevěných lyžích. Odehrává se od třech králů do velikonoc. Skvělé obsazení: v dospělých rolích především Heřmánek, Havelka, Zahajský, Navrátil, mezi dětmi září zejména Král a Krňanská. Bohužel vzpomínka na příjemný divácký zážitek bude vždycky kalena úmrtím Lohninského. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Další z mých dětských restů, který jsem viděl jako desetiletý a pak až teď. Pamatoval jsem si hlavně Karla Heřmánka coby pašeráckého borce, kterého nikdo nedohoní a Ondřeje Havelku jako naivního a zapáleného pana učitele. A mohu říct, že film se mi líbil stejně, jako v těch deseti. Karlu Heřmánkovi jsem držel palce snad i na nohou a Ondřej Havelka mě přenesl opět do dětských let, kdy jsem toužil mít ve škole takového učitele. Potěší i představitelé dětských rolí (třeba Adam z "Návštěvníků" v záporné roli). Nestárnoucí film. 80%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Filmová tvorba českej režisérky Věry Plívovej-Šimkovej ma nikdy neoslovila. Ani neviem prečo, ale jej filmom akosi nedokážem prísť na chuť. V roku 1980 natočila detskú rodinnú komédiu odohrávajúcu sa na počiatku dvadsiateho storočia v zasnežených krkonošských horách. Pašovanie, lyžovanie a kopec zábavy. No ja neviem. Čo na to povedať? Snímok "Krakonoš a lyžníci" som videl viacero krát, ale ani raz som sa pri ňom bohvieako nepobavil. ** ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Zasněžené horské chaloupky plné haverlantů, krajánek, co za přespání vypráví příběhy a pašíř alias Krakonoš, co prchá před financem na ski. Krásně vykeslené postavičky pokrokově smýšlejícího venkovského učitele, sklářského mistra či úslužného vrchního. Film, který má jedinečnou atmosféru díky nářečí, podmanivé muzice, kérkonošskem poudačkám i ukázkou lidových zvyků, řemesel a hlavně proslulé sklářské výroby. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Blíží se Vánoce a s nimi každoroční nadílka stále dokola reprízovaných filmů a pohádek, tedy i "Krakonoš a lyžníci". Jako dítě mě tenhle film příšerně nudil, jako dospělá necítím potřebu se na něj dívat, ale ze vzpomínek se mi daří vylovit zdařilou atmosféru venkovské zimy - něco jako obrázky od Lady - za to tedy dávám 2*, ale jinak mě to vážně neoslovilo. EDIT: Nakonec jsem měla "Lyžníky" puštěné jako kulisu při přípravě vánočních dobrot a nebylo to tak špatné - vlastně celkem příjemný film s nádhernou zimní poetikou... Co mi na něm dříve tolik vadilo? 65% ()

Reklama

Reklama