Reklama

Reklama

Šokující odhalení

  • USA Bombshell (více)
Trailer 1

Skupina žen vytáhne do boje proti zakladateli Fox News Rogeru Ailesovi. Nelíbí se jim jeho obtěžování na pracovišti. (Filmbox)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (136)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na to jakého tématu se to týkalo mě to až překvapivě bavilo, jednu modrou větu tam pronesla postava Margot Robbie směrem k Charlize Theron, ale to co se děje v USA a jak moc se to promítá do filmů, to je neuvěřitelný a není mě to z toho vůbec dobře. Jo a jak se žřídila Nicol s Charlize na plastice, to nemá obdoby, takový krásný ženský to byly, ach jo. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Docela solidní zábava, kterou ale neameričan asi úplně nedocení. Těžko se mu totiž vysvětluje, jak je možné, že zneužívané ženy bojují proti něčemu, čeho jsou samy součástí, navíc je tu ten hodně rozporný bod toho, že k sexuálnímu styku je de facto nikdo nenutil, ale v rámci dobré práce ho podstoupily. Právě onen morální aspekt je asi tím nejproblematičtějším, protože úplně neumožňuje empatii s hlavními hrdinkami. Jay Roach nicméně dělá, co může, doplácí ale také na extrémní množství postav, které se zužují jen na titulek se jménem bez jakýchkoliv dalších charakteristik. Bombshell je tak spíš atraktivním popisem celých událostí než svébytným filmovým dílem, které by v hlavách zůstalo o něco déle. Přístup bourání čtvrté stěny mu vydrží jen na začátku, což je ale dobře, protože k tomuto tématu se úplně nehodí, navíc je zpracován hodně kulometně. Je trochu škoda, že spád snímek nabere až někde v polovině, kdy se začne celá aféra rozplétat, do té doby se však trochu táhne a je opravdu umořen množstvím postav. Nad vodou ale snímek drží skvělé výkony k nepoznání namaskované Charlize Theron, pro níž šlo o evidentně osobní téma, o moc ale nezaostávají ani Margot Robbie a Nicole Kidman, John Lithgow tu vystřihl dalšího ze svých záporáků, nicméně jeho postava je klišovitá a přesně splňuje primární představy o sexuálním predátorovi, tj. slizký, starý a nepohledný muž, který má moc. Ve výsledku tak je Bombshell relativně zdařilou záležitostí, kterou ale asi ocení víc v zemi vzniku než jinde na světě a její aktuálnost bude záviset na tom, jak se bude celé hnutí Meetoo vyvíjet a co se bude dít dál. Jako určitá zpráva o dnešních USA a společenské situaci, v níž už machismus úplně neplatí, nicméně funguje velmi dobře. 60 % ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Kterak se na popud jediné žaloby rozjede bouřlivá kampaň, kvůli níž už nesmějí otylí zakomplexovaní zaměstnavatelé vyzývavě hledět na mladé, spoře oblečené děvenky. Táhnou to především výborní herci a pozornost se daří udržovat také zběsilou zásobárnou informací a dialogů, ovšem příběh vystřelí odnikud a chybí mu nějaký nadstandardní režijní rámec, nemluvě o evidentně osekaném ženském vzepětí, které postrádá pevně zacílenou argumentační hodnotu a spoléhá prostě na to, že s hrdinkami musíme automaticky soucítit. Což ale vždy nelze, protože jsou dobrovolně a hrdě součástí hyenovitého (či alespoň takto vykresleného) média a sami mají k ryze sympatickým figurkám daleko. A v té záplavě jmen a postav se jeden začne po chvíli docela ztrácet. Nejvíce mě paradoxně bavil parádně namaskovaný John Lithgow, který svou roli zvládl bravurně. 60% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jelikož nejsem Američan, tak jsem o tu moderátorku, která se postavila ve své show před celým národem Trumpovi, ani nezakopl. Tudíž jsem film přešel absolutně bez zájmu. Jen s tím rozdílem, že jsem se nemohl vynadívat na Margot, Nicole a Charlize. A nejde jen o jejich krásu, jako i o to, že je maskér předělal k nepoznání. Tak když už nic, tak aspoň něco, že… ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tyhlety film/exposé věci mě vždycky přijdou zajímavé, protože dost testují možnosti toho, co fikční kinofilm snese. Je to v podstatě námět pro reportáž, pro text, pro žurnalistický výstup, ale zpracováno to je do konzervativní podoby celovečerního filmového vyprávění - vždy to ve mně budí velmi zajímavé pocity, někdy to může být hodně statické a mechanické, někdy to může působit divně - ale má to zajímavou energii. Co se týče tohohle konkrétního skandálu, přijde mi osobně celkem nefunkční, že ten film řeší konflikt toho, že ženám se stalo něco hrozného, když chtěly "jen dělat svou práci". Jenže ona práce byla žurnalistika na Fox News, která má mimo jiné legitimizaci oněch hrozných věcí v DNA. To mohl být fascinující kontrast a konflikt, který prakticky není osloven. Kdyby se tyto ženy nestaly oběťmi sexuálního obtěžování nebo jiných křivd a zločinů, neměly by s Foxy žádný problém a šířily by agresivní škodlivé neetické dezinformace dodnes. Přitom negativita Fox News je tu plně vykreslována, takže ten kontrast zůstává, jen je zcela neosloven. Abych vysvětlil, co tím myslím, použiju extrémní příklad: Je to jako by vznikl film z druhé světové války o tom, jak byly členky NSDAP ukřivděny a nemohly rozvíjet svou stranickou kariéru. Jako jo, je to asi nefér vůči nim, ale opradu budem přehlížet toho slona v místnosti? ()

Galerie (272)

Zajímavosti (16)

  • Josh a Ben Lawsonoví, ktorí hrajú vo filme bratov Murdochovcov, sú bratmi aj v skutočnosti. (Astonko)
  • Kvůli své roli si Margot Robbie založila falešný účet na Twitteru, pomocí kterého sledovala co největší počet mladých, pravicově orientovaných žen, aby pochopila nejen Kaylu, ale i její fanatismus. (Duoscop)
  • Zatiaľ čo film je zameraný na sexuálne obťažovanie na pracovisku, Margot Robbie prezradila, že si úplne neuvedomila, o čo ide, kým si neprečítala scenár: „Šokovalo ma, keď som si prvýkrát prečítal scenár, že sexuálne obťažovanie zahŕňa akékoľvek nevítané sexuálne návrhy. Vždy som si myslela, že si to vyžaduje fyzický kontakt, aby to bolo považované za nezákonné alebo nesprávne. Skutočne som ostala v šoku." Margot dodala, že uvedomenie si, že takéto obťažovanie nemusí byť fyzické, ale aj verbálne, ju prinútilo zapojiť sa do filmu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama