Reklama

Reklama

Život na zámku

(seriál)
  • Slovensko Život na zámku
Drama / Rodinný
Česko, (1995–1998), 44 h 35 min (Minutáž: 50–53 min)

Režie:

Jaroslav Hanuš

Scénář:

Jan Míka

Kamera:

Jan Osten

Hrají:

Tomáš Töpfer, Kateřina Macháčková, Kateřina Kaira Hrachovcová, Petr Hradil, Jiřina Jirásková, Pavel Soukup, Jana Synková, Lenka Termerová (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(52)

Obsahy(1)

V seriálu se potkáme s početnou rodinou Králových, s babičkou (v neodolatelném podání J. Jiráskové), doktorem Králem (T. Töpfer), jeho ženou, profesorkou gymnázia (K. Macháčková), dcerou Simonou (K. Hrachovcová) a synem Otakarem (P. Rajchert). Hlavní osu seriálu tvoří osudy rodiny žijící v menším českém městě. Budeme sledovat jejich snahu o výměnu bytu, radost nad nečekaným dědictvím i smutek nad ztrátou zámku, získání nové ordinace, problémy se zamilovaným synem, nezdárným studentem, i dcerou, která by se ráda stala novinářkou… (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

Danqo 

všechny recenze uživatele

Ak niečo patrí medzi top 10 autentickostí z českých deväťdesiatok, tak popri Danovi Nekonečnom, opoziční smlouvě a nevykúriteľných (česky nevytopitelných, zato slovensky ľahko vytopiteľných) sklenených vestibuloch má svoje miesto zaručené aj tento seriál. Tmavé interiéry, ošumelé exteriéry, biele ponožky, fialové saká. Napriek pokrivkávajúcej kvalite spracovania autentické, pretože odrážajúce realitu taká aká bola. Nezabudnuteľné hlášky, zrkadlo mužskej ješitnosti, a baví ma ako máloktorý čs. seroš. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ještě mám v živé paměti, jak ČT tehdy jásala "Našli jsme nového Dietla!" Postupem času se můj názor na oba změnil, Jan Míka se tímhle seriálem víceméně vyčerpal (jeho pozdější snahy o zobrazení různých lidských charakterů v Náměstíčku, Návsi a Příkopech se smrskly spíše na hledání nějaké aspoň trošku smysluplné pointy), tady však neustoupilo vyprávění snaze o podléhání módním trendům a vyplatilo se. Tradiční, studiový seriál? No proč ne, spolu se zdravým odstupem a téměř absolutním sympaťákem MUDr. Králem (občas křičí, protože chlapi jsou holt ješitní, ale vždy mu dojde, co je jeho povinnost a koho má nejvíc rád) a s vědomím slabší třetí série, kdy se už děj poněkud drobil a zpracovával použité zápletky znova, mi to vychází na poctivých 90% a mnoho dalších repríz. Jenom přidám malý vzkaz Tsunamimu_X: ta majestátní hudba, to mají být ty etudy pro klavír a housle od Miroslava Kořínka? To snad ne! :-) ()

Reklama

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě seriál dokázal bavit a dovolil mě nekomplikovaným způsobem se sblížit s jeho postavami. Ale po určitém čase jsem začal vynechávat jednotlivé díly až jsem příběh přestal sledovat úplně. Ale já to mám takto s hodně seriály a tak chyba možná leží někde jinde. Každopádně tento námět hodnotím jako lepší průměr. ()

Pisoarec 

všechny recenze uživatele

U mě jasně jeden z nejlepších, českých seriálů devadesátých let. Konečně alespoň do značné míry dílko o normálních, obyčejných lidech, ne žádných boháčích a uměle zahraných postavičkách. Tady se uplatňuje civilní herectví, zejména Tomáš Topffer a hlavně Vašek Vydra, coby sedlák Mráz, je skutečně vynikající. V některých dílech osudy rodiny Králových a nejen jich zajímavě gradují a stalo se mi, že jsem se několikrát ani nemohl dočkat dalšího pokračování. Život na zámku mě zkrátka vtáhl a musel jsem čekat dlouhých deset let na to, než se objevil další adekvátní zástupce na poli televizních seriálů a to Dobrá čtvrt, režírovaná Karlem Smyczkem, která sice kvalit Zámku nedosahuje, nicméně je to působivý počin. ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Mě se to líbilo. Dá se na to koukat i po letech, je to prostě taková velká rodinná sága z českých luhů a hájů. Nemyslím, že dneska by to někdo zvládl lépe, s ohledem na to, co se dnes točí. Pro mě je také zvláštní jev, že starší generace byla v hereckém obsazení víc sexy a zajímavá než jejich děti. K. Macháčková u mě s přehledem válcuje naprosto unsexy a nudnou K. Hrachovcovou a Soukup s Töpferem mají víc sex-appealu, než všichni ti otravní a nudní mladí kluci. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (29)

  • U maturitní zkoušky je nad tabulí chybně pověšena česká vlajka. Pořadí barev pro svislou vlajku ČR je tedy v epizodě nesprávné. (astilbe)
  • V 50. části s názvem "Nejasné příznaky" přichází Tonda (Jan Šťastný) domů s kytkou sytě růžových růží. Když pak vběhne do pokoje a hledá Simonu (Kateřina Hrachovcová), má v ruce žlutě pomerančové růže s menšími květy. (hermiona)

Související novinky

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

16.03.2012

Po vleklých zdravotních problémech dnes zemřel ve věku 72 let herec Bronislav Poloczek. Pocházel sice z hornické rodiny, ale vzhledem k otcovým problémům s účastí ve 2. světové válce pod britskou… (více)

Reklama

Reklama