Reklama

Reklama

O makové panence

(seriál)
  • angličtina Poppy-seed Girl and Butterfly Emanuel (festivalový název) (více)
Animovaný / Pohádka
Československo, 1972, 1 h 43 min (Minutáž: 7–8 min)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Panenka v červené sukýnce z pole plného rozkvetlých makových květů a motýl Emanuel s černým kloboukem, to jsou dva hlavní hrdinové seriálu, který vznikl podle námětu známého spisovatele Václava Čtvrtka. (Česká televize)

Recenze (68)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z těch případů, kdy něco, co je označováno za klasiku, mě fakt nebere. Už jako malá jsem neměla tenhle večerníček moc v lásce, což je asi u pořadu zaměřeného na dětské publikum docela zásadní chyba. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Galadriel to napsala za mě. Nevím v čem je problém, ale prostě se na tenhle večerníček nedokážu dívat. A to je to jeden z počinů velikána Václava Bedřicha, čtený Vlastimilem Brodským, s hudbou od Jaroslava Celby. A to je bez debat sestava par excellence. Bohužel si jaksi nikdo z těch věhlasných pánů nevšiml, že z hlediska příběhového se jim pod rukama odehrávají strašlivé náznaky čehosi, které nemají pointu a často ani nedávají smysl. No vida, a konečně máme viníka:) 50% ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Lehce podprůměrný večerníček od jinak mimořádně úspěšného dětského animovaného scénáristy a režiséra. Nevím, ale nikdy mě moc tyto příběhy Makové panenky v červené sukénce tančící mezi květy vlčího máku společně s motýlem Emanuelem nezaujali (možná to bylo jen tím že jsem byl přeci jenom kluk, nebo jsem byl prostě na tyto a jimi podobné příběhy už tenkrát moc duševně a psychicky vyspělí). Připadá mi, jako by byl tento večerníček valnou vetšinou lidí tak trochu možná neprávem opomíjen a zapomenut, ale na druhou stranu si říkám, co by za tento nápad dnešní scénáristé vůbec dali. Netřeba o tom více mluvit, sami víme co poslední dobou vzniká za skvosty a následně běží v naší televizi. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Makový závin, makové koláče, makové buchty a nudle s mákem mají svou Bohyni. Miluju cokoliv s mákem. Maková panenka byla pravou patronkou makoveho pole. Není divu, že se Emanuel tak snažil a na rukou ji nosil. Hlas pana Brodského byl stvořen pro dětské usínání. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malý, tento večerníček se mi z kvanta tehdy vysílaných líbil asi nejméně... Holt kritik od narození. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Opiová panenka mi vždy byla u (plínce stěží odrostlé) prdýlky, Motýl Onanuel byl moje první láska a společně s přívětivým dabingem pana Brodského to stačí na třetí jiskřičku. Přesto jde o jeden z těch méně oblíbených večerníčků mého útlého... *pohled na starou fotku*... oprava - baculatého dětství. 55% ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Emanuel je opravdu strašný tragéd, což je ještě podtrženo tím, že skoro ve všech dílech je problém s nějakou další mužskou postavou motající se kolem té jeho bezstarostné černovlasé tanečnice v červené sukýnce. V díle s konkurenčním motýlem je to trochu přes čáru, ale dobře mu tak. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Jako dítě mě hodně vystrašil díl o dvou Emanuelech. Dodnes si živě pamatuju, jak mi do mého dětského světa naprosto nečekaně vletěl, jako příšerná noční můra, ten druhý Emanuel a jako motýl-buldozer mi rozjezdil všechny bábovičky. Moje představy o čisté a silné lásce, kterou nějaká maková panenka zahoří jednou i ke mě. A už nás nikdy nic než smrt nerozdělí... A pak mi na dveře dětského pokojíčku zaklepal hůlkou ten dvojník a zblbnul mi mojí panenku, syčák! Moje dětská hlavička prostě nepobrala, jak je to možné... Najednou má ta moje káča pitomá oči jen pro toho floutka! A na mě, na svoji velkou lásku, naprosto... dlabe. Byla to prostě taková první pořádná facka od života, jako záloha na všechny ty další, které už na mě natěšeně čekají někde za rohem. A ještě ke všemu se ten ňouma (ten pravý) Emanuel neuměl s nastalou situací chlapsky vypořádat, třísknout dveřma a letět opylovat jinej kvítek ze širé a nekonečné louky života. Jen jsem tenkrát nevěděl, jak to jeho chování nějak trefně a erudovaně popsat. Tak už to vím. Jak se vzácně shodli akisha a prvosenka od vedle : "Emanuel byl opravdu neskutečný tragéd" :-) ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Ach, jak je to dávno. Bohužel mi to zkazilo na dlouho vztah k přírodopisu, ale méně, než učitelé, co mě ho učily, a neuměli to. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ako dieťa som túto rozprávku miloval, maková panenka bola symbolom krásy. Rozprávka Václava Čtvrtka mala 13 večerníčkových rozprávok. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem měl tyhle pohádky na audiokazetě. V televizi, animované, mne až tak nebraly, možná proto, že u adiopohádek člověk zapne fantazii a představuje si věci jinak. Ale přece jenom příběhy jsou veselé - turecký měsíc, který odvezou s tureckým medem mne vždy pobaví, stejně jako náprstek nebo bum bác cibaba prsk. ()

Reklama

Reklama