Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vinnetou, náčelník Apačů, je postřelen bělochy při pokusu o záchranu indiánského chlapce. Raněného jej nachází fotograf Napoleon Charbonneau a spolu s lidem Pajutů a Old Shatterhandem Vinnetua zachraňují. Později Vinnetua přepadne Tashunko Sapa, mladý Komanč, který se mu snaží ukrást koně. Vinnetou se stane jeho učitelem - takovým, jakým pro něho byl Starý Medvěd, jeho více než otec, kterého mu zabili před očima. (mibara)

(více)

Recenze (98)

kingik 

všechny recenze uživatele

Úzká svázanost s "mayovkami" vzala za své a je to dobře. Knížky byly stejně lepší. Najednou byl tady Vinnetou o pár desítek let starší, Old Shatterhand s panděrem a bojovné indiánské nedochůdče z kmene Komančů Tashunko Sapa. Poetika klasických dobrodružství byla v nenávratnu, ale Pierre Brice měl stále charisma, seriál se odvíjel v jiném a poněkud moderně-akčnějším duchu. 60% ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Že takřka vše s Pierrem Bricem v roli Vinnetoua je natočené jen na motivy románů K. Maye, je jasné každému čtenáři aspoň trochu zběhlému v díle tohoto autora. Ale natočit seriál, kde má Vinnetou zcela poraženeckou náladu a nechá si od darebáků vše líbit, to opravdu ne. Nebýt této velké závady, dal bych seriálu hvězdy dvě. Některé díly mají totiž atmosféru a jsou poměrně napínavé. Jiné jsou však na pokraji hvězdičky a odpadu. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Dávali to vždycky v neděli dopoledne ve Studiu Kamarád a já jsem z toho byl totálně nadšený, nicméně s čím mohl tenkrát člověk srovnávat? Nedávno jsme s kamarádem vyklízeli barák, protože se stěhoval a objevili jsme tam nejen videopřehrávač Beta, ale i spoustu kazet, kde byl, kromě předpotopního porna, i tenhle "skvost". Po dílu a půl jsme to museli vypnout. Dávám jen jednu nostalgickou hvězdu. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Seriál Vinnetou, v jehož titulcích není ani jednou zmíněno jméno Karla Maye. Ve skutečnosti jde o one-man show Pierra Brice, kvůli které je dokonce Old Shatterhand odsouzen do role trapného statisty, navíc byl obsazen hercem, který sice na první pohled vypadá jako starší verze Burianovy obálky knihy, na ten druhý jde ale vidět, že je to prostě jen tlustý dědek. Sám VInnetou tu tak může jednat jako absolutní bojovník za práva Indiánů, který nenávidí bledé tváře a Shatterhanda i Hawkense snad toleruje jen se skřípěním zubů. Dalšími hlavními postavami jsou pak přiblblý Komanč Tašunka a otravný ukecaný a zbabělý fotograf, kterého si zahrál autor scénáře, takže se nacpal, kde mohl, a nevystupuje snad jen ve dvou dílech. Začátek se hřmotnou hudbou, podivným střihem, zastřeleným dítětem a Vinnetouem střeleným do hlavy je děsivý, pak se ale uklidní. Největším problémem seriálu je tak to, že se v něm takřka nic neděje. Jen se pořád mluví o tom, co se stane, a nakonec se nestane nic. Aspoň se mezi knižními dialogy občas objeví hláška tak šílená, že člověk jen kroutí hlavou. "Mnoho indiánů tam nechalo svoje péra, když jsem udělal tuhle fotku." "Byl to starý muž, tak jsme ho poslouchali. Ale pak jsme ho museli praštit veslem, abychom se dostali včas domů." "Připravili mě o nevinnost. Žádný muž už pro mě nikdy nebude hrát na flétnu před mým teepee." "Pomoz, Vinnetou, bledé tváře znásilňují naše ženy a pálí naše teepee!" "Ty stvůry!" Atd. A nezapomeňme na dobré trávy a zhuleného Starého Medvěda! ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Věřím, že v tu dobu na to stejně všichni koukali a byli rádi za další příběh náčelníka Apačů, i když odkloněného od knih. Když jsem si dal dneska maraton, netušil jsem, že to bude tak špatné, jak hodnocení zde napovídá. A ono bylo ... Ani Vinnetou to nezachránil, ani hlubší myšlenka, kterou do příběhu chtěli dát, ani návrat Sama Hawkense se stejným hercem... Byla to jednoduše nuda a nuda, kde se místy objevila parodie na Old Shatterhanda. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (8)

  • Tašunku ztělesnil student filozofie Eric Do Hieu, jehož matka byla Francouzka a otec Vietnamec. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)
  • Seriál není natočen podle žádné knihy Karla Maye. S námětem přišel sám Pierre Brice, aby poukázal na skutečné problémy Indiánů na konci 19. století. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)

Související novinky

Pierre Brice 1929 - 2015

Pierre Brice 1929 - 2015

06.06.2015

Po těžké nemoci zemřel v pařížské nemocnici herec Pierre Brice. Představitel legendárního Vinnetoua pocházel ze šlechtické rodiny. Vystudoval herectví a v počátcích se živil jako zpěvák. Hereckou… (více)

Reklama

Reklama