Reklama

Reklama

Život na zámku

(seriál)
  • Slovensko Život na zámku
Drama / Rodinný
Česko, (1995–1998), 44 h 35 min (Minutáž: 50–53 min)

Režie:

Jaroslav Hanuš

Scénář:

Jan Míka

Kamera:

Jan Osten

Hrají:

Tomáš Töpfer, Kateřina Macháčková, Kateřina Kaira Hrachovcová, Petr Hradil, Jiřina Jirásková, Pavel Soukup, Jana Synková, Lenka Termerová (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(52)

Obsahy(1)

V seriálu se potkáme s početnou rodinou Králových, s babičkou (v neodolatelném podání J. Jiráskové), doktorem Králem (T. Töpfer), jeho ženou, profesorkou gymnázia (K. Macháčková), dcerou Simonou (K. Hrachovcová) a synem Otakarem (P. Rajchert). Hlavní osu seriálu tvoří osudy rodiny žijící v menším českém městě. Budeme sledovat jejich snahu o výměnu bytu, radost nad nečekaným dědictvím i smutek nad ztrátou zámku, získání nové ordinace, problémy se zamilovaným synem, nezdárným studentem, i dcerou, která by se ráda stala novinářkou… (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (29)

  • Seriálová ulice Na Zámku se ve skutečnosti jmenuje Na Groši a nachází se v Praze Hostivaři. (Flyer)
  • V seriálu si zahráli i bratři Saša nejml. a Václav Rašilovi. Zatímco starší Saša ztvárnil roli Adama Hrušky, první velkou lásku Simony Králové (Kateřina Hrachovcová), mladší Václav Rašilov ztvárnil v úvodních dílech úlohu studenta gymnázia. (majky19)
  • Seriál se natáčel od jara 1994 do října 1998 a natáčelo se v Kolíně a na zámku Roztěž. [Zdroj: Wikipedia.cz] (rafix)
  • Představitel Otakara Krále Petr Rajchert hrál v době vzniku seriálu v tehdy začínající kapele Chinaski. Celým seriálem se tak táhne skrytá reklama na jejich první album. V epizodě 3. zazní hudba kapely na diskotéce z kazetového přehrávače, v epizodách 22 a 30 se pak například objevují plakáty kapely na zdech pokojů. (X-256)
  • Vůz, ve kterém jezdil Král (Tomáš Töpfer), byl německý Ford Escort III, vyráběný v letech 1980-1986. (JARDAHONDA)
  • Paní Hruškovou ztvárnila režisérova manželka Jaroslava Hanušová. (M.B)
  • Pro fiktivní město Hradiště použili tvůrci rovněž smyšlenou poznávací značku aut. Měla správný tvar, ale neexistující počáteční písmena HC. Toto přeznačení však nešlo úplně do důsledku, když například v 51. epizodě veze Marii Královou (Kateřina Macháčková) vůz záchranné služby do nemocnice, je možné si u ně všimnout standardní kolínské SPZ. (Haller)
  • Kateřina Macháčková měla v té době kratší zrzavé vlasy, a tak nosila v prvních dílech blond paruku. (Stocki)
  • Dagmar Veškrnová se ale nakonec v seriálu objevila, a to v menší roli hraběnky Esperkové. Během natáčení se rovněž provdala za tehdejšího prezidenta Václava Havla. (Stocki)
  • Hlavní ženskou roli měla původně ztvárnit Dagmar Veškrnová. Ta ale v té době měla roztočené dva seriály, a tak se nakonec tvůrci rozhodli dát roli Marie Králové herečce Kateřině Macháčkové. (Stocki)
  • V seriálu rodina získá zámek Temniště, ve skutečnosti se jedná o zámek Roztěž u Kutné Hory. Nechal ho vystavět hrabě Jan Špork v druhé polovině 17. století. Dále se filmovalo v obci Vojkov, kde byly nafilmovány scény z domova důchodců. (Stocki)

Život na zámku - Svatba (1997) (epizoda) (S02E05)

  • V bytě manželů Bohatových visí na stěně větší obraz s šachovnicí. Jedná se o jeden ze dvou shodných moderních obrazů, známých z filmu Nahá pastýřka (1966). Jeden byl originál, druhý kopie, který skrýval zamalované zmizelé plátno „Nahá pastýřka“, jehož autorem byl slavný malíř Fragonard. (Ganglion)

Související novinky

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

16.03.2012

Po vleklých zdravotních problémech dnes zemřel ve věku 72 let herec Bronislav Poloczek. Pocházel sice z hornické rodiny, ale vzhledem k otcovým problémům s účastí ve 2. světové válce pod britskou… (více)

Reklama

Reklama