Reklama

Reklama

Záchrana Benátek

  • Francie Les Villes de l'impossible : Sauver Venise (více)
Francie, 2017, 46 min

Režie:

Barbara Necek

Obsahy(1)

Strhující pohled na technologie, které udržují nádherné město nad vodou... Mnoho století se zdá, že jsou Benátky odsouzené k zániku. Jak je možné, že odolávají vodnímu nebezpečí tak dlouho a co je potřeba udělat pro to, aby úžasné paláce a náměstí nakonec nezalila voda? Podíváme se do historie Benátek z pohledu stavitelství a architektury a seznámíme se s technologiemi, které po staletí umožňovaly přežití města v laguně. Benátky jsou fascinujícím projektem, o jehož záchranu nyní usiluje systém Mojžíš, tvořený obřími automatickými hrázemi. Odborníci přicházejí s dalšími nápady, z nichž některé uvažují o vyzvednutí celého města pomocí vstřikování mořské vody do podloží. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument, ktorý pekne spojil históriu Benátok so súčasným stavom a tak sa nestal len technokratickým popisom problémov s kanálmi a záplavami. O Benátkach a ich kanalizačných systémoch som videl viacero podobných dokumentov, ale väčšinou nudili. Tento nie. ()

Reklama

subic 

všechny recenze uživatele

Zde popisovaný ochranný systém Mojžíš nějak nezafungoval teď v roce 2019 a na nám. sv. Marka bylo opět přes metr vody. Ale třeba nevěděl jsem, že se Benátky propadají také proto, že si tam odčerpávají podzemní vodu, což třeba za posledních 30 let mělo za následek pokles o 13 cm a to není málo. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pohled na Benátky jinak je bezesporu zajímavý. Vždycky mě zajímalo, jak vzniklo město na tak zajímavé místě stojícím prakticky na vodě. Stejně tak se mluví o Benátkách pod vodou už mnoho let. Vymyslet co s nimi nebude zrovna jednoduché, ačkoli v 21. století už může jít ledasco. Systémy, které už nyní fungují jsou ale bez debat zajímavé a jen jsem zvědavý, jak budou fungovat i nadále. Zda ještě za 50 let Benátky budou existovat v podobě jaké je známe i dnes je otázka, nejspíš se toho už nedožiju... ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama