Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Klouzačky, lyžování, sněhové pevnosti, koulovačky, zkrátka zima, to je to pravé roční období pro zábavu dětí z vesnice pod vrchem Šibeničákem. Jejich vůdcem byl vždy Zrzek, syn místního hrobníka. Jenže pak se do vsi přistěhoval Myšák, jehož otec se stal předsedou zemědělského družstva, a ten všechny kluky přetáhl na svou stranu, zejména díky tomu, že může kluky vozit na koních, které mu táta občas půjčoval. Hrdý Zrzek raději z party odešel než by se podřídil Myšákovi. Věrná mu zůstala pouze kamarádka Barborka, která mu pomáhá chytat ptáky, zejména pověstného černého havrana. Nepřátelství mezi oběma kluky pokračuje řadou potyček a naschválů. A zatímco Zrzek konečně chytil havrana, Myšák, který se ke koním chová laskavěji než ke kamarádům, má starosti se svou oblíbenou klisnou Sylvou, která čeká hříbátko. Stav Sylvy se totiž zhoršil natolik, že musela být utracena a Myšákovi se jen tak tak podařilo zachránit alespoň její hříbě, když otci slíbí, že se o něj bude starat. A právě tohle neštěstí nakonec kluky usmíří. Myšák spí s hříbátkem ve stáji, krmí ho, zahřívá a je to právě Zrzek, kdo mu s tím pomáhá. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (79)

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

"Byl jednou jeden kopecek a na kopecku zvonecek ,zvonecek pod nim kaplicka,vedle kaplicky marnicka a za marnickou Sibenice..." Touto ponekud ponurou vetou zacina tato jizda.Jedna se o velice akcni detsky film,stale se neco deje. Bud se sankuje, nebo zuri koulovana-snehova bitva,jede se za konem na popruhach ci na nem, nahani se jelinka mladeho v obore ci Zrzka v podstate kdekoliv pocinaje lesem a konce skolni umyvarnou-zachodem.Film ma velmi malo okamziku kdy se nic nedeje a jenom se klabosi.Kdyz uz se klabosi tak zazni i silne vety jako "Sem se mi divej!" Dva clenove zde zminuji tzv prejizdeni se navzajem na sankach,rad bych to doplnil. Pri jednom zaberu na kopec kde na strani zcela zivelne, bujare sankuji a skotaci deti se psy, se pred iedny sanky nalozene dvema sankari , dvemi mensimi deti,dostane ze strany jedouci zurivy bobista. Spatne vsak odhadne pred nimi snehovy mustek v pravde "skokansky" ,po jehoz preletu ci projezdu pada ze sve umele hmoty a zacina pomalu rolovat dolu po svahu. Nez si vsak stihne uvedomit co se deje na mustek prave prijizdi zminovana posadka sanek a po skoku, naslednem dopadu,vesele najizdi na rolujiciho bobistu,ktery se i pod sankami dale vesele kutali smerem z kopce Nasleduje strih na dalsiho bobistu Dymaka. Dovolim si tvrdit ze toto ve scenari nebylo ,ale nezustalo to nepovsimnuto od reziserky pani Plivove-Simkove ,ktera do filmu tuto scenu zaradila. Mne to nevadi, naopak to dokazuje s jakym velikym zaujetim vsichni komparsiste plnili ukoly. Prinejmensim na takove profesionalni urovni jako samotni tvurci ,pocinaje reziserkou Plivkovou,Zdenkem Liskou ci kameramanem Emilem Sirotkem. Nektere sceny jsou nezapomenutelne,zejmena pro detskou dusi, napriklad kdyz Olda (Jan Kraus) se snazi udrzet pri zivote potomka Silvy, Ryzacka . Dle meho nazoru se jedna o nejlepsi a asi i nejvetsi Krausovu roli. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem to viděl v 71. roce a měl jsem pak léta dojem, že jsem byl prostě moc malý na to, aby se mi film líbil. Podruhé, v devadesátých létech, jsem měl pocit, že jsem asi už moc starý na to, aby se mi film líbil. Teď jsem to viděl druhdy v televizi a dospěl jsem k závěru, že to prostě nebyl moc dobrý film. A s ohledem na poslední zhlédnutí u mě nezabodoval ani z 50%. ()

