Jabloňová panna
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1973, 14 min
Břetislav PojarHudba:
Jiří KolafaObsah
V roce 1973 natočil Břetislav Pojar loutkovou pohádku podle předlohy Karla Jaromíra Erbena vyprávějící příběh mladého krále, který při lovu narazí na kouzelnou jabloň. Před jeho očima se zhmotní Jabloňová panna a král zahoří láskou. Rozhodne se s krásnou neznámou oženit a vyzdvihne ji za sebou do sedla. Cestou však vílu začaruje čarodějnice a v závoji zaujme její místo. Až na hradě při svatebním obřadu král zjistí, že si přivezl domů ošklivou babici. Nic naplat, ožení se s ní. Čarodějnice si rychle zvykne na získanou moc a společně se svými služebnými vránami rozpoutá na hradě teror. (Weissik)
Karlos80
Režie, námět a scénář: Břetislav Pojar. Výtvarník: Miroslav Štěpánek. Klasická česká národní pohádka podle předlohy od Karla Jaromíra Erbena. Jinak krásná velmi sugestivní a baladická podívaná, s pěknými originálními gotický stylizovanými loutkami a parádním lehce strašidelným příběhem a pochopitelně s dobrým a štastným koncem:-)(20.1.2008)
Brouk
Velmi krásná a zdařilá pohádka od dnes už klasika Pojara. Asi bylo pro něj těžké zapsat se jinak než "medvědí otec" co si sám zvedl laťku... A polidštěné vrány... brrr. Bojim bojim(6.3.2004)
bassator
42nd KVIFF 2007 - TRIBUTE TO BŘETISLAV POJAR - Pocta Břetislavu Pojarovi(15.7.2009)
Adman
Umělecká animace vyprávějící ryze pohádkový príběh. O králi a krásné panne, která se zrodí z jablka kouzelné jabloně. Cestou na koni se pár rozdělí díky zlé čarodějnici a je vrhnuta do hlubin. Čarodějnice jí ještě stačí vzít prsten lásky, který dostala od krále, který když dojede a ohlédne se, neví kde mu hlava stojí. Samozřejmě že dobro opět zvítězí nad zlem, a tak se v jablku octne cíla, díky níž čarodějnice upadne ze světa a vše dobře dopadá. Jednoduchá animace, pro celou rodinu.(5.12.2007)
Morloth
Pohádka nepohádka, která dík svému temnému nádechu zřejmě neosloví děti, dík triviálnosti mine zřejmě dospělé. Přesto jsem byl opět uchvácen. Imaginací, prací s barvami, ztvárněním loutek.(24.11.2009)
Sandiego
Ta správná temná pohádka s neobyčejnou gotickou stylizací a nádhernými loutkami, z nichž vyniká hrůzná metamorfóza panny.(27.10.2009)
Braddy
Ty "vrány" s lidskýma hlavama byly fakt super.(22.2.2004)
miklaras
Jabloňová panna je nesehnatelná, překrásná a imaginativní záležitost, která mě v dětství fascinovala a děsila zároveň. Její temnosvit se hravě vyrovná Burtonovým animovaným filmům, jenže...jenže zrovna Jabloňová panna je zaprášená kdesi hluboko v nebytí a nikdo ji jen tak neuvidí. Sakra! Konec Krátkého filmu si ani jeden z tvůrců a ani jeden z těch neuvěřitelně skvělých snímků nezaslouží....(10.4.2008)
fragre
Krásně stylizovaná středověká pohádka-legenda na jejímž účinku má velký podíl originální středověká hudba (tu bych měl rád na CD či v mp3). Konec konců původní pohádky byly někdy pěkně hororové vyprávěnky, takže tahle verze je to vlastně cesta k pramenům.(4.3.2011)
Předseda
Moc pěkná hororovka. Jako malý jsem to neměl rád, přišlo mi to jako moc realistické strašení.(7.8.2006)
waxtrax
Pohádka, která je tak dokonale děsivá, že jedno šestileté dítě strachy odešlo od TV a druhé se dodívalo s otevřenou pusou. Je možné lepší hodnocení?(15.4.2012)