Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záhada, skládanka, vzrušující pocit nejistoty a tápání, labyrint klamných stop, stejně jako hold americkému černému filmu a detektivnímu příběhu natočenému v stylu retro. To všechno nabízí slavný americký film, jehož děj se odehrává v Los Angeles v roce 1937. Soukromý detektiv Gittes, vyšetřující obvykle manželské nevěry, se ujímá komplikovaného případu, který slibuje cosi nezvyklého – a také se postupně mění v případ vraždy. Gittes jde za rozřešením velmi tvrdohlavě, přes varování slovní i fyzická... Detektivní thriller byl natočen v roce 1974 a dodnes představuje mimořádnou ukázku perfektního filmového řemesla, na níž se podílejí všechny složky: od scénáře Roberta Townea (který byl oceněný Oscarem) přes kameru Johna A. Alonsea a herecké výkony Jacka Nicholsona, Faye Dunawayové a Johna Hustona, až po strhující režii Romana Polanského (Nůž ve vodě, Hnus, Ples upírů, Tess, Rosemary má děťátko, Pianista). (Česká televize)

(více)

Recenze (632)

Cival 

všechny recenze uživatele

Nejlepší scénář všech dob v mistrovském uchopení Romana Polanskiho. Velké plus za devastující finále. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 1991, Oscar 1 : Scénář + 10 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec HR - Jack Nicholson, Herečka HR - Faye Dunaway, Kamera, Výprava, Kostýmy, Střih, Hudba, Zvuk ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem tenhle skvost viděl asi popáté, ale konečně poprvé v širokoúhlém neořízlém formátu (ostuda našich distributorů, že tento jeden z nejlepších filmů 70.let nikdy nevyšel na DVD s čes.podporou). Málokdy se mi stane, že mě film vtáhne do děje tak, jako bych tam byl přítomen. Chinatown disponuje mimořádně hutnou, až tíživou atmosférou sluncem spálených ulic letního Los Angeles 30.let minulého století, kdy pozvolna gradující děj začíná jako vcelku obyčejná noirovsky laděná detektivka, aby pak v závěru přerostla do drama až antických rozměrů. Jacka Nicholsona jsem viděl hrát už v mnoha a mnoha filmech, ale tady v mých očích zahrál svojí životní postavu. To samé lze říct o Faye Dunaway. Hudba Jerryho Goldsmitha se pak místama dotýká až dokonalosti, při jeho melodicky výrazném ´Love Theme´ saxofon nikdy nezněl sladčeji. Při oscarovém udílení tehdy byla silná konkurence (Kmotr II., Skleněné peklo atd.), ale stejně se nemohu zbavit pocitu, že páni akademici tehdy spali, když z 11 nominací přiřkli Polanskimu majstrštyku jedinou sošku - za scenář. Můj TOP 10 film. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Výborná psychologická detektivka plná konspiračních teorií, té nejtemnější atmosféry a výborných hereckých výkonů. Bohužel místy příběh trochu ztrácí tempo a ač se Jerry Goldsmith svojí hudbou snaží vytáhnout napětí na maximum, i tak ztrácí v těchto místech film velkou část ze své sugestivnosti. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ostudné chování americké filmové akademie v praxi. Poctivé řemeslo a kouzlo čehosi víc, mnohem víc, zkrátka úžasný zážitek jako ze starých časů, kdy plášť s vyhrnutým límcem a klobouk do čela měly styl jaký už nikdy nikdo nevzkřísí. Krása nejen v podobě Faye Dunaway a k tomu mistrovské cítění mága Jerryho Goldsmithe. 90% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Čínská čtvrť má charakterizovat rozpoložení mysli, které Gittse neustále sužuje, je to strach z neúspěchu a neschopnost mu čelit. Zkorumpovaní úředníci, milostná aférka, vražda – to všechno je jenom vedlejším proudem víceméně ovlivňujícím proud hlavní, Gittsovu mysl. Čínská čtvrť je brilantním retro filmem-noir (škoda, že nebyla natočena černobíle), ale zároveň psychologickým dramatem znázorňujícím na jedinci stav celé soudobé společnosti (Amerika 70. let. - Vietnam, aféra Watergate). Sledovat jej není snadné, Polanského režie může někomu připadat příliš uspávací. Film se místy opravdu vznáší v podivně bezdějovém oparu, aby byl znenadání narušen náhlým dramatickým zvratem, obvykle doprovázeným stylovou hudbou Jerryho Goldsmithe. Právě od těchto zásadních momentů se příběh odráží k nějakému ději, jenže nabraná rychlost mu zpravidla nevydrží příliš dlouho a ve výsledku bylo mé nutkání zdřímnout si vždy silnější než nutkání dozvědět se pointu. Vinil bych spíše příliš střídmou Polanského režii nežli Oscarový scénář Roberta Townea, plný pečlivě vystavěných dialogů i fungující nadsázky. Když ne režisér, pak herci scénář využili k mimořádným výkonům. Jako velký obdivovatel Jacka Nicholsona se nebojím napsat, že právě v Čínské čtvrti předvádí svůj nejbarvitější výkon. 80% Zajímavé komentáře: Melies, Visáč, RAPIDUS ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dost jsem to prožíval, hlavně to vedro. Po deseti minutách sledování filmu, jsem natáhnul v pokoji deku, namazal jsem se opalovacím krémem a nasadil slunečné brejle. Větší verdo jsem letos v létě snad ještě nezažil. A nejen to, letos v létě jsem neviděl ani lepší kriminálku, ani lépe hrajícího Nicholsona. Dá se říci, že nebýt tohoto filmu letošní léto by stálo za hovno. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Další brilantnost od Romana Polanského v hlavní roli s excelentním Jackem Nicholsonem. Jeden z nejlepších filmů 70.let. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vrchol sedmdesátkových ponurých detektivek s noir prvkem a absolutním Jackem Nicholsonem, který kromě standardně kvalitního výkonu taktéž zadělal na dalších pár zářezů na pažbě v podobě dalších hereček v jeho oblíbené posteli. Kromě skvělého Jacka a ponuré atmosféry jinak standardní kriminálka. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $6miliónovTržby USA $29,200,000Tržby Celosvetovo $30,000,000║ neviem čo je na tom také úchvatné som sa nudil a to strašne, 90minút som tápal a ani som to nedokázal dopozerať. utópia /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Je to dobré. Velmi dobré, ale pro mě rozhodně ne tolik legendární, jak o tomhle snímku někteří básní. Jack Nicholson nepatří mezi mé velké oblíbence, ale zde padne do postavy naprosto dokonale a to nemluvím o skvělé Faye Dunaway. Jako obvykle si pan režisér hodí menší roličku, která je tentokrát poměrně šílená, ale potěší. Čínská čtvrť je zajímavým snímkem, který mi dost připomíná film noir, který mám tolik rád. Možná je to chybějící napětí, které bych chtěl v každém okamžiku snímku, nebo to chtělo větší zajímavost pro diváka, který chvílemi může přestat dávat pozor a o nic extra významného nepřijde. Chybí tady to "něco", co dělá z velmi dobrých filmů, filmy úžasné. Třeba na podruhé to naleznu, ale u Romana Polanskiho tomu moc nevěřím. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Robert Towne .. Na svojí dobu určitě notně působivé, no dnes už silně vyčpělé kriminální dobrodružství stavěné na zápletce, které rychle dojde dech a obaleno skvělou noir atmosférou a hereckými výkony. Jenže tohle všechno lze vidět jinde a .. prostě lepší tři*, ale víc sympatii to ze mne nedostalo. 70%. