Reklama

Reklama

Carnivale

(seriál)
  • USA Carnivàle
Drama / Thriller / Mysteriózní
USA, (2003–2005), 20 h 17 min (Minutáž: 44–56 min)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Michael J. Anderson, Nick Stahl, Adrienne Barbeau, Patrick Bauchau, Debra Christofferson, Tim DeKay, Cynthia Ettinger, John Fleck, Carla Gallo, Toby Huss (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Strhující drama odehrávající se ve 30. letech v poušti Velkých rovin.  1934. Pouštní kraj Velkých rovin v Oklahomě. Tohle je poslední velký magický věk. V čase obrovských písečných bouří, děsivého sucha, záplav a epidemií – znamení božího hněvu a předpovědí Apokalypsy – začíná konečné účtování mezi dobrem a zlem. Bitva se odehrává v samém srdci říše zvaná Amerika. A až skončí, lidstvo navždy pochopí, proč se stal zázrak. Dvanáct dílů tohoto dramatického seriálu se odehrává při putování cirkusu pouštní krajinou v Oklahomě a sleduje osudy tajemného osmnáctiletého uprchlíka se skrytými schopnostmi a charismatického misionáře, jejichž cesty se zkříží. Je to doba, kdy je zlo na vzestupu po celém světě, protože velká ekonomická i sociální krize napáchala nenapravitelné škody. Po matčině smrti se Ben Hawkinson, který utekl od gangu, hledaného pro vraždu, přidá k cirkusu. Vede jej tajemný impresário zvaný „Šéf“. Ve společnosti vyděděnců Hawkins náhodou objeví své nadpřirozené schopnosti. Mezitím je metodista Justin Crowe, pastor v kalifornském městečku Mitern, sužován apokalyptickými sny a vizemi. On sám také vládne dlouho potlačovanými mimořádnými schopnostmi. Ben a bratr Justin, oba vytrženi ze svých životů, zjišťují, že svět, který znali, je znovu uvržen do pradávného konfliktu mezi Světlem a Temnotou a oni jsou v této bitvě hlavními hráči. V hlavních rolích hrají: Nick Stahl (V ložnici, Terminátor 3), Clancy Brown (Vykoupení z věznice Sahwshank), Michael J. Anderson (Twin Peaks), Adrienne Barbeau (Útěk z New Yorku), Patrick Bauchau (Cela) a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (198)

