Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Klouzačky, lyžování, sněhové pevnosti, koulovačky, zkrátka zima, to je to pravé roční období pro zábavu dětí z vesnice pod vrchem Šibeničákem. Jejich vůdcem byl vždy Zrzek, syn místního hrobníka. Jenže pak se do vsi přistěhoval Myšák, jehož otec se stal předsedou zemědělského družstva, a ten všechny kluky přetáhl na svou stranu, zejména díky tomu, že může kluky vozit na koních, které mu táta občas půjčoval. Hrdý Zrzek raději z party odešel než by se podřídil Myšákovi. Věrná mu zůstala pouze kamarádka Barborka, která mu pomáhá chytat ptáky, zejména pověstného černého havrana. Nepřátelství mezi oběma kluky pokračuje řadou potyček a naschválů. A zatímco Zrzek konečně chytil havrana, Myšák, který se ke koním chová laskavěji než ke kamarádům, má starosti se svou oblíbenou klisnou Sylvou, která čeká hříbátko. Stav Sylvy se totiž zhoršil natolik, že musela být utracena a Myšákovi se jen tak tak podařilo zachránit alespoň její hříbě, když otci slíbí, že se o něj bude starat. A právě tohle neštěstí nakonec kluky usmíří. Myšák spí s hříbátkem ve stáji, krmí ho, zahřívá a je to právě Zrzek, kdo mu s tím pomáhá. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (79)

