Reklama

Reklama

Ove je tvrdohlavý a vznětlivý bručoun, který pohrdá všemi kolem a dává jim to zřetelně najevo. Bývalý předseda družstva vlastníků, kterému nedávno zemřela milovaná žena Sonja, nyní terorizuje sousedství jako samozvaný strážce pořádku. Zvrat v jeho životní rutině nastává s příchodem jeho nových sousedů, mladé pákistánské rodiny, jejíž životní styl se mu zpočátku příčí. Když omylem nabourají autem do Oveho poštovní schránky, spustí tím řetězec nečekaných událostí. (AČFK)

(více)

Videa (6)

Trailer 5

Recenze (288)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Chcete mě vyhodit.“ - „Tak bych to úplně neřekl. Ale je to blízko.“ Na film se mi sešly výborné reference, ale až takovou pecku jsem nečekal. Hlavního hrdinu, příkladnou osinu v prdeli, jsem si hned oblíbil a naplno mu začal fandit. A také s ním soucítit. No uznejte sami, rozhodnete se „skončit“, abyste konečně mohli za svou milou, ale ani na to nemáte klid, pořád musí někdo otravovat…Film je tragikomedií s velkým důrazem na černý humor, který je promíchán se smutnými a dojemnými momentkami ovšem v takovém poměru, že tenhle mix funguje na výbornou, ničeho není moc nebo naopak málo. A nutno podotknout, že já se převážnou část filmu „prochechtal“, protože těch vtipných situací je tu až nebývalá koncentrace (jedno zda v minulosti či přítomnosti). K závěru sice naivity a sentimentu přibývá, ale končí se s nadhledem (žádné slzavé údolí). Celkově dávám slabších, ale ještě 5*. „Hoďte ještě jeden a z vašeho mopse ušiju rohožku!“ - „Je to čivava. A ta kočka má určitě vzteklinu a mor!“ - „To vy také a neházíme po vás kameny.“ ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Skandinávská komedie, u které jsem občas nevěděl, jestli se mám smát, nebo mi má být hlavní postavy líto. Možná už je to nový svébytný severský žánr, ale tahle komedie o jednom nepříjemném bručounovi, který by rád jen odešel z tohoto světa, ale zoufale se mu to nedaří, je po čertech dobře natočená (90%). ()

Reklama

Coleator 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl Oveho k někomu překonat, tak bych řekl, že je něco mezi Stoletým staříkem a dědou z filmu Up!... Knižní předlohu jsem četl už před nějakou dobou, ale z toho, co si pamatuji, tak můžu říct, že Holm vystihl atmosféru knihy poměrně trefně, možná jen trochu ubral na humoru a v závěru možná až zbytečně tlačí na dojemnost, ale co, Ove zkrátka pobaví i na filmovém plátně... ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"A Man Called Ove" je presne ten typ filmu, ktorý človeka dostane na tú správnu strunu. Môžu za to jeho vynikajúce postavy, dobrý zmysel pre humor, no súčasne aj vynikajúca dráma, ktorá pomaly rozpitvá život tohto starého hundroša. A všetko to dáva ku koncu ohromný zmysel. Film vyzerá skvele, má neskutočne veľké množstvo momentiek a ku koncu som mal pocit, že by som v kine odsedel pokojne aj ďalšiu hodinu, ktorú by som mohol stráviť s týmito postavami. Okrem toho aj vynikajúca atmosféra a veľmi dobré využitie flashbackov. Popravde sa mi dokonca časti vo flashbackoch páčili viac, než Oveho súčasnosť. Pretože sme sa o ňom dozvedeli skutočne veľa a človek dokázal vnútri pochopiť tragédiu tejto postavy. A fungovalo to skvele. Jeho manželka Sonja je rovnako úžasná a veril som, že keby v skutočnosti žila, tak by som tú ženu poznal rád. Čo ďalej? Malé momentky ako napríklad scénka v cukrárni, alebo vyučovanie šoférovania, či záchrana človeka pred vlakom. Je ich tam viacero, no všetky človeku ostanú v pamäti. Plus aj obrovská vojna Saaba a Volva. Takže film doporučujem nielen milovníkom európskych a severských filmov, ale rovnako aj ľuďom, ktorí majú radi dobré filmy všeobecne. Má to správne srdce, vynikajúce postavy, perfektnú atmosféru a nebránil by som sa vidieť viac. Ak to dávajú v kine blízko vášho domova, choďte na to, a pozrite sa sami. Hodnotenie: A ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ove to nemá v živote ľahké. Otravuje ho susedkin pes, sused si doniesol domov Iránčanku, nikto neakceptuje súkromnú cestu pred barákom a kadekto si drzo vo Švédsku jazdí na Volve. Nechcel by som byť v jeho koži. Ale pochopiteľne film príčiny jeho zatrpknutosti časom osvetlí a priblíži k diváckej empatii. Možno až príliš. Niektorí ľudia s ním majú toľko trpezlivosti, až mi to nebolo sympatické a popravde mi jeho postava nijako zvlášť k srdcu neprirástla. Retrospektívne časti ma bavili viac a oceňujem spôsob prechodu medzi dvoma časovými líniami, prítomnosťou a minulosťou. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (9)

  • Představiteli hlavní postavy Rolfu Lassgårdovi bylo na začátku natáčení stejně, jako postavě Ova, kterou hrál, tedy 59 let. (orkadimenza)
  • Oveho domek se nachází na adrese Bergkullevägen 160, Trollhättan, asi 70 km severně od Göteborgu. Hřbitov s náhrobkem Sonji se jmenuje Norra kyrkogården (Severní hřbitov) a je ve městě Uddevalla, konkrétně Kyrkogårdsgatan 19. (ČSFD)
  • Student ze Sonjiny třídy v závěru přednáší úryvek ze Shakespearova "Hamleta": "A přeci, čím je pro mne tato nejvyšší umocnina prachu?" (orkadimenza)

Související novinky

Tom Hanks a švédský hit

Tom Hanks a švédský hit

22.09.2017

Hollywood momentálně neblázní jen po superhrdinech, ale i po předělávkách výrazných evropských filmů. Remake Nedotknutelných s Bryanem Cranstonem už je natočený, Jack Nicholson si zahraje v novém… (více)

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

03.11.2016

Severský filmový klub přináší tradiční přehlídku severské filmové kinematografie již po sedmé. Uvedeny budou filmové novinky, méně známe snímky staršího data výroby a na přání diváků i vybrané tituly… (více)

Reklama

Reklama