golfista 

všechny recenze uživatele

Je to hodnocení jenom prvního dílu, ale neubráním se :) Dostatečně tajemné, skvěle natočené, obsazené a zahrané. Pokud kvalita nebude výrazně kolísat, pak u maximálního hodnocení zůstanu. ... Jestli máte HBO, rozhodně si nenechte ujít. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Je to perfektní seriál, HBO opět nezklamalo. Srovnání s Twin Peaks není úplně přesné, byť žánrově je tento seriál na stejné vlně, nicméně atmosféru mají oba seriály poněkud odlišnou. Rozhodně si momentálně netroufnu říci, zda je Carnivale na dobré cestě stát se po vzoru Twin Peaks dalším "kulťákem", ale tvrdím, že fandové Lynchova seriálu budou s tímto výtvorem určitě spokojeni. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Další opus z dílny HBO odehrávající se ve 30. letech na území Ameriky v době největší krize zobrazující postavičky jednoho rozlehlého cirkusu, který žije ze dne na den a o jeho existenci bojuje každý jednotlivec zároveň. Přitom každý, kdo v cirkusu dělá není obyčejný člověk a proto je seriál tak zajímavý. V seriálu se prolínají dva příběhy a to příběh Bena Hawkinse, který se náhodou ochomýtne okolo cirkusu a zfanatizovaného kněze Justina Crowe, pro kterého je křesťanství vše a zaplatí za něj krutou daň. Mimochodem herec Clancy Brown ho ztvárnil naprosto úchvatně a věřte mi, že silných a emotivních scén si s ním užijete opravdu dost. Když se to tak veme cirkus Carnivale je společnost lidí, které okolí, kde žili vyhnalo, jako dříve vyháněli čarodějky na kříž a upálili je, tito lidé se dostali do cirkusu, kde za svoje postižení nebo jak chcete dar si nechávají platit a není to žádný med. Samotný seriál je natočen mysticky, tajemně a věřte mi, že na řadu děsuplných otázek, kterých je v seriálu bezpočet nedokážete naleznout odpověď. Což je nakonec dobře, co by to bylo za seriál plný mystiky a tajemna, u kterého byste se nebáli zapřemýšlet a strachovat se o každou postavu v jednotlivém díle zároveň. I když život v cirkuse ubíhá opravdu pomalu, Carnivale Vámi prolítne, stejně jako mnou, že se budete na konci divit, čím jste to byli vlastně svědkem? co to vlastně projelo Vaším okolím? a bylo to vůbec skutečné? To záleží na Vás jak jste ochotni tomu všemu věřit, jedno je jasné Carnivale je a bude nejcharismatičtější cirkus v dějinách světa. (8/10) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Úžasný seriál, který má v sobě nádech mystična a 20. let minulého století. Krásná kamera spojená s kostými a výpravou, které umí vyrazit dech. Jednou z nejsilnějších výhod je bezpochyb scénář, který je perfektně zamotaný, tajuplný a zvláštní. Druhá velká výhoda je skvělé obsazení, které je napěchováno budoucími hvězdami, ale i staršími matadory. Právě na HBO začala druhá řada tohoto seriálu a jako předtím i ted(možná i o hodně více) nedočkavě očekávám každý díl. HBO zase jednou zabodovalo a ukázalo, jak se dělají seriály. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,V ZOUFALÝCH ČASECH DOBROTIVÝ BŮH SHLÉDNE NA SVOJE STÁDO A VYBERE JEDNOHO MUŽE, KTERÝ INSPIRUJE DAVY, MUŽE, KTERÝ PŘEKONÁ NEPŘEKONATELNÉ, MUŽE, KTERÝ NABÍDNE NADĚJI TAM, KDE VLÁDNE BEZNADĚJ..“...... /// Partička zrůd a on. On. ON!... Cirkus Humberto podle HBO. Podivnosti, záhady, tajemství, přeludy, zjevení, čtení myšlenek, telekineze a zvláštní atmosféra kolem života ,,světských“ – můžu říct, že jsem fascinován příběhem, kterýho je Ďábel součástí. VĚCI SE NEUSTÁLE MĚNÍ a servírování ve stylu: příběh – tajemství – mystery kousek – tajemství – záhada - příběh …stává se okamžitě návykový. ,,A NEZAPOMEŇTE CHVÁLIT BOHA!“ (já bych řek spíš ,,HBO“!) /// 2. SÉRIE /// ,,KAŽDÝ Z NÁS MUSÍ NĚCO OBĚTOVAT ĎÁBLU“..... /// Konečně (?) se kruh uzavírá (?)! Fantasie! Hlavně díky zvláštnímu příběhu si seriál drží výborný tempo od svýho počátku, teď se objeví další postavy a já smekám, páč ten vypravěčskej záběr je ohromnej. Užásný je, že na konci ….no nic, radši nebudu spoilerovat! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se založit cirkus (nebo postavit kostel). 2.) Ztratil jsem svého Boha! 3.) Zjistím, že šukat ženskou s vousatou bradkou bych fakt nemohl. 4.) Hluboko v srdci mi zůstal zarytej ruskej potomek Kurgan. 5.) Thx za titule ,,kuka“, ,,xvir“ a ,,petkaKOV“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto paradni serial, ale svy chyby ma. Pribeh je docela promyslenej, dokaze zaujmout, s pribejvajicima dilama odhaluje stale vic a vic, pribejvaj tajemny ukazy, ale to vse ve velmi pozvolnym tempu a tvurci si ty tajemny momenty setri, takze klidne za dil muze bejt jen jeden nebo dva a zbytek casu se jen sleduje zivot a problemy cirkusu. Nicmene to spis plati pro prvni serii, ktera je spis seznamovaci, druha je precejen zajimavejsi. Co se tyce samotnyho zaveru, prvni pulka s kolotocem je paradni, druha v poli uz tak dobra neni a neprinasi nic novyho. Ale celkove me samotnej konec trochu nastval, jednak si to tvurci pripravujou 24 dilu a zas tak bombasticky to finale neni a i kdyz je to vicemene uzavreny, pusobi to dojmem, ze klidne mohla vzniknout treti serie. Co se tyce jednotlivejch hercu, hodne potesi prcek Michael J. Anderson, kterej konecne dostal vetsi roli, dalsi hodne dobrej je Nick Stahl, kterej je presne opak toho, co si predstavite pod pojmem vyvolenej. No ale asi nejvetsi lahudka je knez Clancyho Browna, nejen, ze je paradne charismatickej, ale jeho postava je asi nejzajimavejsi. Co se tyce ostatnich postav, trochu mi vadilo, ze se obcas objevi nejakej zajimavej obyvatel cirkusu a pak o nem clovek treba 10 dilu vubec neslysi a objevi se znova az kdyz se to tvurcum hodi. Celkove se jedna o fakt paradni mysteriozni serial, se skvelejma hercema, paradni vizualni strankou a promyslenym scenarem, ale kterej by se klidne dal zkratit o par dilu. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