Reklama

hygienik 

všechny recenze uživatele

Mne utkveli z tvorby pani režisérky v pamäti hlavne jej porevolučné, teda posledné filmy, napr. Kruh, Artuš a Dámě kord nesluší. LMaŠ ma trošku odradzoval tým, že je čiernobiely. Podľa počtu vydaní na DVD, či TV repríz som si myslel, že ide o kultový film, a preto ma zaskočilo, že neexistuje kolorovaná verzia. Ukázalo sa, že je to len nuda s nevyužitým potenciálom. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Patrně nejcelistvější a nejlepší film režisérky V.Plíhové-Šimkové. Dělala na něj rozsáhlý konkurs, ve kterém na roli největšího rošťáka byl vybrán J. Kraus (sám na to vzpomíná jako na příjemnou záležitost, kdy byl nasazený rovnou do posledních kol konkursu, a když přišel mezi čekající adepty, tak slyšel jen polohlasné - to je špatný, když je tady i on; a ukázalo se, že J.Kraus si počínal lépe než chlapci z vesnice, od nichž se předpokládalo, že umí jezdit na koni či pohybovat se po venkově tak, jak to role vyžadovala, ale s přirozeností projevu to bylo už horší.... Šibeničák je hoch, který si vystačí sám, má rád třeba zajíce, neloví je, ale nic nemá proti nejsympatičtější holčině ve filmu, aby se o něho ucházela. Děti se jinak ve filmu na jako na povel divoce smějí, výskají a bručí, a je třeba dodat, že to bylo na povel. Film končí nečekaným zjištěním, že sígr, kterého hraje J.Kraus, miluje právě narozeného koníka, utíká skrz něho ze školy, protože tuší, že přišel na svět a něco s ním není v pořádku, a slibuje svému otci, který by ho nejraději utratil, se slzami v očích, že si ho vypiplá, že bude k něčemu. Koník ale brzy umírá a J. Kraus je z toho zoufalý a jako by mu končil jeho svět správného rošťáka a vážněl. Jeho další vývoj je nejasný, neb film skončil. Asi kde měl.***(3.10.2010) ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Film byl natočen v r. 1970 a při jeho sledování si člověk nostalgicky uvědomuje, jak už je to strašně dlouho a jak je to, bohužel, v dnešní tvrobě dětských filmů neopakovatelné: výkony hlavních dětských herců jsou výborné, hudba Zdeňka Lišky geniální a černobílé provedení filmu má magickou atmosféru. Dobře si pamatuju, jak mi u scény na "ptačím stromě" podbarvené strašidelnou hudbou nebo při vyvolávání duchů na Šibeničáku naskakovala jako dítěti husí kůže a musím uznat, že se to dodnes nezměnilo. Citlivě zachycené sblížení dvou znepřátelených chlapců nad umírajícím hříbětem je silné pro dospělého i pro dítě (jen si nejsem jista, zda dlouhé neakční sekvence dnešní dítě osloví.) ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Pavlíčkovo spoluautorství scénáře zůstalo z politických důvodů neuvedeno. (sator)
  • Režisérka Věra Pivodová-Šimková do filmu obsadila i svoje vlastní děti. Dcera Kateřina ztvárnila postavu Marušky, syn Tomáš si zahrál "Malého". Ani jeden se pak dále herectví nevěnoval. (Zdroj: AHA)
  • Čtyři roky po premiéře filmu režisérka Věra Plívová-Šimková přepsala filmovou povídku do literární podoby a stejnojmenná kniha vyšla pro děti ve vydavatelství Albatros. (sator)

Reklama

Reklama