Reklama

Reklama

Život na zámku

(seriál)
  • Slovensko Život na zámku
Drama / Rodinný
Česko, (1995–1998), 44 h 35 min (Minutáž: 50–53 min)

Režie:

Jaroslav Hanuš

Scénář:

Jan Míka

Kamera:

Jan Osten

Hrají:

Tomáš Töpfer, Kateřina Macháčková, Kateřina Kaira Hrachovcová, Petr Hradil, Jiřina Jirásková, Pavel Soukup, Jana Synková, Lenka Termerová (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(52)

Obsahy(1)

V seriálu se potkáme s početnou rodinou Králových, s babičkou (v neodolatelném podání J. Jiráskové), doktorem Králem (T. Töpfer), jeho ženou, profesorkou gymnázia (K. Macháčková), dcerou Simonou (K. Hrachovcová) a synem Otakarem (P. Rajchert). Hlavní osu seriálu tvoří osudy rodiny žijící v menším českém městě. Budeme sledovat jejich snahu o výměnu bytu, radost nad nečekaným dědictvím i smutek nad ztrátou zámku, získání nové ordinace, problémy se zamilovaným synem, nezdárným studentem, i dcerou, která by se ráda stala novinářkou… (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ještě mám v živé paměti, jak ČT tehdy jásala "Našli jsme nového Dietla!" Postupem času se můj názor na oba změnil, Jan Míka se tímhle seriálem víceméně vyčerpal (jeho pozdější snahy o zobrazení různých lidských charakterů v Náměstíčku, Návsi a Příkopech se smrskly spíše na hledání nějaké aspoň trošku smysluplné pointy), tady však neustoupilo vyprávění snaze o podléhání módním trendům a vyplatilo se. Tradiční, studiový seriál? No proč ne, spolu se zdravým odstupem a téměř absolutním sympaťákem MUDr. Králem (občas křičí, protože chlapi jsou holt ješitní, ale vždy mu dojde, co je jeho povinnost a koho má nejvíc rád) a s vědomím slabší třetí série, kdy se už děj poněkud drobil a zpracovával použité zápletky znova, mi to vychází na poctivých 90% a mnoho dalších repríz. Jenom přidám malý vzkaz Tsunamimu_X: ta majestátní hudba, to mají být ty etudy pro klavír a housle od Miroslava Kořínka? To snad ne! :-) ()

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Seriál, který dnes možná zavání lacinou televizní výbavou. Faktem ale zůstává, že Jan Míka si s příběhem a dialogy poradit uměl. Nebyly fádní. A Töpfer je fajn herec, který mě dokáže vždycky rozesmát :) jen těch dílů vyrobili možná moc a poslední řada seriálu byla taková obyčejná. Neurazila, ale nijak výrazně nenadchla. ()

Reklama

solskjaer 

všechny recenze uživatele

První série tohoto velmi oblíbeného seriálu mě hodně překvapila a vydržel jsem u ni až do konce. Sice tento typ seriálů nemám moc v lásce, tenhle mě dostal a každý týden jsem hltal dobrodružství rodiny Králů plnými doušky. Když seriál skončil myslel jsem si, že už po něm nikdy ani nevzdechnu, ale co mě překvapilo byl ten fakt, že když jsem se na něj po několika letech znovu podíval stále se mi velice líbil a pořád mě stejně dobře bavil jako kdysi. Sice druhá série ho hodně sráží k zemi, ale i tak jde o ojedinělý televizní seriál,kterému vévodí dobré herecké výkony, kde nejpřesvědčivěji svoji roli zvládla paní Macháčková, která v roli učitelky byla strašně přesvědčivá a kdybych nevěděl, že je to herečka první co by mě napadlo je právě učitelka. Škoda jen, že se takové seriály na televizní obrazovce objevují jen zřídka a mnohem oblíbenější jsou různá pouta, pojišťovny a redakce, která se ze seriálem Život na zámku nemohou ani rovnat. ()

martins 

všechny recenze uživatele

Pro mne seriál, který mne příliš moc nenadchnul, skvělé herecké obsazení, kterému vévodí především paní Jirásková, , v poslední roli pánové Kopecký, Moučka nebo Augusta a asi životní role pro Töpfera a Macháčkovou. Neskutečně pěkná Renáta v podání Kateřiny Brožové. Jinak příběh fádní, o jedné rodině, která žije v jednom malém bytě, s dvěma dospívající dětmi a babičkou, která kdysi posluhovala u hraběte Esperka, nezůstalo jen u toho a porodila mu nemanželského syna, hrabě si na svého syna vzpomene a v restituci získaný zámek mu odkáže, tím by mohl seriál skončit, bohužel vznikly i další díly, kdy postupně rodina Králových o zámek příjde a postaví si vlastní dům. Určitě lepší než seriály typu Rodinných pout, ale i tak zbytečně dlouhý... ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Původně mělo být všechno jinak. Marii Královou měla hrát Dagmar Veškrnová a doktora Krále Jiří Bartoška (brrr). Dílů mělo být původně obligátních třináct a název "Život na zámku" byl míněn ironicky (hrdinové žijí v ulici Na Zámku). V průběhu natáčení už ovšem Jan Míka psal další pokračování (ze skutečného zámku, o který museli hrdinové kvůli poklesu sledovanosti zase přijít), a ve výsledku to dělá dvaapadesát dílů. Poslední série, orientovaná zejména na Vydru a Kasanovou, už sice není to pravé ořechové, ale ze sympatií k celku hodnotím pěti. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (29)

  • V seriálu rodina získá zámek Temniště, ve skutečnosti se jedná o zámek Roztěž u Kutné Hory. Nechal ho vystavět hrabě Jan Špork v druhé polovině 17. století. Dále se filmovalo v obci Vojkov, kde byly nafilmovány scény z domova důchodců. (Stocki)
  • U maturitní zkoušky je nad tabulí chybně pověšena česká vlajka. Pořadí barev pro svislou vlajku ČR je tedy v epizodě nesprávné. (astilbe)

Související novinky

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

16.03.2012

Po vleklých zdravotních problémech dnes zemřel ve věku 72 let herec Bronislav Poloczek. Pocházel sice z hornické rodiny, ale vzhledem k otcovým problémům s účastí ve 2. světové válce pod britskou… (více)

Reklama

Reklama