Gemini 

všechny recenze uživatele

What's up? Tenhle dětský film mi nepřišel zajímavý ani jako dítěti ani jako nedospělému puberťákovi ani jako tomu, co jsem teď. Což je asi plnoletý adolescent nebo jak to nazvat. Doba Jana Krause přišla až o notný kus času dál. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Dětský film, který vlastně není moc dětský. Tedy ne že by v něm nebyly radosti dětského života. Ale děti jsou tu docela často konfrontovány s vážnými situacemi, nežijí v době všeobecného dostatku, a poměrně brzo zjišťují co je život a práce. O to víc ty radosti znamenají. Věra Plívová - Šimková pro mě patří k vůbec nejlepším tvůrcům dětských filmů, jestli není rovnou nejlepší. A upřímně Krause jsem si nikdy v dospělosti neoblíbil, pro mě tohle dění pod Šibeničákem zůstává dodneška jeho nejlepší, ba životní role :) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Věra Plívová-Šimková natočila během své tvůrčí dráhy dva opravdu kvalitní filmy, a to Pány kluky a Krakonoše a lyžníky. Lišáci patří spíš k průměru, který ale ze vzpomínek vytahuje pěkný soundtrack. Vzpomínám si, že Liškova hudba z tohoto filmu se kdysi objevila i ve znělce Televizních novin. Je i zajímavé vidět filmové začátky dnešní mediální celebrity Honzy Krause. Místy by to chtělo v případě scén dětských radovánek použít nůžky a některé klukovské rvačky jsou i trošku nepřehledné. Celkový dojem (s nádechem nostalgie): 60 %. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Specialistka na dětské filmy režisérka Plívová-Šimková udělala film pro děti a mládež, který tak nějak po letech zapadl, a tak nějak neprávem. Nejsem zrovna příznivcem nebarevných filmů. Škoda černobílého obrazu, protože film pak přes množství hezkých českých propriet působí obrazově až strohým dojmem. Barva by film rozhodně oživila. Z dětských hereckých výkonů bych vyzdvihl vynikajícího Krause, který prostě svoje rozporuplné postavy mladých sígrů hrál pokaždé v jiné herecké poloze, a pokaždé skvěle. Kvalitní skladatel Zdeněk Liška příběh opatřil líbivou hudbou. Mnoho nescházelo a film bych klidně zařadil k tomu nejlepšímu v oblasti českých filmů pro děti a mládež. Zvláště když téhle tvorbě dnešní tvůrci nevěnují pozornost. 60% ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Patrně nejcelistvější a nejlepší film režisérky V.Plíhové-Šimkové. Dělala na něj rozsáhlý konkurs, ve kterém na roli největšího rošťáka byl vybrán J. Kraus (sám na to vzpomíná jako na příjemnou záležitost, kdy byl nasazený rovnou do posledních kol konkursu, a když přišel mezi čekající adepty, tak slyšel jen polohlasné - to je špatný, když je tady i on; a ukázalo se, že J.Kraus si počínal lépe než chlapci z vesnice, od nichž se předpokládalo, že umí jezdit na koni či pohybovat se po venkově tak, jak to role vyžadovala, ale s přirozeností projevu to bylo už horší.... Šibeničák je hoch, který si vystačí sám, má rád třeba zajíce, neloví je, ale nic nemá proti nejsympatičtější holčině ve filmu, aby se o něho ucházela. Děti se jinak ve filmu na jako na povel divoce smějí, výskají a bručí, a je třeba dodat, že to bylo na povel. Film končí nečekaným zjištěním, že sígr, kterého hraje J.Kraus, miluje právě narozeného koníka, utíká skrz něho ze školy, protože tuší, že přišel na svět a něco s ním není v pořádku, a slibuje svému otci, který by ho nejraději utratil, se slzami v očích, že si ho vypiplá, že bude k něčemu. Koník ale brzy umírá a J. Kraus je z toho zoufalý a jako by mu končil jeho svět správného rošťáka a vážněl. Jeho další vývoj je nejasný, neb film skončil. Asi kde měl.***(3.10.2010) ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jeden z pozoruhodnějších filmů Věry Plívové-Šimkové. Překvapí mj. velmi slušnou kamerou a hudbou (není ovšem divu, jejím autorem je Zdeněk Liška) Také herecké výkony nejsou nijak špatné. Celkový dojem: 65% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Režisérka Věra Plívová-Šimková se i v tomto, černobílém filmu věnuje dětem – opět z vesnice v horách, kteří řeší problémy s přátelstvím, láskami, řevnivostí – i s koňmi. Tentokrát v podstatě bezpříběhové schéma nemá čím upoutat. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Táto, a mohl bych si za zlatej zub koupit koně ??" ;) Ne kůň, ale Liška s jeho tradičně famózními hudebními motivy platí za jediný motiv, který zde stojí za to.. Kromě darebáka Krause.. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Opět jedinečný film Věry Šimkové - Plívové s báječnou hudbou božského Zdeňka Lišky. Tento skvělý filmový počin jasně dokazuje její mimořádný cit pro výběr mladých herců a jak důsledně a tvrdě děti vedla, někdy až na hranici kaskadérských výkonů. Bohužel v dnešní české tvorbě nemá paní režisérka žádného kvalitního nástupce, takže nám příznivcům dětské poetiky zůstává jen vzpomínání u těchto filmových klenotů. ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Snad nejhezčí dětský film, co jsem viděla. Nezapomenutelný pan Petárek v podání Františka Pacholíka. A nádherná Liškova hudba - nostalgická, smutná, veselá, hravá, humorná i strašidelná - poslouchám v nekonečné smyčce. Nejlepší moment: scéna s pohřebnickou šálou:) ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Své udělala i zima. Mám ráda příběhy, které se odehrávají v zimě. Malého Krause mi bylo líto, když mu museli zastřelit kobylu Sylvu. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Je až s podivem, jak někdo, kdo dokázal ve stejném žánru natočit takový skvost, jako Páni kluci, dokáže natočit i toto dětské nic. 2* za Krause a vzpomínky na dětská léta. ()