První díl je hotová zabíjačka a tím myslím zabíjačka diváckého nadšení a zájmu, neboť seriál absolutně nechápe, že v úvodu by měl něčím navnadit, upoutat pozornost a ne jen se vláčně plahočit ve svém zvláštním, resp. obtížně uchopitelném světě. Potom, co však lepší zůstanou a první díl v útrpí přežijí, začne svítat na lepší časy. Cca kolem 4-6 dílu se vám konečně podaří vnořit se do Twin Peaksovské pomalejší atmosféry, která za oponou skrývá nejedno zajímavé mystérium. Carnivale tedy zpočátku není příliš "user friendly", s věcmi se seznamujete až za chodu a poznáváte, že svět ve znamení realistických 30. let a (duchovního) mysteriózna nemá jasná pravidla. Nicméně jen co proniknete do nitra barvitých charakterů, tak si nevyzpytatelnosti nadpřirozena začnete cenit. Postavy se profilují velice pomalu, ale o to přirozeněji a lidštěji pak působí. Děj nikdy není nabitý šokujícími událostmi, má povahu buď pohodového relaxu nebo znepokojivého, plížícího se zla. Celek je nesrovnatelně lepší než dnes již (dle mého skromného názoru) obludný Twin Peaks :) 7/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Máte rádi ve všem jasno? Pořádek ve věcech i vztazích? Dáváte přednost epickým příběhům s jasně definovanými hrdiny a čitelným poselstvím? Tak to jste si spletli adresu a nezbývá než se obrátit jinam. Carnivale totiž představuje bez nadsázky esenci mysteriózní dramatické tvorby, jeho postavy jsou nejednoznačné, bizarní a dokonale zapadající do představ o sbírce zrůd z Barnumovy pokleslé show. Osudy zaměstnanců cirkusové společnosti řízené neviditelným "vedením" se odehrávají ve 30. letech a z tohoto pohledu jde o vytříbené retro z časů vrcholící hospodářské krize, kde přímo cítíte tíhu osudů nezaměstnaných obyvatel zchudlých městeček amerického středozápadu a farmářů drcených neúrodou a splátkami bankovních půjček. Seriál skvěle balancuje mezi mysteriózní úchylárnou a seriózním sociálním dramatem. Vyprávění nikam nespěchá a záhy poznáte, že v případě Carnivale jde mnohem spíš o náladu a styl, o hru s divákem, o doteky se světem za hranou vědomí, o ustavičné potýkání se s paranormálními jevy, o objevování vlastní i cizí minulosti prostřednictvím útržků snů, o záblesky znepokojivé budoucnosti, o kladení palčivých otázek, na které stále chybí odpovědi. Carnivale představuje labyrint záhad, ve kterém snadno ztratíte směr i cíl. Kamera nachází krásu v ošklivosti, společenství světských nachází svobodu ve sdílené chudobě, režisér si rafinovaně pohrává s detaily, scénárista žongluje se slovy i postavami a všichni dohromady se podílí na budování prazvláštní mystické atmosféry. Pokud se jí poddáte, nejspíš vám nebude vadit, že zápletka vlastně není podstatná a na konci jednotlivých epizod nevíte o moc víc než na jejich začátku. Panoptikum postaviček z maringotek s nejasným původem a hodně nejistou budoucností stojí za to sledovat už proto, že i v době současného boomu kvalitních seriálů představuje něco hodně výlučného, něco pro pravé fajnšmekry. Seriál podobných kvalit je pro české televize nedosažitelný, bohužel vlastně i nepředstavitelný... Carnivale se mi nedaří k ničemu přirovnat, je své a hodně působivé. To putování napříč Spojenými státy v dýchavičných náklaďáčcích bych si s tou partou klidně dal ještě jednou. Celkový dojem: 90 %. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Dámy a pánové, tohle je opravdu výborné, jeden z nejlepších seriálů, který byl v posledních letech natočen. Skvělá atmosféra, herecké výkony a samozřejmě i výtečná režie. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Celý čas som si vravela: "toto je starý seriál, spravili 2 sezóny a príbeh sa uzavrie". Všetko k tomu smerovalo. Bola som veľmi sklamaná, keď sa ukázal opak - že je to zase klasický prípad seriálu, ktorý skončil otvorený, lebo sa plánovalo viac, ale už sa niekomu neoplatil. Inak ma naozaj bavil a mrzí ma len ten koniec, v ktorom viacero pušiek nad krbom nevystrelilo, lebo zostali zabudnuté alebo mali vystreliť neskôr a už na to nedošlo. A celkovo bolo finále trochu uponáhľané. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Není to špatný seriál, přináší několik zajímavých dramat, obsazení je taky vyvedené, ale mě prostě nedokázal pohltit natolik, abych viděla smysl v tom pokračovat po pěti dílech dál. 60% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Kouzelný, barvitý seriál plný fantazie, tajemství, snů, nečekaných zvratů, vysvětlení, která se ukážou vzápětí nic nevysvětlující... jak tak "světští" žijí. Mimořádný zážitek ()

