Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záhada, skládanka, vzrušující pocit nejistoty a tápání, labyrint klamných stop, stejně jako hold americkému černému filmu a detektivnímu příběhu natočenému v stylu retro. To všechno nabízí slavný americký film, jehož děj se odehrává v Los Angeles v roce 1937. Soukromý detektiv Gittes, vyšetřující obvykle manželské nevěry, se ujímá komplikovaného případu, který slibuje cosi nezvyklého – a také se postupně mění v případ vraždy. Gittes jde za rozřešením velmi tvrdohlavě, přes varování slovní i fyzická... Detektivní thriller byl natočen v roce 1974 a dodnes představuje mimořádnou ukázku perfektního filmového řemesla, na níž se podílejí všechny složky: od scénáře Roberta Townea (který byl oceněný Oscarem) přes kameru Johna A. Alonsea a herecké výkony Jacka Nicholsona, Faye Dunawayové a Johna Hustona, až po strhující režii Romana Polanského (Nůž ve vodě, Hnus, Ples upírů, Tess, Rosemary má děťátko, Pianista). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (634)

H34D 

všechny recenze uživatele

Jack Nicholson je úžasný herec, v různých rolích opravdu působí jako odlišný člověk, dokáže své charizma přizpůsobit dané postavě a tak není divu, že i zde, jeho detektivní já vyvolává tu správnou detektivní, noir atmosféru. Má styl i šarm, ale přesto je to obyčejný člověk, který když do nečeho strká nos až příliš, má co dělat, aby o něj nepřišel a to doslova. Scénář je také výborný, divák postupně s hlavní postavou odhaluje, ze za zprvu nevinnou špehovačkou se skrývá mnohem větší a komplikovanější tajemství. A závěr? Ten vážně dokáže opařit... I když se jedná o výborný film, jako obvykle u Polanského, necítím tu potřebnou touhu udělit filmu plné hodnocení. Nemohu jednoznačně říct, že to chtělo více akce, méně rozvleklé záběry, či dynamičtější střih (i když?), protože tak jak to je, to působí "správně"... Ale já prostě nevím, Polanski, Polanski, holt my dva nějak nejsme stoprocentně kompatibilní. 8/10 ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kdo strká nos, kam nemá, může o něj přijít. Polanského poslední film točený na území USA, v němž Nicholson na můj vkus a na roli, co hraje, nějak málo pije a ještě míň kouří. Určitě se shodneme na tom, že filmu noir sluší černobílá, nicméně k dokonalosti mi navíc ještě scházela nějaká konverzační jiskra, která by zapálila to spalujícím žárem vyschlé L.A. A ten konec? „Forget it, Jake, it´s Chinatown.“ A nebo taky Sharon Tate.. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Na poprvé pro mě tahle vesměs "unmissable" a novátorská neo-noir klasika s prvky od řecký tragédie až po Vietnam/ Watergate, byla bohužel jen přetaženou čmuchárnou bez větších vzrušení. Teď zvyšuji o hvězdu výš - rozhodně jsem se nenudil, Nicholson je senzační, stejně jako kamera/ vizuál a prostředí, velmi blízký je mi i reálný dějinný kontext, zápletka opřená o slavné kalifornské "water wars". Závěrečný part mi ale stále ještě hapruje, potřebuji jednu dvě další projekce abych naplno docenil :) #Noirvember ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Robert Towne .. Na svojí dobu určitě notně působivé, no dnes už silně vyčpělé kriminální dobrodružství stavěné na zápletce, které rychle dojde dech a obaleno skvělou noir atmosférou a hereckými výkony. Jenže tohle všechno lze vidět jinde a .. prostě lepší tři*, ale víc sympatii to ze mne nedostalo. 70%. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem tenhle skvost viděl asi popáté, ale konečně poprvé v širokoúhlém neořízlém formátu (ostuda našich distributorů, že tento jeden z nejlepších filmů 70.let nikdy nevyšel na DVD s čes.podporou). Málokdy se mi stane, že mě film vtáhne do děje tak, jako bych tam byl přítomen. Chinatown disponuje mimořádně hutnou, až tíživou atmosférou sluncem spálených ulic letního Los Angeles 30.let minulého století, kdy pozvolna gradující děj začíná jako vcelku obyčejná noirovsky laděná detektivka, aby pak v závěru přerostla do drama až antických rozměrů. Jacka Nicholsona jsem viděl hrát už v mnoha a mnoha filmech, ale tady v mých očích zahrál svojí životní postavu. To samé lze říct o Faye Dunaway. Hudba Jerryho Goldsmitha se pak místama dotýká až dokonalosti, při jeho melodicky výrazném ´Love Theme´ saxofon nikdy nezněl sladčeji. Při oscarovém udílení tehdy byla silná konkurence (Kmotr II., Skleněné peklo atd.), ale stejně se nemohu zbavit pocitu, že páni akademici tehdy spali, když z 11 nominací přiřkli Polanskimu majstrštyku jedinou sošku - za scenář. Můj TOP 10 film. ()

Galerie (150)

Zajímavosti (47)

  • Samotné natáčení se zvrhlo v nekonečnou sérii vzteklých výbuchů. Roman Polanski předváděl ďábelské puntičkářství a sám se do role Jakea Gittese projektoval natolik, že se členové štábu záhy mezi sebou začali sázet, kdy režisér začne nutit Jacka Nicholsona mluvit s polským přízvukem. (Siriuss)
  • Scenárista Robert Towne čerpal inspiraci pro "vodní skandál" ze skutečné události, která se odehrála mezi roky 1900 a vrcholila roku 1906, kdy v období katastrofálního sucha, během něhož bylo kupříkladu zakázáno mýt auta, kropit trávníky a i záchody se směly splachovat jen párkrát za den, bylo vypouštěno do oceánu tisíce galonů pitné vody denně. To vše jen proto, aby občané dali souhlas s emisí obligací a mohl se tak vybudovat nový akvadukt. Tato kauza vešla ve známost jako "znásilnění Owensova údolí". (Nach)
  • V roce 2008 byl snímek zařazen na 2. pozici v Top 10 Americké filmové instituce v kategorii mysteriózní. (TheDude)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

The Batman obdržel známku výjimečného filmu

The Batman obdržel známku výjimečného filmu

17.02.2022

Chystaný komiksový snímek The Batman režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic) s Robertem Pattinsonem (Maják) a Zoe Kravitz (Sedmilhářky) v hlavních rolích se na internetu v posledních týdnech… (více)

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Fincher, Netflix a prequel Čínské čtvrti

Fincher, Netflix a prequel Čínské čtvrti

19.11.2019

Kdybyste to ještě náhodou nevěděli, Hollywoodu už dávno není nic svaté. Pokračování Jumanji? Jasně. Reboot Sám doma? Proč ne! Nejnovější oznámení tak vlastně nemá koho překvapit. David Fincher a… (více)

Reklama

Reklama