topi 

všechny recenze uživatele

" Byl jednou jeden kopeček a na kopečku zvoneček. Zvoneček, pod ním kaplička, vedle kapličky márnička. A za márničkou, šibenice! " Jeden z nejkrásnějších dětských filmů. Už kvůli nádhernýmu prostředí podhorské vesničky, nebo kvůli nádherné hudbě Zdeňka Lišky, která jede v podstatě nepřetržitě po celou dobu filmu. To je prostě paráda, střídání melodií s hororovými pasážemi (v noci na hřbitově a márnici, nebo vyvolávání duchů), škoda, že se tenkrát nevydávali soundtracky. Dětští herci jsou naprosto přirození, to si Věra-Plívová-Šimková vždycky dokázala ukočírovat a nejen Jan Kraus je zde vynikající, i ostatní dětské role jsou perfektní a skvěle natočené bitky (i mezi holkama), nebo sáňkování jsou prostě úžasný. Výborní jsou i staří herci neherci, které si paní rezisérka vybrala přímo ze své rodné vesnice, kde je snímek i natočen. Dodává to filmu tu neokoukatelnou pravou tvář tehdejšího venkova. Tento film není jen pro děti, jistě potěší i dospělého diváka, zejména ty, kteří v té době vyrůstali a dokázali se zabavit pobíhaním po přírodě a ne jak v dnešní době, když jsou děcka zalezlí doma u počítačů. Výborné komentáře , které jsou na dvd, poskytli Jan Kraus a filmový historik Petr Taussig. Pro mě absolutně nezapomenutelný film s překrásnou hudbou Velemistra Zdeňka Lišky. Akorát nechápu zdejší hodnocení, lidem zřejmě nedošlo, jak vypadají dnešní dětské filmy, kterých už je poskrovnu a stejně stojí za starou belu. ()

corona 

všechny recenze uživatele

Detské filmy režisérky Šimkovej mám rada, Krakonošovi som dokonca udelila bez váhania plný počet. Tento ma však ničím nezaujal, dokonca som deťom ani nerozumela, nakoľko sa medzi sebou nerozprávali, ale len po seba kričali, vysmievali sa a robili si zle (viem, deti sa tak bežne chovajú). Dojemná starostlivosť o chorého koníčka na záver to žiaľ už nezachránila. Na druhej strane z etnologického hľadiska, zaujímavé zachytenie života v horách. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Mne utkveli z tvorby pani režisérky v pamäti hlavne jej porevolučné, teda posledné filmy, napr. Kruh, Artuš a Dámě kord nesluší. LMaŠ ma trošku odradzoval tým, že je čiernobiely. Podľa počtu vydaní na DVD, či TV repríz som si myslel, že ide o kultový film, a preto ma zaskočilo, že neexistuje kolorovaná verzia. Ukázalo sa, že je to len nuda s nevyužitým potenciálom. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

.....kedysi populárny film,často v TV uvádzaný....nikdy mňa extra nezaujal ..."taký odvalený dej i herci"..... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Najlepsia reziserska detskej ceskoslovenskej kinematografie je pre mna Plivova -Simkova. Krasny normalizacny film, detske radosti na snehu, kone v zasnezenej krajine ...... este nech si deti uzivaju zivot, lebo v dospelosti budu musiet praktizovat hrozne a skutocne desive veci : budu musiet byt priamo dokonca az zaangazovane pri budovani kapitalizmu. Teda pardon, tu este komunizmu, kapitalizmus budujeme az po 11/1989 : 80 % ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Za prvé tohle není žádná komedie ,ale dobrodružný snímek (nejen) pro děti. Tak nevím jestli černobílé zpracování tomu pomohlo či naopak? U mě je to spíš ke škodě ,dělá ten snímek docela hodně nevlídný. Jan Kraus tu působí najednu stranu docela drsně ,ale zároven se dokáže postavit na tu správnou stranu. Jeho protiklad a v podstatě kladas Zdeněk Tůma je zase opak ,ale jak už to tak je ,tak ty dva se spřátelí. Na tenhle film musíte mít náladu. ()

Reklama

Reklama