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Minulý týden běžel na americkém HBO pilot a hodnocení celkového dojmu ze seriálu po shlédnutí první epizody je ošemetné, přesto se o to pokusím. Carnivale přišlo pro Nicka Stahla před proslavením v Terminátorovi 3, ale seriál jsem okusil právě kvůli němu. V T3 podal senzační herecký výkon, který v Carnivale jen potvrdil. Američtí recenzenti přirovnávají sérii k Twin Peaks co se týče mýtičné tajemnosti, mnohdy těžké pochopitelnosti. A je to tak. David Lynch je cítit na každém kroku, podivní členové pojízdné poutě připomínají podivné obyvatele městečka, psychedelické snové pasáže bez červené opony, zato s tekoucí červenou krví z nebe... Příběh vypráví o nekonečné "epické bitvě mezi dobrem a zlem". Už se těším, až se pořádně rozjede... ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Tohle je hotový klenot HBO. Tolik atmosféry, tajemna a silných příběhů nahlcených v jednom seriálů, že to až vyráží dech. Kamera za kterou by se nemusel se stydět ani ten nejoscarovější film. To všechno obsažené v příběhu který je zahalen obrovským tajemnem až člověka udiví, že se jedná "jen" o odvěký boj dobra se zlem. Herci jsou úžasní a postavy přesně takové, jak jsem si pravý cirkus vždycky představovala. A jsem ráda, že to skončilo po dvou sériích, a my si můžeme konec domyslet takový, jaký chceme. ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Opravdu se dá s Twin Peaks srovnávat jenom (jak praví Gazzy) chybí humor, což je celkem škoda. Jinak skvělé herecké obsazení a zajímaví mystický děj ze zajímavého období dělá z Carnivalu seriál s úžasnou atmosférou. Zkrátka miniseriály z produkce HBO vždycky stojí zato a Carnival není vyjímkou. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Zacyklená provázanost boje dobra a zla, prostoupení světla a tmy, manicheismus ve světském prostředí kolotočářů, kde je vše špinavé a hříšné, ale v místních srdcích cirkuluje dobro, naproti tomu stojící temnota nejsvatějšího místa - kostela, kde hlavní antagonista je asketicky dobrem žijící farář, který touží po zkáze světa. Věčný boj dobra a zla probíhající v nekončících cyklech. První série pomalejší a spíše seznamovací, druhá série už nabízí více akce a odkrytí symbolů. ()

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele

Odporná, do uší sa zarezávajúca hudba urobila z tohto prašného diela pre mňa nesledovateľnú záležitosť. A to som vlastne bol ešte rád, keď tam bolo vo vzduchu veľa piesku, pretože niektorí herci sú tu nepozerateľní. Nie preto, že by nevedeli hrať. Proste sa doslova na nich nedá pozerať. Michael J. Anderson za to asi nemôže, ale predsa len nespĺňa tie najnižšie estetické štandardy ani pre horor. ()

Reklama

Reklama