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Skvělá detektivka mísená s noir.Příběh podmanivý,Nicholson je prostě Nicholson,Dunaway skvělá a Polanského režie úchvatná.Nač plýtvat superlativy je to skvělý film. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mám rád Polanského filmy. Mám slabost pro noir. Stejně tak jako Nicholsona za mlada, kdy ještě nehrál sebe sama na tisíc a jeden způsob. Čínská čtvrť není úplně nejlepší noir snímek. Ovšem jeden z nejlepších zcela určitě. Vidím jediný "vážnější" zápor. Nebylo to natočeno černobíle, jak Polanský původně zamýšlel. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Herecký, režijní i scénáristický vrchol filmařiny, který vytvořil celý nový žánr neo-noir. Film je lehce obětí své vlastní reputace, kdy lidé na něj nahlíží s šílenými nároky a očekáváním. Ovšem když se od toho člověk dokáže oprostit a ponoří se do atmosféry i zápletky příběhu, tak dostane ultimátní podívanou. Čínská čtvrt je plná vodítek, náznaků a motivů, které si musí divák poskládat sám. Největší záhadou je pak hlavní hrdina, kde každá scéna odhaluje střípky o jeho minulosti, osobnosti a komplexnosti. No a to finále? Jak by mohlo být trefnější a více dokonalé? Nemohlo. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Výborný film s výbornými herci, režií a vším co k tomu patří. Jenže bych potřeboval ještě jedno shlédnutí, potom bych dal třeba i plné hodnocení. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Detektivka se silnou příchutí noir. Krásně pomalu plynoucí film, který vás i přes tempo a délku nenechá ani na chvilku vydechnout. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Zabudni na to. Je to Čínska štvrť.“ Ku cti tvorcov slúži, že hoci som v Čínskej štvrti nikdy nebol, v drsnom konci som aspoň trocha chápal Jacka Nicholsona v ďalšom z jeho povestných „veľkých“ výkonov a jeho „stratu“, ktorú zahral bez slova. K tomu režisérovo cameo v nezabudnuteľnej scéne s nosom (fakt nechcem vedieť, ako to urobili) a od prvých minút silná, dusným džezom podfarbená atmosféra (ktorá sa ale ku koncu stráca). A tiež je fajn vidieť „Rockyho švagra“ vo filme, ktorý sa nevolá ROCKY. Ale dosť ma to nudilo/minulo, čo ma prekvapilo, lebo staré Polańského filmy mám rád (od SLEPEJ ULIČKY cez HNUS po samozrejme totálne bomby ako ROSEMARY MÁ DIEŤATKO). O 7 rokov starší noir Lawrencea Kasdana ŽIAR TELA ma bavil oveľa viac. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Jé to jsem zase jednou naštvanej sám na sebe, dokonalá učebnice scénáristiky a mě to prostě ne a ne chytnout. Na papíře to vypadalo o dost lépe. Atmosféra mě zkrátka nepohltila, příběh nezaujal a nebýt toho, že jsem si při sledování cvičil postřeh a bavil se sledováním toho, jak pan Polanski převádí slova v obrázky tak jdu asi ještě níž. Smutné - já vím. Třeba se na to za pár let budu dívat jinak, do té doby - 60%. ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

The Batman obdržel známku výjimečného filmu

The Batman obdržel známku výjimečného filmu

17.02.2022

Chystaný komiksový snímek The Batman režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic) s Robertem Pattinsonem (Maják) a Zoe Kravitz (Sedmilhářky) v hlavních rolích se na internetu v posledních týdnech… (více)

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Fincher, Netflix a prequel Čínské čtvrti

Fincher, Netflix a prequel Čínské čtvrti

19.11.2019

Kdybyste to ještě náhodou nevěděli, Hollywoodu už dávno není nic svaté. Pokračování Jumanji? Jasně. Reboot Sám doma? Proč ne! Nejnovější oznámení tak vlastně nemá koho překvapit. David Fincher a… (více)

Reklama

Reklama